Enola Day – Alegerile între triunghiul speranței și cercul dezamăgirilor eterne

  de Lajos Notaros | 1 octombrie 2020, 8:02 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  27

  După localele din duminica în care calendarul ortodox îl pomenește pe marele cărturar Antim Ivireanul, dar încă înaintea rezultatelor oficiale, se impun câteva concluzii evidente și mult discutate, dezbătute.

  Se vorbește de victoria politică a liberalilor, cea matematică a pesedeilor și cea simbolică a useriștilor. Unii au observat și triunghiul format între București, Târgu Mureș și Timișoara, acolo unde s-au întâmplat lucruri decisive la nașterea democrației românești, orașe care și acum sunt în prima linie a schimbărilor prin vot din democrația astfel câștigată, mult prea originală însă.

  Analizând un pic aceste formulări realizăm că în cele din urmă câștigătorul real al acestor alegeri este USR/PLUS, alianța care a fost instrumentală în victoriile de tip european din cele trei orașe menționate. La Timișoara prin victoria neamțului Dominic Fritz, la București prin cea a fondatorului USR, Nicușor Dan, iar la Târgu Mureș, spre deosebire de PNL, prin reținerea cu care s-a implicat în campania împotriva candidatului independent susținut și de UDMR, Zoltán Soós.

  USR/PLUS, dincolo de greutățile începutului, încearcă să depășească capcana seculară a politicii românești, clădită pe principiul birocrației de partid și a dominanței perspectivei naționale, de fapt etnice, propunând o abordare mult mai apropiată de obiceiurile partidelor occidentale.

  Din acest punct de vedere, USR/PLUS este în contradicție nu numai cu PSD, un partid criptocomunist, mai precis criptotatalitarian, dar și cu PNL-ul, câștigătorul politic al acestor alegeri, partid născut în lupta cu PSD-ul, dar care împrumută foarte multe din arsenalul oponentului său, înainte de toate principiul de clan birocratic, insistând în plus pe cel etnicist.

  Demonstrația acestei realități este simplă: la prima participare la alegeri locale, USR/PLUS a performat masiv în orașele în care PNL-ul încă nu a ajuns alternativă la PSD, nereușind să pătrundă decât prin accident în ”teritoriu”, acolo unde birocrația celor două mari și tari neutralizează, fiecare în fieful său, șansele unui partid aflat la început.

  Din acest punct de vedere Aradul este chiar exemplar.

  Fief penelist de aproape 20 de ani, chiar un exemplu pomenit des ca fața cea întunecată a peneleului ajuns dominant, un loc în care se poate vedea că, odată stabilizată, puterea penelistă nu se deosebește prea mult de cea pesedistă, decât, eventual, prin clientelă. O situație ilustrată și prin modul brutal în care în anii trecuți peneliștii arădeni, orchestrați de omniprezentul Gheorghe Falcă, au faultat pe unde și cum au putut frageda inițiativă useristă arădeană. Din acest punct de vedere nicio diferență între practicile pesediste ilustrate de stăpânirea baronilor locali din sud. Același apetit pentru autoritate și control total, pentru investiții de casă, mascate de populisme ieftine.

  Rezultatul acestor practici s-a văzut foarte bine în voturile arădenilor: PNL a obținut o majoritate covârșitoare în județ, acolo unde 80% dintre primării sunt deja de o vreme bună peneliste, dar a ajuns la limita inferioară în Arad, acolo unde, la prima sa participare la alegeri locale, USR/PLUS a obținut spre 30%, anulând majoritatea de ani de zile a PNL-ului și mai precis a lui Gheorghe Falcă în Consiliul Municipal.

  Mulți arădeni se întreabă, cum se explică lipsa de succes a PSD-ului din Arad. Dincolo de specificul local, răspunsul este evident: nu are loc de PNL, cel care folosește aceeași metode în Arad precum ei în sudul țării. Poate că există diferențe doctrinare, practicile însă sunt aproape identice, de ce ar avea nevoie arădenii de un PSD din moment ce îl au și în PNL-ul patronat de Gheorghe Falcă?

  Din acest punct de vedere, viitorul nu arată deloc liniștitor pe aici.

