joi, 2 mai, 2024

Special Arad Logo

    „Rețeaua Bulbuc”: Grefiera. Dosarul a luat altă cale. Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad par necompetenți, după ce inițial ei înșiși s-au declarat competenți

    de Alin Olteanu, Valer Mărginean | 19 aprilie 2024, 7:42 AM | Dezvăluiri | Investigaţii

    14

    Ceea ce o să vă dezvăluim în continuare, adică noi amănunte legate de investigația pe care am intitulat-o „Rețeaua Bulbuc”, o să vă șocheze. Ne referim, bineînțeles, la proaspătul dosar „Bulbuc-Riviș”, cel devenit astfel după ce a fost preluat de procurori.

    Am avut senzația, în momentul în care aflam amănunte, spunem cutremurătoare, și intuiam un mers ciudat al anchetei, că țara asta, orașul acesta, nu mai are nicio șansă. Că sistemul înfrânge orice, calcă totul în picioare și „execută” pe oricine i s-ar opune. Pe oricine ar încerca să contribuie la destrămarea lui…

    Iată, în continuare ce am aflat și ce s-a întâmplat și de ce pare că mai avem o șansă…

    O autosesizare de îndată

    La mai puțin de 48 de ore de la apariția articolului în care am făcut public un mod de operare cel puțin dubios în cazul achizițiilor publice ale instituțiilor de cultură subordonate și coordonate de vicepreședintele Consiliului Județean Arad, Ionel Bulbuc – citiți  Rețeaua Bulbuc. Actorul, directorii, constructorul și asistenta medicală de milioane de euro  – am fost informați că Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad „s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. 1 Cod penal, constând în aceea că, autoritatea contractantă Consiliul Judeţean Arad, prin instituţiile din subordine, ar fi atribuit mai multe contracte de achiziţii publice către diverse societăţi comerciale cu sediul în mun. Arad, fără a fi respectate dispoziţiile legale prevăzute în Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice”.

    Cu un ochi am râs, cu altul am plâns. Pe de o parte, firesc, ne-am bucurat să aflăm că, încă o dată, munca noastră nu a fost în zadar și că instituțiile statului, în speță Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad (PJA) nu a ignorat o serie de dezvăluiri apărute în presă.

    Am și publicat de îndată (vă rugăm să rețineți expresia „de îndată”, pentru că ne vom mai întâlni cu ea pe parcursul acestui articol) o știre despre ceea ce am considerat a fi un adevărat eveniment.

    Amănunte: Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad s-a autosesizat. Investigația „Rețeaua Bulbuc” ajunge dosar în mâinile procurorilor și polițiștilor

    Motive „să plângem”…

    Apoi, am privit anunțul cu „celălalt ochi”, cel cu care am început să plângem imediat ce am înțeles că, de fapt, această sesizare din oficiu ar putea fi mai degrabă praf în ochi. Sau, de ce nu?, o tentativă de îngropare a cazului.

    Ne-am amintit de o altă ispravă a aceleiași instituții, când a ținut un dosar ce nu era de competența sa, ci a Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad (PTA), mai bine de trei luni, timp în care a schimbat de două ori încadrarea juridică a faptelor – procurorul Pavel Palcu fiind cel care a infirmat ultima dintre acestea și a preluat cazul. E drept, după ce a făcut a doua modificare a încadrării juridice (depășindu-și competențele) și-a declinat, în sfârșit, competența. Este vorba de „cazul Vișinel”, despre care am scris mai multe articole (aici, aici, aici).

    rețeaua Bulbuc ordonanță Palcu PJA

    Facsimil din Ordonanța de schimbare a încadrării juridice a faptei și efectuarea în continuare a urmăririi penale a procurorului dr. Pavel Palcu

    O mică paranteză: În articolul 1, alineatul (4) al Legii 304/2022 privind organizarea judiciară se arată că „Ministerul Public reprezintă în activitatea judiciară interesele generale ale societăţii şi apără ordinea de drept (s.n.), precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor, exercitându-şi atribuţiile prin procurori constituiţi în parchete, în condiţiile legii”.

