miercuri, 24 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Emiratele Arabe au plasat în premieră o sondă pe orbita planetei Marte

  de - | 9 februarie 2021, 7:58 PM | Internaţional

  0

  (foto: Martin Holverda, Dreamstime.com)

  Emiratele Arabe Unite (EAU) trăiesc un moment istoric fiindcă sonda Al Amal, trimisă acum nouă luni spre Marte, a reușit cu succes să intre pe orbita Planetei Roșii și în următorii doi ani va culege date despre atmosferă și despre vremea de pe Marte, scrie HotNews.

  Emiratele își construiesc un program spațial consistent, au trimis și un om în spațiu, vor să trimită un rover către Marte în 2024 și ar vrea să construiască o colonie pe „Planeta Roșie” până în 2117. Sonda poartă numele Al Amal, care înseamnă „Speranță” (Hope, în engleză).

  Către Marte au ajuns sonde din SUA, URSS, India și Europa, astfel că Emiratele intră într-un club select.

  Sonda Al Amal a realizat cu succes o manevră delicată prin care, în 27 de minute a încetinit de la 121.000 km/h, la 18.000 km/h pentru a putea fi atrasă de gravitația marțiană. Sonda a reușit acest lucru fiindcă au pornit cele șase propulsoare puternice.

  Doi ani ar trebui sonda să studieze atmosfera și vremea de pe Marte, în fiecare anotimp și în fiecare zonă, la altitudini diferite.

  EAU vrea să se dezvolte mult pe domeniul spațial: a construit și lansat trei sateliți împreună cu Coreea de Sud, iar anul trecut a cumpărat un loc pe o rachetă Soyuz și a trimis primul astronaut. Pentru că nu are o bază de lansare, misiunea marțiană începută în iulie a fost lansată din Japonia și, tot fiindcă în EAU nu există o industrie aerospațială, naveta Hope a fost construită în SUA împreună cu cei de la Universitatea Boulder din Colorado.

  Sursa: hotnews.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.