  Revenind pentru o idee la nivel general, USR/PLUS, cel puțin prin doctrina europenistă a partidelor mai noi care încearcă să depășească politicianismul tradițional, este în opoziție atât cu PSD-ul, cât și cu PNL-ul. Mai la stânga nițel ca PNL și mai spre dreapta de PSD, USR/PLUS vizează nemulțumiții din ambele tabere, chiar dacă, de voie, de nevoie, având în vedere trecutul totalitar al PSD-ului și impresia falsă că PNL-ul nu de acolo vine, acum se vede nevoită să se alieze cu pseudoliberalii împotriva pseudostângii românești.

  Situația aceasta care pare contra firii, dar nu este deloc așa, este ilustrată perfect de triunghiul speranței de pe harta alegerilor de duminică.

  La Târgu Mureș, locul simbolic al manifestării principiului etnic, USR/PLUS s-a ținut departe de campania PNL împotriva candidatului de etnie maghiară, la Timișoara, orașul revoluției, a optat pentru un neamț adevărat, eliminând fără probleme simbolul vopsit al PNL-ului din Timiș, iar la București, de voie, de nevoie, a acceptat alianța cu liberalii pentru a-l susține pe președintele lor fondator, acum, foarte corect, independent.

  Cu alte cuvinte, perfect european, a optat mereu pentru om sau oameni, nu pentru partide.

  Poate aceste subtile trimiteri ar fi de folosit și de către useriștii arădeni, cei care, doar cu doi consilieri mai puțin decât liberalii lui Bibarț-Falcă, pot controla jocul din Consiliu dacă se aliază cu cine trebuie.

  Nu de alta, dar pentru ei adversarul în viitor nu va fi PSD, din ce în ce mai izolat și în pierdere de viteză, ci tocmai acel PNL cu care la ora actuală, într-un mod inteligent, trebuie să colaboreze pentru a reuși să mai strâmbe nițel cercul dezamăgirilor permanente din România.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Comuniștii la putere in anii de dupa razboi prin fraude electorale cu oameni impusi de Moscova acum sunt impusi de UE. Atunci a fost PCR, acum este USR Istoria se repeta…in anii 50/60/70 au suferit parintii si bunicii nostrii , acu o sa tragem noi pe `a mai scurta. Un singur exemplu doar, madam Clotilde. Pai daca vrei sa fii primar in Romania , din respect macar , invata in pana mea Limba Romana. Sau macar aia bulgara…ca parca vad ca iar fugi in Bulgaria cand explodeaza frauda….

   --2 voturi
   +1
   -1
  2. Ce înțelegeți prin triunghiul speranței și ca e doar un desen pe hartă ca nu am idee dacă mai este ceva de făcut sau e doar multă vorbărie, ar trebui dar nu se va face din varii motive. Doresc sa nu fiu fraiera circumstanțelor și cred ca ar trebuie sa existe o alternativa salvatoare, cel puțin clarificări adevărate, nu care bag în ceață.

   0 voturi
   +1
   -1
   • Credeam că am fost cât de cât clar: e vorba de orașele în care s-a ales împotriva cursului firesc, orașe în care omul a învins sistemul. În Tg Mureș Soos, în Timișoara, Fritz, în București, Nicușor Dan.
    Ideea este că democrația funcționează adecvat atunci când politicienii reprezintă interesele comunității care i-a ales, nu pe cele proprii sau ale unui grup care i-a împins în față.
    La Tg Mures s-a votat împotriva cursului etnic, la București împotriva caracatiței PSD, iar la Timișoara chiar împotriva PNL.
    În rest a învins sistemul. Sunt locuri unde asta nu e o problemă, fiindcă este contrabalansat de omul aflat în față: Boc, Bolojan, în altele nu, din păcate.

    +2 voturi
    +1
    -1
    • Nea profu…cand spui “caracatita PSD” tre sa vii cu dovezi. Deocamdata dovezile sunt impotriva YSR la Bucuresti si nu putine. Ia nu mai manipula tu prostimea ca nu iti mai tine! Vezi de portocalii din Arad ca acusi va inchid iar in case si o fi slaba consolare banutii aia care ii varsa spre onor redactia.

