sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Sistemul sanitar – între „un cașcaval mare și gras care atrage multe muște” și șefi de secție buni „care se sting în fiecare zi câte puțin”

    de Adriana Barbu | 2 iunie 2023, 9:42 AM | Recomandările editorilor | Reportaj | Sănătate

    2

    „România s-a scufundat pe nesimțite într-un hău al amoralității din pricina prea multor oameni cumsecade care au girat mizerii fără de seamăn în politică, în sănătate, educație, cultură, presă etc. Și în viața de zi cu zi. Iar și mai mulți oameni cumsecade au închis ochii și au trecut pe lângă mizerii, întorcând capul în partea cealaltă, ca nu cumva existența personală să le fie poluată de mizeria altora. Aici suntem acum, în hău, dar încă nu ne dăm seama pentru că suntem prea cumsecade și pentru că ne uităm în altă parte”. Citatul aparține Emiliei Șercan, dar am decis să-l folosim ca introducere la reacţia câtorva medici la unul dintre materialele publicate de curând în ziarul online Special Arad legate de sistemul sanitar: „Acces interzis! Prima regulă la Spitalul Județean Arad”. O reacție pe care inițial ne-am gândit să o intitulăm astfel: „Nu întoarce capul”. Dar am ales titlul de mai sus în spreanța unui impact mai mare.

    Imediat după apariția materialului, mai mulți medici s-au arătat supărați pe modul în care am decis să prezentăm cele două ore pe care le-am petrecut alături de alți arădeni așteptând în fața ușilor Ambulatoriului Spitalului Județean Arad. Au considerat fie că suntem prea subiectivi pe subiect, fie că nu înțelegem câtuși de puțin situația din sistemul sanitar.

    Niciunul dintre cei care ne-au contactat nu au negat, însă, faptul că sistemul e putred, că are probleme. Care sunt acestea, e exact subiectul pe care ne-am propus să îl atacăm în viitoarele noastre materiale. Unii (puțini, ce-i drept) dintre medicii importanţi ai spitalului arădean au fost de acord chiar să poarte dialoguri cu noi pe tema cine îmbolnăveşte sistemul sanitar. Până atunci, până când aceste dialoguri se vor concretiza, vă prezentăm câteva dintre intervențiile medicilor făcute imediat după materialul nostru.

    Fără gunoi măturat sub preș

    „Există multe probleme ce trebuie rezolvate/îmbunătățite în sistemul medical, dar să afirmați că sistemul oscilează între boli de netratat și boli tratate prost, că accesul pacienților la informații și tratament e interzis pacienților sau că, dacă ieși din spital, sigur vei ieși cu capul plecat, sau să generalizați ca nimeni nu i-a învățat pe cei din sistemul sanitar să fie și oameni, este mult prea mult și paralel cu realitatea. Vă sugerez să cereți verificarea situațiilor statistice asupra internărilor/evoluției/stării la externare a pacienților, respectiv analizele formularelor completate de pacienți care cuantifică gradul de satisfacție și veți vedea cât de mult greșiți. Sunt adeptul expunerii problemelor și greșelilor ca prim pas pentru rezolvarea lor, nicidecum a măturării gunoiului sub preș, dar culpabilizarea în masă a personalului medical sau prezentarea (grav) distorsionată a realității este sterilă și contraproductivă”, ne-a indicat unul dintre medicii de renume care activează în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.

    Cine sunt adevărații vinovați

    La replica noastră în care punctam totuşi faptul că „sistemul sanitar românesc e bolnav, iar vinovaţi de stadiul la care a ajuns boala suntem cu toţii, inclusiv medicii şi jurnaliştii”, că ce „putem accepta (…) e faptul că sistemul nu e sănătos şi că nu e sănătos pentru sistem să mai spună că are de toate” sau că „un sistem sanitar care te trimite la farmacia de la colţ ca să-ţi iei tratamentul de care ai nevoie în spital și care nu-ți spune că mai ai și alte opțiuni, e un sistem bolnav”, medicul a răspuns că cele spuse de noi sunt „o eroare gravă/acuzaţie falsă, (…) un alt clişeu: trimiterea pacienţilor la farmacia din colţ să îşi cumpere medicaţia necesară. Din fericire, asta nu se mai întâmplă de nişte ani buni”.