    Motive pentru care, forțat, dosarul a fost luat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad

    Citind cu mai mare atenție comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad am avut senzația că ceva nu „pușcă cum trebuie”. Că acțiunea rapidă de sesizare din oficiu ar putea fi o încercare de a prelua cazul „afacerii Bulbuc” pentru a nu-l lua altă instituție de „profil” (în speță Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad sau Direcția Națională Anticorupție), pentru ca, mai apoi, s-o „îmbrace” în alte haine decât s-ar cuveni, luând în considerare atât valoarea (calitatea) unora dintre cei implicați – vom explica mai jos despre ce e vorba –, cât și valoarea faptelor de cercetat (sumele de bani intrate în caruselul „rețelei”).

    Tocmai în această idee, n-am înțeles – și nu înțelegem nici acum – de ce în comunicatul PJA s-a făcut referire doar la infracțiunea de abuz în serviciu (art. 297, alin 1, Cod penal), dar nu și la prevederile Legii 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție. Poate sunt și alte motive decât cele pe care le suspectăm noi.

    Greu de crezut că procurorii de la PJA nu au știut că această Lege 78/2000 „instituie măsuri de prevenire, descoperire și sancționare a faptelor de corupție și se aplică următoarelor persoane : a) care exercită o funcție publică (s.n.), indiferent de modul în care au fost investite, în cadrul autorităților publice sau instituțiilor publice” (art. 1, alin. 1). Iar, vicepreședintele Consiliului județean exercită o funcție publică.

    Ca să nu mai spunem că autorul/autorii comunicatului PJA au ignorat partea din articol referitoare la modul în care inspectorii Curții de Conturi, respectiv ai Camerei de Conturi Arad au făcut controale la CJA privind achizițiile publice. Și asta, în considerarea prevederilor art. 23, alin. 1, din aceeași lege, în care se precizează că:

    „Persoanele cu atribuții de control sunt obligate să înștiințeze organul de urmărire penală sau, după caz, organul de constatare a săvârșirii infracțiunilor, abilitat de lege, cu privire la orice date din care rezultă indicii că s-a efectuat o operațiune sau un act ilicit ce poate atrage răspunderea penală, potrivit prezentei legi”.

    Nu vrem să intrăm în amănunte privind competența materială a Parchetelor, dar este evident că raportarea faptelor prezentate de noi despre „rețeaua” Bulbuc  și la Legea 78/2000, nu doar la articolul 297 din Codul penal, ar fi scos „din joc” Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad.

    PJA avea obligația „să își verifice competența imediat după sesizare” (în acest caz, sesizare din oficiu – n.n.) și, dacă „procurorul constată că nu este competent să efectueze sau să supravegheze urmărirea penală, dispune de îndată, prin ordonanță, declinarea de competență și trimite cauza procurorului competent”. Nu peste o săptămână, o lună sau trei luni, ci de îndată.

    De îndată și de bunăvoie, și cu profesionalism, nu s-a întâmplat nimic… Și probabil că nici nu s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi intervenit, așa cum am aflat pe surse, structuri mai puternice decât Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad, care au decis că dosarul „Rețeaua Bulbuc” nu are ce căuta la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad. Astfel că, pe cale de consecință, el a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad.

    PJA pare că a ignorat dispozițiile imperative ale Codului de procedură penală, art. 58, dând astfel apă la moară celor care îi credeau pe cei care se lăudau că au „rezolvat” dosarul. Mai exact spus, PJA și/sau procurorul de caz nu și-au declinat competența de îndată (nu știm și nici nu avem cum verifica dacă și-au verificat-o, conform legii, imediat), fiind nevoie, forțat, ca și în „cazul Vișinel”, de „preluarea” dosarului „rețelei Bulbuc” de  către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad.

    Evident, nu sunt singurele semne de întrebare pe care ni le-am pus referitor la modul de acțiune al procurorilor de la PJA. Sunt și alte ciudățenii care susțin nu doar aceste semne de întrebare, ci chiar suspiciunea că instituția servește mai degrabă interesele unui grup politic. Poate nu cu intenție și nici pentru a obține vreun folos material. Poate doar din neatenție sau, poate, din neștiință ori comoditate și lene. Doar că în Justiție, și neatenția, și neștiința sunt fapte grave, în joc fiind, cum spuneam mai sus, ordinea de drept din țară.

    Motive de speriat

    Cum oare de s-au grăbit atât de tare să se autosesizeze domnii de la PJA, deși știau că fata domnului și doamnei Riviș (subiecți ai investigației Special Arad) este colega lor de serviciu, angajată, din 2022, ca grefier… tocmai la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad?

