marþi, 23 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    De ce înțeapă țânțarii doar anumite persoane?

    de - | 20 iulie 2015, 1:54 PM | Stuff

    0

    Țânțarii, invazivi la o simplă plimbare în prag de seară, atacă unii oameni, iar alții pot merge prin nori de insecte și nu sunt absolut deloc mușcati. Care este diferența? De fapt, sunt multe. Oamenii de știință și-au dat seama de ce țânțarii atacă unele persoane, iar pe altele le ocolesc.

    Se știe că țânțarii sunt un pericol pentru sănătatea noastră, ei fiind o sursă de infecții multiple, în cazul înțepăturilor, în mai multe părți ale globului. Oamenii de știintă au făcut cercetări în acest domeniu, încercând să explice de ce unii oameni sunt atât de „dulci” pentru țânțari, iar alții nu.

    Aceste cercetări încep, în primul rand, de la tipurile de oameni care atrag țânțarii. Deși țânțarii sunt atrași de mirosul sângelui de la mai mulți kilometri, ei localizează „prada” în funcție de dioxidul de carbon expirat. Oamenii care expiră mai mult dioxid de carbon – oamenii supraponderali și femeile însărcinate – sunt ținte mai evidente. Există, de asemenea, dovezi cum că țânțarii preferă femeile, deoarece pielea lor este mult mai subțire și permite o penetrare mai ușoară.

    De asemenea, ca să devii o țintă, trebuie să ai și o grupă de sânge corespunzătoare. Cercetătorii din Japonia au studiat grupuri de oameni cu grupe de sânge diferit, expunându-i pe aceștia la atacurile țânțarilor. Astfel, Grupa 0 (zero) de sânge este mult mai preferată de țânțari decât A și B.

    De asemenea, țânțarii, preferă oamenii ai căror chimie a corpului secretă zaharide, în contrast cu cei care au pe piele un număr mare de bacterii ce descurajează țânțarii, în general cei ai căror sudoare are un miros dezgustător.

    În prezent, cercetătorii și unele companii în domeniu încearcă sa combine elemente pentru a produce un spray anti țânțari care să descurajeze în mod eficient atacul acestora. Cu toate acestea, țânțarii sunt vicleni și nu ne rămâne decât să evitam expunerea în natură, în locurile în care țânțarii trăiesc în număr mare, mai ales dacă avem grupa de sânge 0, și care au observat că pielea lor are un gust relativ dulce.

    Sursa: Descoperă Lumea

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.