duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Rezultatul autopsiei tânărului de 32 de ani, torturat în sediul Poliției Locale: hemoragie cerebrală și ruptură de cord

  de Ioana Costaș | 5 octombrie 2023, 11:08 AM | Știri Arad | Topic special

  4

  Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad a remis un comunicat de presă în care explică împrejurările în care tânărul de 32 de ani, din Lipova, a fost luat, în 14 iulie, de polițiștii locali din fața Gării CFR Arad, ce lovituri a primit victima în parcarea interioară a sediului Direcției Generale Poliția Locală (DGPL) Arad, lovituri ce au fost surprinse de camerele de supraveghere, cum agenții l-au băgat pe tânăr în sediul instituției, și cum, după aproximativ 30 de minute, la fața locului ajunge o ambulanță, apoi o autospecială SMURD, iar apoi victima este scoasă pe targă din clădirea Poliției Locale de pe Calea Victoriei.

  Al doilea aspect descris în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad sunt rezultatele autopsiei, cele preliminare indicând că moartea tânărului a fost violentă „ea s-a datorat unei intoxicații acute cu substanță neidentificată, însă s-au constatat și existența mai multor leziuni traumatice externe, care au putut fi produse prin lovire cu și de corpuri dure/planuri dure, leziuni traumatice care necesită 7 – 9 (șapte – nouă) zile de îngrijiri medicale”.

   

  Al doilea raport al autopsiei

  Un al doilea raport, cel complet al cauzei morții, a fost primit de polițistul judiciar din cadrul Biroului de Investigații Criminale după ce leziunile externe punctate în raportul preliminar au ridicat mai multe semne de întrebare în loc să ofere răspunsuri.

  Atunci a ieșit, de fapt, la iveală, amploarea celor întâmplate, rezultatele finale fiind complet diferite de primele, cele din raportul preliminar.

  Să revenim însă la împrejurarea în care victima a fost ridicată de polițiștii locali din fața Gării CFR Arad, așa cum este ea descrisă în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad: „La data de 14.07.2023, martorul I.G., administrator la SC A.G. SRL (casă de schimb valutar) având punctul de lucru în Piața Gării din municipiul Arad, a sesizat telefonic Poliția Locală Arad despre comportamentul agresiv al unei persoane de sex masculin ce consuma substanțe halucinogene din pungă și agasa trecătorii. Urmare a apelului telefonic, la scurt timp, la fața locului a intervenit un echipaj din cadrul BOPI al Poliției Locale Arad, format din trei polițisti locali, respectiv agentul L.F.N., agentul G.C. și agentul F.C.N., care după ce au imobilizat și încătușat persoana vătămată prin folosirea forței fizice, au condus-o la sediul DGPL Arad, în vederea identificării și sancționării contravenționale”.

  Ce s-a întâmplat la sediul Poliției Locale

  Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad explică, oferind și intervalul orar, ce se întâmplă la sediul Poliției Locale și descrie loviturile care îi sunt aplicate victimei: „La sediul DGPL Arad, situat pe Calea Victoriei din municipiul Arad, echipajul ajunge la orele 20:10, unde în parcarea interioară, doi dintre membrii echipajului exercită acte de violență asupra persoanei vătămate, care era încătușată cu mâinile la spate. Agentul L.F.N. i-a aplicat persoanei vătămate mai multe lovituri cu piciorul în zona capului, iar agentul G.C. i-a aplicat persoanei vătămate o lovitură cu piciorul în partea posterioară, înainte ca aceasta să fie condusă în sediu, aspecte surprinse de către camerele de supraveghere video instalate pe exteriorul clădirii. Ulterior, persoana vătămată, încătușată cu mâinile la spate a fost condusă de către agentul L.F.N. în incinta sediului, într-un birou care nu este prevăzut cu sistem de supraveghere video. În interior, agentul L.F.N. a exercitat acte de violență asupra persoanei vătămate, iar aceste aspecte au fost înregistrate de camerele de supraveghere video instalate în incinta sediului. Din imagini se poate observa că agentul L.F.N. avea în mâna dreaptă un obiect, care posibil să facă parte din dotarea acestuia, respectiv o tonfă. În jurul orelor 20:42, la sediul DGPL Arad, la solicitarea agentului F.C. ,a sosit un echipaj medical din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță, iar ulterior, în jurul orelor 20:55 a sosit un echipaj din cadrul SMURD. În jurul orelor 21:12 se pot observa imagini în care persoana vătămată este scoasă pe targă din sediu de către personalul medical și transportată la UPU din cadrul SCJU Arad, unde la data de 15.07.2023 a fost declarat decesul de către personalul medical”.