    Repetăm: Fata domnului Riviș, soția administratorului uneia dintre firmele investigate de Special Arad, este angajată, din 2022, ca grefier… la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad. Adică, la Parchetul care s-a autosesizat și care, poate întâmplător, a lăsat-o cam moale, moale de tot imediat după comunicarea publică a autosesizării.

    Avem și nota de la concursul ei de angajare , avem și declarația de avere, avem și fotografii doveditoare. Dar nu e cazul să ne lansăm într-un „discurs” care i-ar putea afecta imaginea publică (mai mult decât și-a afectat-o ea participând ca grefier la acțiuni electorale…), așa încât nu o să le facem publice. Până la urmă nu este ea vinovată pentru „combinațiile tatălui”, mamei sau soțului. Până la proba contrarie…

    Rețeaua Bulbuc

    Revenind, doamna grefier este, susțin sursele noastre, un fel de șefă de cabinet a prim-procurorului PJA, cel care a verificat cu atenție și a semnat comunicatul de presă prin care anunța că instituția se autosesizează.

    Nu dă oare „cu virgulă” faptul că atât de repede un Parchet anunță public că o să ancheteze familia uneia dintre angajatele sale? Suntem, oare, noi/voi într-atât de naivi încât să credem că conducerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad a decis de îndată să ancheteze familia colegei lor? Prietenă cu care anchetatorii își beau cafeaua, iar uneori participă împreună la nunți și alte evenimente fericite.

    Nu, nu suntem atât de naivi. Nu într-atât încât să credem că trăim într-o societate perfectă. Ba dimpotrivă. Și, pentru o clipă, fiindcă suntem oameni, ne-am și temut de ce va urma.

    Pericolele sunt la tot pasul și, după cum vedem, cine trebuie să ne apere… ori se face că nu vede, ori îi e lene să o facă, ori nu știe. Ori, pur și simplu, sistemul e mârșav. Cu mici, foarte mici și puține excepții – se subînțelege din textul de mai sus – și, astfel, poate, vindecabil pe alocuri.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. S-a văzut mârșăvia când au scris în comunicat: editorial de presă, parcă ar fi fost un articol din cancan fără vreun document la bază.
      Ar fi fost anormal să aibă competență cu rudele grefierei în dosar ar fi fost tot dosarul în incompatibilitate.
      Ce rapid se autosesizează când e ceva de spălat și în cazul Visinel în 24 ore s-a dat pe surse în presă cauza morții, să liniștească opinia publică.
      Justiția ar trebui să fie coloana vertebrala a unei țări dacă ea nu este dreaptă tot corpul adică toată țara e aplecata în fața diverselor interese.

      +35 voturi
      +1
      -1
    2. Tentaculele caracatitei coruptiei au ajuns,din pacate ,si la procurori,care acum chiar nu mai stiu ce sa faca pentru a-l scapa pe un penelistopesedist de o eventuala raspundere.Din capul locului,este evident ca procurorii locali nu erau competenti,dar au incercat o adormire a publicului cu declaratia de sesizare din presa;tot evident este ca DNA este ce in drept sa cerceateze dosarul,dar sa cerceteze si pe procurorii aradeni. Ramane de vazut si de urmarit.

      +39 voturi
      +1
      -1
    3. Ma șochez când văd cât de șocați sunteți voi că parchetul din Arad (tribunal, judecătorie ce vreți voi) apără pe față gașca falca bibart sau ce o mai fi. Statul de drept nu e altceva decât brațul armat al PNL PDL sau alte p-uri…

      +39 voturi
      +1
      -1
    4. == JUSTITZIA ARAD LA FEL DE COMPETENTA CA CEA DE LA TELEORMAN == FANARIHOTZII LOCALI AU ADUS TAT JUDETZUL LA NIVELUL TELEORMANULUI .== SCARBA MI E == SPER SA VA IA DUMNEZEU MINTZILE SI SA TRAITZI IN PAMPERS 10-15 ANI . == CE A FOST ARADUL IMPERIAL SI IN CE HAL A DECAZUT . DIN 143 MII SUFLETE CAT ARE ARAD ORAS CCA 52 MII AU PESTE 55 ANI – PENSIONARI SI SEMI-PENSIONARI . == SA FACETZI UN ARTICOL == CU CAT S A REDUS POPULATZIA ARADULUI IN 2023.

