luni, 20 mai, 2024

Special Arad Logo

    Prima din cele patru expoziții despre istoria pompierilor arădeni, la Sala Clio | Video

    de Tomck@t | 9 mai 2024, 7:08 PM | Cultură | Recomandările editorilor

    3

    Miercuri, 8 mai, în Sala Clio a Complexului Muzeal Arad a fost deschisă expoziția „Istoria pompierilor civili arădeni”, prima parte a proiectului expozițional ce reflectă istoria impresionantă a pompierilor din Arad, intrinsec legată de istoria județului și a municipiului Arad. Vor fi, în total, patru expoziții tematice, până în 2 iunie.

    „Astăzi este prima parte a expoziției, aceasta va cuprinde patru expoziții, în fiecare săptămână se va schimba tot ce este în interiorul expoziției, astfel încât să putem arăta cât mai mult din echipamentele și în primul rând din istoria pe care o are instituția pompierilor în județul Arad”, a spus în deschiderea expoziției Bogdan Blaga, directorul adjunct al Complexului Muzeal Arad.

    Titlul-cadru al proiectului expozițional este „Pompierii arădeni – istorie și identitate”.

    Prima expoziție, intitulată „Istoria pompierilor civili arădeni”, rămâne deschisă până în data de 12 mai 2024, după care, în perioada 14-19 mai, arădenii sunt invitați să exploreze istoria și tehnologia utilizată de pompierii voluntari prin expoziția „Tehnică și inovație: evoluția mijloacelor de stingere a incendiilor pe meleaguri arădene”, tot în Sala Clio.

    În perioada 21-26 mai 2024, Sala Clio va găzdui expoziția „Eroi la datorie: pompierii și comunitatea arădeană”, iar cea de-a patra expoziție tematică concentrează „vârfurile de lance”, cele mai noi și spectaculoase dotări ale pompierilor militari pentru lupta de zi cu zi cu focul sau alte tipuri de risc.

    Ultima parte a expoziției va fi despre prezentul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, a anunțat prefectul județului Arad, Toth Csaba. „Cred că este important să se vadă, cei care vin aici în vizită săptămânal, inlusiv unde s-a ajuns, ce înseamnă astăzi să fii pompier, ce tehnică și ce cunoștință sunt în spatele acestor salvatori”, a spus prefectul.

    Este în pregătire „Muzeul virtual al pompierilor din județul Arad”

    Documentele și artefactele expuse, cu tot cu istoria pompierilor în județul Arad, vor fi integrate în proiectul „Muzeul virtual al pompierilor din județul Arad”, o platformă digitală care răspunde necesităților culturale ale prezentului, spun organizatorii.

    „Ceea ce vedeți dumneavoastră aici, noi am început cu gândul de a face primul muzeu digital al pompierilor din România, concentrându-ne pe tradiția formațiilor civile de pompieri, pe tradiția pompierilor militari, până în contemporaneitate. Am fost în fiecare localitate din județul Arad și am fotografiat, am inventariat, am filmat vestigiile care sunt extraordinare, începând cu Lipova, Zăbrani, Pecica, Pâncota, Sebiș, peste tot sunt formații civile de pompieri, întreținute de oameni inimoși, unde găsiți, cu mari jertfe, câte un drapel de câteva sute de ani, câte o caschetă… și aia multiseculară, o mașină de pompieri, o căruță de pompieri”, a spus subprefectul Doru Sinaci, inițiatorul expoziției, alături de colonelul Dan Paicu, fost prim adjunct al inspectorului şef ISU Arad și cu ajutorul profesorului Horia Truţă.

    Coorganizatorul expoziției, colonelul Dan Paicu, a spus că sursele lui arată că pompierii arădeni au apărut mai devreme decât s-a crezut până acum, în 1834, imediat după ce Aradul a devenit Oraș Liber Regesc, chiar dacă arhivele indică stingerea unui incendiu abia în ’35. Serviciul de pompieri profesioniști a fost constituit la Arad în 1892.

    „În Timișoara, fiecare cartier și-a făcut câte un serviciu, s-au unit la urmă și de abia în 1922 au făcut pompieri profesioniști, adică au constatat că nu le ajung pompierii voluntari. Aradul a fost mai rapid și din 1892 au înființat pompierii profesioniști. Numai 12 erau, într-adevăr, dar aveau și ei două formații de pompieri și ce vreau să scot în evidență e că la nivelul anilor 1860-70 aveau 800 de voluntari în cele două servicii de pompieri. Am făcut un calcul: 2,5% din populația Aradului erau voluntari la pompieri. Aceeași situație o regăsim și în Gherla, și în Satu Mare, toată Transilvania era foarte dedicată acestei activități de salvare și protejare”, a spus colonelul Dan Paicu la deschiderea expoziției.

    „Eu, personal, și colegii mei din cadrul Inspectoratului, suntem atât de mândri și onorați că în județul Arad, peste 25% din Serviciile de Voluntariat de Situații de Urgență sunt avizate. Județul Arad este pe locul 2 la nivel național din punct de vedere al avizării serviciilor de voluntariat de situații de urgență”, a spus inspectorul șef ISU Arad, col. Cristian Gârbău.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Frumoasă expoziție, dar în față cu Garbău trebuiau să fie Marsieu (Liutu) cu Bogdanescu adevărații conducatori ai pompierilor.
      Bine că a fost prezent călăul Pompierilor, Lucaciu Marcel, care era inspector general în momentul disponibilizărilor, dar Dumnezeu nu a dormit și Lucaciu a pierdut functia în urma unui incendiu din București la unul din blocurile lui Negoiță.
      Te-a mâncat politica Marcele. Sau cand ai facut trafic de influenta pt Puticiu si Arafat că 4 baieți de la detasament lucrau și la Neuromed și ți-ai permis tu să îl suni pe unul din băieți.

      +4 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    4 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.