    Medicul a insistat și pe faptul că „nu am văzut niciunde agresivitatea la adresa personalului medical şi denigrarea in corpore a acestuia pe care le văd practicate de ani de zile în județul Arad. În bună măsură nemeritat şi nejustificat. E o strategie veche de deturnare a atenţiei de la adevăraţii vinovaţi pentru starea sistemului medical”.

    sistemul sanitar 2

    (Sistemul sanitar arădean, între probleme și speranțe)

    Cum văd situaţia medicii din privat

    O altă intervenție venită în urma materialului publicat pe Special Arad de la un medic, de această dată din mediul privat, a debutat tot cu o replică dură al adresa celor scrise de noi: „La dumneavoastră în birou v-ar plăcea să stea 20 de persoane și fiecare să intre pe rând cu o nevoie în timp ce dumneavoastră aveți o sedință, să zicem? Cam tendențios articolul, fără să ofere vreo soluție, doar niște plângeri care sunt evidente”. Acelaşi medic punctează însă şi faptul că „Management defectuos există, comunicare ineficientă există, aveţi totală dreptate. Şi noi, unii din medici, suntem revoltați de situațiile pe care le întâlnim. Dar e importantă şi educaţia şi bunul simţ al pacienţilor, care lasă de dorit. Ceva ce nu medicul ar trebui să facă, că nu suntem educatori ai comportamentului social. Medicul este şi el o victimă a sistemul sanitar precar, asemenea pacientului. Doar prezentând un articol scris fără prea mult knowledge în domeniu sanitar nu face decât să pună paie pe focul frustrărilor cetățenilor la adresa medicului, nu a sistemului”.

    În dialogul nostru ulterior, indicând faptul că materialul e scris din punctul de vedere al pacientului de pe holurile Ambulatoriului, sub formă de reportaj, și că critica a vizat mai degrabă sistemul, decât medicii, dar că suntem convinși că, la un moment dat, trebuie indicați și vinovații, chiar dacă faptul presupune un act de curaj dacă ești în interiorul sistemului, medicul a mai punctat: „Totul ține de «bad management», oameni care nu ştiu sau nu pot să implementeze metode performante, de lipsurile din sistem. Conceptul de whistleblower este un concept de care medicilor le este frică, pentru că, la firul ierbii, nu poţi să schimbi ceva şi se preferă tăcerea în locul posibilității de a fi taxat. Eu muncesc într-un spital performant şi cu servicii extinse momentan, dar e de înţeles de ce în spitalele mici, cu puţine resurse, este situaţia actuală”. Cadrul medical a propus, ca un prim pas spre mai bine, un dialog moderat poate de media între medici şi comunitatea pacienţilor, fiind convins că „din comunicarea dintre părţi se pot naşte idei foarte bune de management performant şi de obținerea de rezultate care să se mențină în timp”.

    Un interes de scurtă durată

    Cadrul medical ne spune că medicii nu-i vor arăta cu degetul pe cei care îmbolnăvesc, căpușează sistemul pentru „un motiv extrem de simplu: dacă vorbești/critici, indirect ești dat afară pentru că ți se iau pacienții, ori ești persecutat până pleci, sau chiar găsesc o oportunitate de a te da afară. Și e ceva normal să nu vrei să îți sacrifici viața și cariera. Pentru că, pentru o perioadă scurtă, este un topic fierbinte, apoi toată lumea uită, iar, după ce presa nu mai continuă să fie cu ochii pe situațiile semnalate, cei care vorbesc sunt abandonați. Asta puteți să vedeți prin impactul articolelor dvs., cine mai citește articolul acesta peste 6 luni? Nimeni, pentru că se pierde interesul”.