      +37 voturi
      +1
      -1
    5. Nu stiu de ce ne miram ? Un personaj celebru al Aradului a fost judecat el si inca trei persoane timp de 8 ani cu zeci de termene si ani de amanare, finalul care era de asteptat s-a numit ACHITARE . Tot procesul putea fi rezolvat de la prima infatisare punandu-se urmatoarea intrebare acuzatilor
      Intrebare :
      -Cum explicati ca ati vandut un bun al statului (teren)catre o firma privata cu suma de 840.000 de euro, iar firma privata a vandut A DOUA ZI bunul cumparat de la primaria Arad cu suma de aproape 2,94 milioane de euro? Deci firma privata a facut un profit intr-o zi cu de trei ori si mai mare decat a platit primariei Arad pentru terenului.
      Raspunsul nu a venit pentru ca justitia nu a fost interesata sa puna aceasta intrebare lamuritore !
      Cand justitia nu doreste sa afle adevarul procedeaza ca si in cazul de mai sus . CV-ul Justitiei Romane contine mii de astfel de cazuri !
      Solutia, o noua revolutie si raderea acestei justitii, care este imbascsita de coruptie precum sunt spitalele imbacsite de bacterii nozocomiale in ambele cazuri doar „construirea ” unei noi justitii si de noi spitale pot eradica „bacteriile” care le populeaza si fac rau romanilor !

      +37 voturi
      +1
      -1
    6. Aradul e sat fără câini! A se înțelege conducători!
      Totul e pentru voturi : spatii cedate da’moca pe zeci de ani unor culte,terenuri la fel, lucrări din bani publici !
      Până să nu se acorde acel teren în Poltura NU s-a găsit absolut nici o soluție la acel „ac de păr” care e acolo! Ba că CFR-ul nu aprobă, ba trebuie tot felul de studii de fezabilitate,ba pe dracu’! La foarte scurt timp după acordarea acelui teren s-a și găsit soluții pentru a „indrepta” strada Câmpul Liniștii ! „Instantaneu” a aprobat si regionala Cf modificarea unor linii de acolo în asa fel ca să fie doar doua „fire” de traversat !!!!
      A ajuns Aradul să fie condus de niște babuini religioși minoritari !!!
      ORICUM NU se va întâmpla NIMIC, în Arad NU este justiție liberă, ci aservita lor ! POATE doar dacă DNA-ul central,nu cel de la Timișoara, ar veni,s-ar întâmpla ceva-ceva !!!

      +34 voturi
      +1
      -1
    7. Plecăm. Din țară sau măcar din oraș. Informați-vă și vedeți ca nu peste tot e în halul ăsta hoția, Aradul cu PNL constant de 20 de ani la conducere e un clan mafiot cu semidocții organizați ierarhic ca grup infracțional auto numiți politicieni și oameni de cultură! “Am făcut asta, am dres aialaltă, am învins PSD-ul” șamd. Ce ați făcut mă, evenimente pt reclamă, investiții pt sifonat banii oamenilor care vă plătesc, măi animalelor, ei vă plătesc pe voi, nu invers! Voi sunteți angajații noștri, iar noi se pare ca ne uitam în altă parte, să rezolve alții problema. Ați fi fost închiși pe viață dacă aveam o justiție corectă!

      +21 voturi
      +1
      -1
    8. Din nefericire caracatița coruției PNL este infiltrată adânc în toate instituțiile din subordinea CJArad. Tocmai de aceea disperarea de a câștiga din nou alegerile. Dacă nu le câștigă e ff posibil ca toate afacerile lor cu instituțiile subordonate unde ”câștiga cine trebuie licitațiile”, să iasă la lumină. Au ajuns atât de siguri pe ei încât nu-i mai sperie Procuratura, DNA-ul sau Curtea de conturi, locuri unde au bine plasați oameni de încredere. Sunt ”curați” pe hârtie. Poate doar DNA-ul îi mai face să ridice privirea de la număratul de bani aruncați de unii prin tufele de trandafiri….. În concluzie, galbena noastră Cosa Nostra va câștiga din nou dacă arădenii nu vor vota masiv alternativa mai puțin extremistă și ne vom trezi că trebuie să plecăm de dragul viitorului copiilor noștrii.

      +14 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    8 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.