  Moartea victimei este anunțată Poliției Municipiului Arad – Biroul de Investigații Criminale de către cadrele medicale de la Unitatea de Primire Urgențe, polițiștii dispunând efectuarea autopsiei victimei pentru stabilirea cauzei decesului, rezultatele preliminare indicând că, deși moartea a fost una violentă, ea s-a datorat unei intoxicații acute cu substanță neidentificată, constatându-se totodată existența mai multor leziuni traumatice externe care necesită 7-9 zile de îngrijiri medicale.

  Polițiștii, solicitarea de completare a raportului inițial

  „După ce iniţial a fost sesizată PMA – BIC de către secţia UPU din cadrul SCJU Arad, a fost înregistrată cauza penală privind moartea suspectă a victimei M.M.V. sub aspectul infracţiunii de ucidere din culpă, prev. de art.192 al.1 C.pen. Lucrătorii de poliţie sesizaţi au dispus, prin ordonanţă, efectuare necropsiei, solicitând SJML Arad să comunice cauza morţii victimei. Din constatările preliminare emise de SJM Arad nr. 184/A3/19.07.2023, respectiv nr.184/A3/28.07.2023 rezultă că moartea victimei a fost violentă, ea s-a datorat unei intoxicații acute cu substanță neidentificată, însă s-au constatat și existența mai multor leziuni traumatice externe, care au putut fi produse prin lovire cu și de corpuri dure/planuri dure, leziuni traumatice care necesită 7 – 9  zile de îngrijiri medicale”, transmite Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad.

  Ulterior însă, polițistul Biroului de Investigații Criminale a primit o completare la raportul preliminar, care arăta o stare total diferită față de cea inițială. Și anume, tânărul a suferit, printre altele, un traumatism cranio-cerebral cu hemoragie meningo-cerebrală şi toracic cu leziuni de contuzie ale mediastinului, pericardului şi cordului, urmate de ruptură de cord.

  Traumatism cranio-cerebral și ruptură de cord

  „Având în vedere împrejurarea că erau descrise mai multe leziuni externe, lucrătorul de poliţie judiciară din cadrul PMA -BIC a primit o completare a Raportului de constatare preliminară, în care au fost descrise leziunile traumatice externe constatate cu ocazia efectuării necropsiei. Din Raportul medico-legal de necropsie nr.184/A3/02.10.2023 al S.J.M.L. Arad rezultă o stare total diferită faţă de constatarea preliminară anterioară. Astfel: 1. Moartea numitului M.M.V. a fost violentă. Ea s-a datorat şocului traumatic ca urmare a traumatismului cranio-cerebral cu hemoragie meningo-cerebrală, şi toracic cu leziuni de contuzie ale mediastinului, pericardului şi cordului urmate de ruptură de cord, cu hemopericard consecutiv, cu evoluţie rapid agravată de tulburările cascadei de coagulare a sângelui, survenite la un organism tarat, cel mai probabil pe fondul de intoxicaţie etanolică acută, cu sindrom de hepatocitoliză prin necroză de coagulare hepatocitară şi acidoză metabolică severă cu alterarea consecutivă a hemostazei fiziologice. 2. Leziunile traumatice externe descrise în conţinutul constatărilor preliminare au putut fi produse prin loviri multiple repetate, cu corpuri dure şi contondente, posibil şi cu un corp contondent de formă cilindrică alungită, în condiţiile care vor fi stabilite de organele de anchetă”, se arată în comunicatul de presă.

  „Opinăm faptul că leziunile traumatice descrise la nivelul capului la examenul intern, la nivelul toracelui, pericardului şi cordului au legătură de cauzalitate conjugată sau complexă prin factori concuratori cu mecanismul tanatogenerator atât prin patologia preexistentă (epicardită cronică, lipomatoză miocardică, infarct miocardic cu schiţă de ţesut de granulaţie) agravată de o intoxicaţie etanolică acută cu sindrom de hepatocitoliză şi stare de acidoză metabolică severă cu alterarea hemostazei fiziologice la momentul prezentării pacientului în unitatea de primiri urgenţe, cât şi prin complicaţiile determinate de leziunile traumatice suferite (hemoragie meningo-cerebrală, ruptură de cord şi hemopericard consecutiv). Moartea datează din 15.07.2023. La data de 04.10.2023 inculpatul L. F.N. a fost reţinut pentru o perioadă de 24 ore, iar la data de 05.10.2023 urmează a fi propusă arestarea preventivă a inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile. Urmărirea penală continuă”, încheie Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad.

  Citește și: „Loviturile i-au cauzat moartea”. Familia tânărului decedat după o bătaie primită în sediul Poliției Locale Arad acuză polițiștii

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  2 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.