miercuri, 24 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Lăsat 30 de minute la triaj, la UPU, cu infarct? Spitalul Clinic Județean Arad spune că este vorba despre o neînțelegere

    de Ioana Costaș | 10 martie 2023, 4:08 PM | Dezvăluiri

    2

    Un bărbat acuză că tatăl său în vârstă de 75 de ani ar fi fost lăsat să aștepte 30 de minute, pe targă, la triaj, la Spitalul Clinic Județean Arad, după ce suferise un infarct acasă, fiind transportat la unitatea medicală de o ambulanță. Mai mult, o analiză efectuată la triaj i-a ridicat fiului bărbatului decedat semne de întrebare în plus. Pe foaie, pe lângă rezultatele analizei, era specificată și unitatea medicală emitentă: Maternitatea Bega, Secția ATI.

    Bărbatul de 75 de ani a fost transportat la Unitatea de Primire Urgențe (UPU) cu o ambulanță a Serviciului de Ambulanță Județean Arad după ce a suferit un stop cardio respirator la domiciliu, în timp ce vorbea cu fiul său la telefon. La unitatea medicală a ajuns și nepotul septuagenarului. Fiul bărbatului decedat nu se afla în localitate în acel moment. Septuagenarului i-a fost pusă pe față o mască de oxigen, până la întocmirea actelor pentru a putea intra la UPU, conform celor relatate de fiul său, fiind lăsat pe o targă în zona de triaj. La un moment dat, bătrânul și-a pierdut cunoștința, fapt observat de nepotul său care se afla lângă el. În fapt, nepotul a fost cel care a alertat cadrele medicale despre starea bunicului său – ne spune fiul bărbatului. Septuagenarul a fost introdus în UPU, unde au fost demarate manevrele de resuscitare. În zadar însă. Decesul bărbatului a fost declarat în jurul orei 21:30, conform fișei medicale.

    Cu suspiciune de infarct, la UPU

    „În data de 27 noiembrie 2022, în jurul orei 18:00, am vorbit la telefon cu tatăl meu. Am vorbit mai mult de o oră, iar la un moment dat a început să acuze dureri în piept. Am fost sfătuit să chem ambulanța, fiind o suspiciune de infarct. În jurul orei 20:00, tatăl meu a ajuns la spital cu ambulanța, în același timp ajungând și fiul meu. Acesta a stat lângă tatăl meu, fiind lăsat în zona de triaj, pe o targă, având aplicată masca de oxigen pe față. I s-a comunicat că trebuie să se întocmească actele, după care va fi introdus în secția UPU. La un moment dat, după ce fiul meu a relaționat cu tatăl meu, a constatat faptul că și-a pierdut cunoștința. A anunțat de urgență cadrele medicale care au venit și l-au introdus pe tatăl meu în secția UPU. Au început manevrele de resuscitare, însă fără succes, tatăl meu fiind declarat decedat”, a povestit fiul bărbatului decedat.

    Fiul spune că fișa medicală a tatălui său, întocmită la triaj, arată faptul că acesta ar fi așteptat 30 de minute pentru a intra la UPU. „Este hilar și în mod evident o gravă neglijență în serviciu, având în vedere faptul că, deși tatăl meu a fost o urgență de gradul 1, a fost lăsat pe coridor aproximativ 30 de minute, conform fișei nr. 4338/27.11.2022 și cu toate acestea nu i s-au acordat cu maximă urgență îngrijirile de care avea nevoie”, a explicat bărbatul, care ne-a precizat faptul că a depus o plângere penală, având în vedere împrejurările în care a survenit decesul tatălui său.

    Analiză cu antetul Maternității Bega

    Fiul bărbatului decedat a identificat o anomalie în ceea ce privește o analiză ce i s-a efectuat tatălui său la triaj: „Din setul de înscrisuri care mi-a fost înmânat, după depunerea mai multor diligențe, am primit și o analiză – ASTRUP – efectuată la data de 27.11.2022, orele 20:43, care, în opinia mea, nu-i aparține tatălui meu fiind emisă de Maternitatea Bega, Secția ATI”.

    Reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad spun că există explicații atât în ceea ce privește cele 30 de minute, cât și în privința analizei ASTRUP – pe care este menționat numele Maternității Bega, Secția ATI. În primul rând, reprezentanții SCJU Arad spun că cele 30 de minute care apar în fișa pacientului se referă la timpul scurs de la apariția simptomelor la domiciliu, nu la timpul de așteptare în triaj, iar în al doilea rând, aparatul care efectua analiza ASTRUP s-a defectat, iar până la repararea lui, a fost adus un alt aparat la care nu s-a operat modificarea antetului și că acest lucru nu afectează rezultatul analizelor.

