De doi ani, arădenii au #Ocartepelună
Am tot scris, periodic, despre întâlnirile dintre arădenii iubitori de literatură la „O carte pe lună”. Noi am descoperit clubul la ediția a treia, cândva în primăvara anului 2017, accidental, printr-un event de pe facebook și ne-a cucerit pe loc. Iată că încă mai există oameni tineri pasionați de cărți în orașul nostru, iată, în sfârșit, un loc unde poți să îi cunoști și, poate cel mai important, iată că întâlnirile nu sunt formale, ci degajate, amuzante, cu oameni foarte deschiși la minte! – ne spuneam pe atunci, promițându-ne nouă înșine că vom face tot posibilul să nu ratăm nicio întâlnire. Și, per ansamblu, ne-am ținut de cuvânt.
Au trecut deja doi ani. Timpul zboară repede, dar în același timp parcă stă pe loc. Zicem asta pentru că ne-am obișnuit atât de mult cu compania celorlalți iubitori de cărți, lună de lună, încât acum parcă îi cunoaștem de o viață. Chiar și cu cei care s-au alăturat ulterior întâlnirilor, descoperind „O carte pe lună” tot așa, accidental, fie pe facebook, fie citind despre el în presă, sau auzind despre el la radio.
„Iubești cititul, adori cărțile? Ieși din fotoliul super confortabil și vino la noul tău club arădean de lectură să discutăm despre cele răsfoite și iubite!” – cam acesta e eternul mesaj, de la o lună la alta, a evenimentelor marca „O carte pe lună”.
Ieri am celebrat. Am ciocnit un pahar atât pentru aniversarea de 2 ani a clubului, cât și pentru ziua de naștere a unuia dintre cei mai activi membri, Silviu. Și, nu în ultimul rând, am privit către viitor, împărtășind între noi cărțile pe care intenționăm să le citim cât de curând. Apoi ne-am amintit de toate dezbaterile de până acum. Și nu au fost puține: „cărți americane”, „cărți care ne-au schimbat viața”, „cărți scrise de femei”, „cărți versus filme”, „cărți bazate pe fapte reale”, „cărți psihologice”, „cărți comice”, „cărți horror” și câte și mai câte au mai fost!
Ca o recapitulare, clubul de la Arad e o extensie a celui de la Timișoara care a fost înființat de Georgia Harasim. La început, întâlnirile lunare din orașul nostru au fost organizate de bloggerul Norbert Szücs, care a plecat însă în Statele Unite, astfel predându-i „ștafeta” artistei Alice-Catrinel Pușcașu, care a fost caristmatica gazdă a celor mai multe întâlniri. Recent, după ce Alice a zis și ea „bye,bye” orașului nostru, amfitrioana evenimentului a devenit colega noastră de breaslă, Anette Pătean, care pune foarte mult suflet pentru a face cât mai cunoscut clubul cât și „misiunea” (dacă putem spune așa) clubului, anume de a scoate la lumina zilei iubitorii de literatură arădeni și de a îi aduce laolaltă într-un soi de comunitate.
(Tema întâlnirii viitoare: Cărți scrise de autori ruși /// 28 martie, ora 19:30, la Cafe Clasic 1890)
Citește și
O dată pe lună, Aradul are un veritabil club de lectură… și e beton!
Comentariile portalului
Suporterii aia 104 de carton sa lase ciocul si sa nu mai apara prin stadion!le platim noi-tribuna1 si 2 abonamentele doar sa nu mai auzim in juraturile (cenzurat de redactie),tatuatilor,( (...)
Pentru ca doamna avocat pretinde ca stie cunoaste cu ce se mananca arhitectura, dedic cateva randuri atat ei cat si Asociatiei: 1. Daca vorbim de tesut urban este simplu de observat (...)
Sa vedem in urmatoarele saptamani ce am pierdut. Sigur nimic.