Sticlele cu apă lăsate în mașină pe timpul zilei pot provoca incendii | Video

  de Special Arad | 6 iulie 2019, 12:11 PM | Stuff

  0

  Un filmuleț, în care se arată că sticlele cu apă lăsate în mașină pe timpul zilei pot provoca incendii, a fost distribuit pe Facebook de către ISU Vrancea și în scurt timp a devenit viral în România. Acesta nu are nicio legătură cu județul Vrancea, e valabil și la Arad, și la Bruxelles sau Boise (capitala statului Idaho, SUA), adică peste tot unde e vară și e caniculă. Cel care a făcut experimentul și a publicat filmulețul pe Facebook se numește Dioni Amuchastegui, un tehnician auto din Idaho.

  Acesta a folosit o sticlă de plastic umplută cu apă, pe care a pus-o pe unul dintre scaunele din faţă ale maşinii sale. Clipul video a fost lansat pentru a-i ajuta pe cei care nu cunosc efectele acestui gest banal care poate provoca chiar şi un incendiu. Da, aţi citit bine, un incendiu.

  Tehnicianul povesteşte ce s-a întâmplat în timpul pauzei de prânz, în timp ce conducea camionul şi a văzut cu coada ochiului ceea ce, la început, a crezut că era praful care intra prin fereastră. Dar când a verificat că acestea erau închise, s-a alarmat şi a privit mai atent: ceea ce văzuse era fum, fumul ce preceda incendiul care ar fi urmat să aibă loc în maşină. Şi toate acestea de la o sticlă.

  Sticla de plastic pe care o avea Dioni pe scaun avea apă, iar lumina din exterior cădea pe plastic şi, de asemenea, pe apă, provocând un efect de lupă asupra tapiţeriei camionului. Când a scos sticla din maşină, tehnicianul a constatat că făcuse două găuri pe scaunul din faţă.

  „O sticlă de plastic umplută cu apă poate acţiona ca o lentilă care concentrează energia soarelui într-un singur punct”, a concluzionat el.

  Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie totuşi să existe anumite condiţii: sticla trebuie să fie rotundă, să fie plină de apă şi razele soarelui să cadă într-un unghi drept. „Cu aceste caracteristici poate depăşi 400 de grade”.

  Deci, atenţie mare!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.