    Cum a fost tratat pacientul care a suferit un infarct

    În privința derulării evenimentelor din seara de 27 noiembrie 2022, reprezentanții SCJU Arad au precizat următoarele: „Pacientul a fost adus în Unitatea de Primire Urgențe pe data de 27 noiembrie 2022, de către o ambulanță a Serviciului de Ambulanță Județean Arad, de tip C, și a fost înregistrat în triaj la ora 20.42. Din datele scrise în Fișa de urgență prespitalicească, care a fost completată de către medicul de pe ambulanță, pacientul a prezentat dureri epigastrice la domiciliu, cu iradiere în baza gâtului, transpirații reci, dispnee și agitație extremă, motiv pentru care apare în foaia de observație din UPU, în partea stângă jos următorul enunț: «Pacient adus în SCR, afirmativ în urmă cu 30 de minute durere în epigastru cu iradiere la nivelul gâtului». În urmă cu 30 de minute se referă la apariția simptomelor, la domiciliu, și nu la timpul de așteptare în triaj, unde pacientul a ajuns însoțit de echipajul de pe ambulanță – de medic – iar în timp ce era înregistrat în UPU i s-a declanșat stopul cardio-respirator. Astfel, pe targa Serviciului de Ambulanță Județean Arad, în triaj, în timp ce se realiza înregistrarea pacientului în UPU, acesta a intrat în stop cardio-respirator, motiv pentru care a fost introdus imediat în Resuscitare, fără să se mai aștepte finalizarea înregistrării în UPU, unde medicii au început manevrele de resuscitare cardio-respiratorie. Aceste manevre au fost continuate 45 de minute dar, din păcate, pacientul nu a răspuns la aceste manevre și, la ora 21.30 a fost declarat decesul pacientului. Faptul că pacientul a intrat în stop cardio-respirator în triaj, pe targa SAJ, imediat după intrarea cu el în incinta UPU este documentat inclusiv în Fișa de urgență prespitalicească, completată și semnată de medicul SAJ”.

    Au schimbat aparatul

    SCJU Arad aduce lămuriri și cu privire la numele Maternității Bega apărut pe analiza ASTRUP efectuată septuagenarului: „Referitor la antetul de pe rezultatul analizei ASTRUP, menționăm faptul că aparatul din UPU care efectuează această analiză se defectase, iar firma care asigură service-ul l-a înlocuit până la reparare cu un alt aparat, fără să mai schimbe antetul unității medicale. Acel antet nu afectează rezultatele analizelor”.

    Sesizare rămasă fără răspuns timp de mai bine de două luni

    Fiul septuagenarului decedat a depus o sesizare în scris către conducerea SCJU Arad, care a rămas însă fără răspuns, depășind termenul legal de 30 de zile: „La data de 29.12.2022 am sesizat în scris conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, prin adresa nr. 49673, în care am solicitat un punct de vedere în scris despre cele sesizate, dar nici până la această oră nu am primit răspuns”. Bărbatul a precizat că în momentul în care a văzut că nu primește răspuns la sesizarea sa, a luat legătura telefonic cu reprezentanții SCJU Arad care i-au transmis că soluționarea sesizării pe care a înaintat-o unității medicale va dura.

    Reprezentanții spitalului au specificat că termenul limită de răspuns a fost depășit deoarece „Comisia de Reclamații a SCJU Arad, pentru a afla toate detaliile și datele reclamate de aparținător, a trebuit să solicite alte documente medicale, inclusiv unele de la Serviciul Județean de Ambulanță Arad. Răspunsul solicitat Serviciului Județean de Ambulanță Arad a fost înregistrat în secretariatul spitalului cu data de 8 martie 2023. Aparținătorul a fost informat telefonic despre motivul depășirii termenului de răspuns. Răspunsul la sesizarea aparținătorului, adresată către SCJU Arad va conține informații punctuale, pentru fiecare problemă sesizată în aceasta”.

    Spun că au făcut tot ce e omenește posibil pentru a-l salva pe septuagenar după infarct

    Reprezentanții SCJU Arad au mai subliniat că „medicii din urgențe au făcut tot ce este omenește posibil pentru a salva viața pacientului, însă sunt situații în care starea pacientului se agravează rapid și ireversibil, fără să mai răspundă la cele mai complexe manevre de resuscitare, efectuate în primele momente ale instalării stopului cardio-respirator. Mai mult decât atât, declanșarea stopului cardio-respirator nu poate fi anticipată, iar pacientul a fost introdus imediat în sala de resuscitare pentru efectuarea procedurilor de resuscitare”.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    9 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.