vineri, 8 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  DIICOT face percheziții la cel mai mare exportator de lemn. Prejudiciul estimat: 25 milioane de euro

  de Special Arad | 30 mai 2018, 8:28 AM | Naţional | Topic special

  5

  Percheziţii în acest moment la cel mai mare exportator de lemn din România – Schweighofer Holzindustrie. Procurorii DIICOT şi structuri din poliţie controlează sediul central al companiei precum şi alte 23 de locuri din toată ţara. Prejudiciul estimat de anchetatori se ridică la 25 de milioane de euro. Societatea austriacă este acuzată că, din 2011 până acum, ar fi cumpărat lemn tăiat fără avize sau cu acte false şi l-ar fi exportat. Deocamdată, compania nu a oferit un punct de vedere.

  Perchezițiile au loc în București și în județele Braşov, Alba, Suceava, Hunedoara şi Bihor, la persoane fizice şi juridice, din care 4 la sediile unor instituţii publice. Ancheta DIICOT vizează destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de deturnare a licitaţiilor publice, evaziune fiscală, concurenţă neloială, tăiere fără drept de arbori şi alte infracţiuni aflate în competenţa acestei unităţi de parchet.

  „În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul  2011 şi până  în prezent, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat,  membrii grupului acţionând în vederea deturnării licitaţiilor publice organizate la nivelul unor direcţii silvice pentru a-şi asigura volume suplimentare considerabile de masă lemoasă în vederea procesării, în fabrici specializate în tăierea şi rindeluirea lemnului”, arată procurorii DIICOT.

  „În acelaşi scop  unii  agenţi economici au fost înlăturaţi de la licitaţiile de masă lemnoasă şi după caz, impuşi alţii. Totodată, în urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că, o parte din cantitatea de masă lemnoasă recepţionată nu a fost evidenţiată în documente contabile. De asemenea, în cauză există suspiciunea rezonabilă că o parte din masa lemnoasă recepţionată provenea din săvârşirea unor infracţiuni de tăiere fără drept de arbori”, subliniază anchetatorii.

  Potrivit acestora, la aceste infracțiuni, membrii grupului infracţional organizat au beneficiat şi de sprijinul unor funcţionari publici.

  Prejudiciul estimat se ridică la suma de peste 25 milioane de euro.

  sursa: Digi24.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Firma de tamplarie nou infiintata.
   Contacteaza un distribuitor de PAL de la Schweighoffer pentru materiale. Dupa 2 zile vine un reprezentant comercial al distribuitorului. Pretul este mare, foarte mare. Se acorda reduceri care ajung sa reprezinte 70% din pretul initial pentru cantitati mari deja contractate. Se pune intrebarea: la preturile astea mari firma nu are cum sa fie competitiva fiindca ar trebui sa vanda un produs finit de mobilier la un pret mai mare decat da concurenta pe materiale?
   Raspuns:
   Putem sa scadem TVA. Simplu, daca in comanda treceti denumirea firmei atunci facturam cu TVA, daca treceti numele unei persoane facturam fara TVA. Pentru a ajunge la cantitatile care sa permita reducerile alea de 70% vom cumula comenzile provenite atat de la firma cat si de la persoana fizica.
   Eu m-as intreba ce PAL, din ce lemne, se poate vinde cu o reducere de 70% altfel decat printr-un sistem care eludeaza toate taxele catre stat?
   M-as mira sa rezolva ceva ancheta asta fiindca situatia, cu siguranta, nu este cunoscuta doar de mine si pana la acest moment nici DNA, nici alta institutie luptatoare cu coruptia, nu si-a permis sa deranjeze un finantator de campanii electorale, inclusiv prezidetiale.

   0 voturi
   +1
   -1
  2. aceste 25 de milioane au fost eludati anul asta sau este rezultatul unei practici de ani de zile? Daca da, unde sunt/au fost autoritatile care se lupta cu coruptia? Pentru ce o tot apara pe Luluta cei mai deontologi si mai iubitori de adevar dintre noi?

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.