miercuri, 29 mai, 2024

Special Arad Logo

  Sticlele cu apă lăsate în mașină pe timpul zilei pot provoca incendii | Video

  de Special Arad | 6 iulie 2019, 12:11 PM | Stuff

  0

  Un filmuleț, în care se arată că sticlele cu apă lăsate în mașină pe timpul zilei pot provoca incendii, a fost distribuit pe Facebook de către ISU Vrancea și în scurt timp a devenit viral în România. Acesta nu are nicio legătură cu județul Vrancea, e valabil și la Arad, și la Bruxelles sau Boise (capitala statului Idaho, SUA), adică peste tot unde e vară și e caniculă. Cel care a făcut experimentul și a publicat filmulețul pe Facebook se numește Dioni Amuchastegui, un tehnician auto din Idaho.

  Acesta a folosit o sticlă de plastic umplută cu apă, pe care a pus-o pe unul dintre scaunele din faţă ale maşinii sale. Clipul video a fost lansat pentru a-i ajuta pe cei care nu cunosc efectele acestui gest banal care poate provoca chiar şi un incendiu. Da, aţi citit bine, un incendiu.

  Tehnicianul povesteşte ce s-a întâmplat în timpul pauzei de prânz, în timp ce conducea camionul şi a văzut cu coada ochiului ceea ce, la început, a crezut că era praful care intra prin fereastră. Dar când a verificat că acestea erau închise, s-a alarmat şi a privit mai atent: ceea ce văzuse era fum, fumul ce preceda incendiul care ar fi urmat să aibă loc în maşină. Şi toate acestea de la o sticlă.

  Sticla de plastic pe care o avea Dioni pe scaun avea apă, iar lumina din exterior cădea pe plastic şi, de asemenea, pe apă, provocând un efect de lupă asupra tapiţeriei camionului. Când a scos sticla din maşină, tehnicianul a constatat că făcuse două găuri pe scaunul din faţă.

  „O sticlă de plastic umplută cu apă poate acţiona ca o lentilă care concentrează energia soarelui într-un singur punct”, a concluzionat el.

  Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie totuşi să existe anumite condiţii: sticla trebuie să fie rotundă, să fie plină de apă şi razele soarelui să cadă într-un unghi drept. „Cu aceste caracteristici poate depăşi 400 de grade”.

  Deci, atenţie mare!

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.