Arădenii s-au alăturat „Marșului pentru păduri” din toată țara, dorind să tragă un semnal de alarmă împotriva defrișărilor ilegale

  de Raluca Medeleanu | 3 November 2019, 6:46 PM | Știri Arad | Strada | Topic special

  0

  Moartea mai multor pădurari, uciși recent de hoții de lemn, a pus lumină pe fenomenul defrișărilor ilegale care este într-o ascensiune dramatică la noi în țară și a determinat astfel organizaţiile Greenpeace, Agent Green şi Declic să organizeze duminică, 3 noiembrie, Marşul pentru Păduri, derulat în mai multe orașe din țară, dintre care și la Arad.

  Protestul de la Arad a început în jurul orei 18:00 în fața Palatului Administrativ, adunând câteva zeci de oameni care au venit echipați cu pancarte cu mesaje precum „Pădurea înseamnă viață”, sau „Stop tăierilor ilegale”.

  „Ieșim în stradă pentru a cere Ministerului Apelor și Pădurilor să modernizeze urgent Sistemul Automat de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL). Există soluții tehnice accesibile pentru monitorizarea automată a exploatărilor forestiere, nu trebuie reinventată roata. Cerem monitorizarea prin satelit a pădurilor României, registru electronic în depozitele de lemn, GPS obligatoriu pe toate mijloacele de transport al lemnului, camere de supraveghere în puncte cheie din rețeaua rutieră, la gatere și la depozite de lemn!
  Automatizarea controlului silvic poate elimina o mare parte din mecanismele corupției și ar destructura rețele infracționale care s-au infiltrat adânc în societatea românească. Astfel, pădurile n-ar mai fi privite doar ca o sursă de îmbogățire rapidă, ci drept ceea ce sunt: plămânii României și ultimele sanctuare de viață sălbatică din Europa” – au anunțat organizatorii.

  Vă invităm pe această cale să urmăriți documentarul extrem de bine realizat de Rise Project, o incursiune prin toate palierele crimei organizate din domeniul forestier.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.