    Un alt medic din mediul privat a rezumat astfel problema celor care îmbolnăvesc sistemul sanitar: „Toată treaba e cu cașcavalul… care e mare, cel mai mare în FNAS – fondul național de asigurări de sănătate. E cea mai mare coletărie națională. Peste ce se adună pentru fondul de pensii. Şi, atunci, aia e buba. Cașcavalul acesta mare și gras atrage multe muște. Deja băieții sunt grupați de peste 30 de ani și roiesc în jurul sistemului. Îl căpuşează. Nici aici nu ar fi ceva nemaivăzut, dacă cei din afară nu ar fi de acord total cu asta. Ştiţi de ce? Pentru că beneficiază cu braţele deschise de medicii tineri români și de pacienții români cu necesar de transplant sau de terapii noi pentru boli grave. Şi mai e încă o problemă: lipsa existenţei mai multor case de asigurări, măcar încă două, sau a unui sistem concurențial în România, pentru că sistemul privat de sănătate românesc este deja la fel de ineficient, deşi e singura alternativă la sistemul public gata bolnav. Sistemul privat e şi el, însă, căpuşat de 3 fonduri de investiții. Cel puţin două dintre ele văd totul doar după suma finală lunară! Deci, da, e cum aţi scris: suntem cu toții vinovați că nu ieșim stradal să cerem o reformă reală”.

    Niciunde nu e bine, dar ar putea fi chiar la noi

    Concluzia medicului din sistemul privat nu e însă una care să ne dea speranţe: „Ne va fi însă greu, dacă nu imposibil să facem reformă reală în sistemul sanitar pentru că, inclusiv în SUA, sau în ţări europene pe care le admirăm de la distanţă, dă cu virgulă sistemul”.

    Doi medici rezidenţi pe care sperăm că îi veți regăsi cu declaraţii mai ample în materiale viitoare, ne spun însă că sistemul aşa bolnav cum e, pentru că nu a fost finanţat serios cu anii, ar putea să se îndrepte, cât de cât, chiar din interior, pentru că multe depind şi de medicii din interior. Sunt secţii, ne spun tinerii, în care găseşti şi ordine, şi omenie, şi medicamente, şi îngrijiri ca la carte, pentru că şefii de secţie sunt trup şi suflet acolo. „Dar nu ştii cât îi va mai ţine bateria şi entuziasmul. Îi vezi cum se sting în fiecare zi câte puţin”. Până când probabil vor întoarce și ei capul.

    Citește și:
    Acces interzis! Prima regulă la Spitalul Județean Arad

     

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Apreciez eforturile presei de a duce o lupta inegala cu un stat capusat in toate domeniile de un sistem corupt. Sanatatea, in schimb, la arad e un domeniu aparte. Cine stie cate morti are pe constiinta o parte importanta a corpului medical care lucreaza la Judetean. Deprofesionlizarea acestuia, incompetenta determinata de lipsa de carte a medicilor de la arad poarta un nume> Goldis. Pornita cu bune intentii, facultatea de medicina din arad a reusit sa scoata , din nefericire pentru localnici, siderat de multi felceri cu diploma. Nici la stomatologie nu stam mai bine. Dezastru! In arad, ca sa nu risti viata, e bine sa tratezi doar mici entorse, eczeme, raceli usoare. Otita daca faci, fugi la szeged sau timisoara.

      +9 voturi
      +1
      -1
    2. UVVG scoate pe bandă rulantă medici habarniști, care obțin apoi – prin PCR – posturi la spitalele publice și nenorocesc oamenii. În afară de laude și titluri -Doctori Honoris Causa, habili, etc. – UVVG e varză. Vin doar studenți neadmiși în altă parte. Plus arăboci retardați, dar cu bani.

      --1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    0 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.