     +1 voturi
     +1
     -1
     • Ce bine, tonton, dragă, că nu ești pesedist.
      Îți dai seama dacă erai, cum mă făceai.
      Dar dacă ai nostalgia textelor care vizează puterea locală arădeană nepesedistă, citește, dar nu pe sărite, oricare dintre textele mele din ultimii patru-cinci ani.
      Mă rog, acum ne cunoaștem, de fapt de o vreme vorbim degeaba.
      Tu cu ale tale, eu cu ale mele.
      Las că-i bine…

      0 voturi
      +1
      -1
  3. BEC va anunta astazi rezultatele finale. Vor iesi castigatori canditatii partidului nasit de Securitate. Eroarea a fost corectata, procesele verbale bat pe cheie, softul e pregatit pentru alegerile parlamentare.
   Imi amintesc ca softul a debutat anul trecut la alegerile pentru PE cand UDMR a trecut pragul cu ajutor din Oltenia. Agentul strain nu cunostea geografia si structura etnica a Romaniei, in loc sa creasca UDMR in Cluj si Mures l-a crescut la Dolj si Gorj si pe unde a mai avut loc.
   Apoi la alegerile prezidentiale s-a descoperit o “mica” eroare, softul dubla voturile din diaspora. Asta spunea Hotnews si Europa Libera, citez:
   “este vorba de o eroare „minimă” care putea duce la adunarea de două ori a unor votanți din străinătate. ” E acelasi soft cu care se aduna astazi cazurile de covid sau voturile Clotildei, uneori trebuie vindecati 40 de mii de bolnavi intr-o zi (record mondial) alteori trebuie intrat noaptea ca hotii in camera cu voturi. E clar, o vioara de la National Endowment for Democracy a incaput pe mana unor jandarmi romani care bat cuie cu ea.

   +2 voturi
   +1
   -1
  4. … nu stiu daca a observat cineva din ziarul asta al vostru, dar … nimic!
   Dezinteresul asta evident privind ziarul dvs. are niste cauze. Poate ca doar mi se pare mie ca ar fi o problema dar numarul de comentarii, consistenta lor este direct proportional cu ”provocarea” din articolele postate.
   Eu simt o intoarcere dinspre pozitia critica si independenta spre mult mai convenabilul sluj la stapan (articole care sustin botnita, articole care vorbesc dezlanat despre niste indivizi, articole fara suflet, fara convingeri, fara argumente si pe teme secundare. Temele care framana lumea, Temele reale, grave ce pun in disctie institutii, valori, principii lipsesc cu desavarsire. Articole de provocare a cititorului nu am mai vazut in ultimul timp).
   Doar E Nola ce mai screme cate o abureala – in rest nimic interesant. Lumea sta sa crape si voi discutati de cine ce a zis, adica de barfe.
   Pacat!

   --1 voturi
   +1
   -1
  5. Un comentator face referire la niște antene și nimeni nu-l contrazice, ce sa zic, atat articolele care și crează confuzie cât și anumite comentarii lasă loc la dezvoltarea angoasei de a avea opinie și inițiativă. Cred ca a atrage atenția subtil la ceva implica riscul ca cititorul se întreabă dacă e ceva real sau atenționare la posibilitate. Și atunci nu e de mirare nici slaba participare la vot, nici lipsa inițiativei civice și chiar aveți dreptate când reclamați simbolic lipsa de coaie…chiar as prețui o discuție personala cu d-voastră dacă as fi sigura ca primesc opinia dv. reală, și nu jucați vreun rol social.

   0 voturi
   +1
   -1
   • Privitor la antena GSM de vreo 15m înălțime aflată la 5m de elevii școlii M. Eminescu de pe str. Episcopiei.
    Am sesizat pe unul din ziariștii de la acest ziar online acum câțiva ani. Mi-a spus că nu poate da curs sesizării din lipsă de dovezi, el ziaristul neavând acces în curtea școlii deși antena se vede din stradă.
    Riscurile pentru sănătatea elevilor au fost trecute la capitolul dă-i p… mea spre deosebire de frica ce animă la nivel de panică pe același ziarist privind Covidul. Două măsuri pentru aspecte cu elemente suficiente de similitudine dar cu un element major de diferențiere – grija pentru propria persoană care nu este afectată de antenă, el nefiind nici elev și neavând nici copii elevi la respectiva școală spre deosebire de covid care îl pune într-un pericol iminent de a muri mortal conform (la o probabilitate matematică de 0,02% și la una reală de 0,00000000000000000000000000!%, el fiind tânăr și fără comorbidități). Filtrul prin care se cern fenomenele nu are nicio legătură cu realitatea obiectivă ci doar cu spaimele și angoasele ziaristului. Sau poate că nu a fost lăsat de șefii din redacție să scrie despre nenorociții de elevi pe care acuma ipocrit îi sufocăm cu măști din marea grijă pentru sănătatea lor.
    Curat murdar.

    +2 voturi
    +1
    -1
     • Lipsă de dovezi? Te uiți din strada Episcopiei spre școală și dacă nu ești orb vezi antena. Sau poate tu vrei să spui că nu poți dovedi ceea ce vezi tu și poate vedea oricine …
      Noaptea minții!!!!!!!!!!!
      Poate vrei un certificat de vedere a antenei?
      Păi dacă tu crezi că ce vezi nu există atunci înțeleg frica ta de covid. Dar frica există, ai certificat? Ai! Îți spune centrul de manipulare strategică care este mult mai credibil decât ce vezi cu ochii tăi.
      Sau poate vrei să spui că deși vezi antena nu vezi undele electromagnetice și astfel acestea nu există (deși ai semnal la telefonul pe care-l folosești să te conectezi la realitatea oficial-strategică).
      Sau este vorba de o nouă religie care ca toate religiile se fundamentează pe ideea de credință și nu pe dovezi palpabile, o religie Covid, credința în covid și apostolii strategici. Existența efectelor negative asupra copiilor apare astfel ca făcând parte dintr-o altă sectă concurentă, în mod necesar și convenabil o sectă necredincioasă blasfemiatoare cu aderenți compuși doar din necredincioși care ar trebui supuși probei verității astfel ca la final adevărata credință a noului Dumnezeu strategico-guvernamental Covid să iasă biruitor. Fundamentalism covidar care exclude orice parcurs rațional.

      0 voturi
      +1
      -1
      • Nu este treaba mea să-ți dau dreptate sau nu, în vendeta personală cu cei de la S-AR. Dar dă-mi voie să spun că în dizertația ta contra informațiilor oficiale, bazate pe ce? … pe frustrare, știință (și aici ași vrea să transferi copia doctoratului în epidemiologie și un document ce atestă experința personală din cadrul situațiilor de urgență)… sau oi fi un adept înflăcărat al teoriilor conspirației de genul idioților spălați pe creiere ce s-au adunat sub stindardele QAnon.
       .
       Acuzi și tu fără nici o dovadă! Dar faci apel la logică. Și aici nu mă refer la disputa despre antena din curtea școli. Probabil crezi mai mult în informațiile trucate de pe internet care la modul general sunt împotriva a tot ce vine pe canalele oficiale și contestă până și faptul stupid că nu există nici un virus Covid19. Am să-ți dau un exemplu de informație falsă, pe care mulți au îmbrățișat-o dar care este o IMENSĂ MINCIUNĂ.
       .
       Este vroba de testele PCR în privința lui Coviduț19, care se spune că sunt apă de ploaie. Argumentația? Cică inventatorul acestui proces de identificare, ce în 1993 a primit premiul Nobel pentru chimie https://www.nobelprize.org/prizes/chemistry/1993/mullis/facts/ Kary Mullis, ar fi spus/scris că PCR nu poate indentifica virusul Covid 19. MINCIUNĂ MANIPULATIVĂ!!! De ce? În primul rând un fapt de necontestat este că cercetătorul american Kary Mullis a decedat pe 18 august 2019, luni de zile înainte de apariția lui Coviduț19. În al doilea rând este vorba de un text cei este atribuit în mod fals. Un text extras dintr-un studiu despre testului PCR, scris în 1996 de către John Lauritsen și care a verificat dacă testul poate indentifica virusul HIV, ceea ce nu o face. Deci textul este scris de un cercetător în alt context, dar este atribuit inventatorului PCR după moartea acestuia, privind Coviduț19.
       .
       Toate aceste informții false și în contradicție cu cele venite pe căi oficiale, ce circulă din PROST în PROASTĂ pe mai toate platformele de socializare și de obicei încep cu „VREI SĂ ȘTI ADEVĂRUL DESPRE …” NU SUNT ALTCEVA DECÂT MANIPULĂRI ORDINARE!!!
       .
       Deci sfatul meu sincer este să fi mai selectiv și să verifici, că poți și ai ce este necesar, toate aceste „știri” false despre subiecte de interes general. Verifică de unde au plecat, cine le semnează, … și mai ales verifică citatele care marea lor majoritate sunt scoase din contextul inițial, dar sunt manipulativ folosite în cu totul alt context. Nu ai timp? Atunci alege alternativa mai inteligentă, de a nu le da crezare! Este mai sigur pentru liniștea ta personală.

       +2 voturi
       +1
       -1

  Scrie un comentariu

  8 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.