sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Detalii mai puțin cunoscute despre Attila, cel mai puternic conducător al hunilor

    de - | 26 iunie 2023, 11:31 AM | Stuff

    0

    (foto: themoviedb.org)

    Domnind între anii 433 și 453, Attilla (sau Atilla) a rămas în istorie drept cel mai puternic conducător al hunilor. Acest popor cucerise tot mai multe teritorii și crease un adevărat imperiu care cuprindea zone vaste în Europa Centrală și de Est.

    Attila Hunul a fost supranumit „Biciul lui Dumnezeu”, considerat a fi unul dintre cei mai mari dușmani ai Romei. A continuat politica de unificare a triburilor hune și a mizat pe o extindere agresivă a teritoriilor controlate.

    După ce l-a omorât pe fratele său pentru a avea puterea deplină ca rege al hunilor (informație totuși nu foarte clară, decesul acestuia fiind învăluit în mister), Attila a ajuns să conducă un imperiu cu teritorii care se întindeau de la Volga până la Dunăre și de la Oceanul Arctic până la Munții Carpați.

    S-a apropiat chiar de Constantinopol, primind tribut de la conducătorul acestuia, Theodosius al II-lea. A invadat apoi Galia și a fost nevoie de o alianță solidă pentru a-i opri avansul mai departe – în bătălia de pe Câmpiile Catalaunice, a fost înfrânt de vizigoţi, burgunzi, franci și romani.

    Personaj de temut, ilustrat într-o mulțime de filme și jocuri

    Cu o imagine de barbar suficient de inteligent pentru a realiza strategii eficiente în lupte, Attila este înfățișat de artiștii medievali ca o persoană inumană, cu barbă de țap și coarne de diavol. Istoricul Edward Gibbon îl prezenta drept un distrugător sălbatic despre care se spunea că avea o influență negativă puternică pe oriunde trecea: „iarba nu a mai crescut niciodată pe locul pe care a călcat calul său”.

    O imagine asemănătoare are Attila și în producțiile cinematografice. Dincolo de filmele despre barbari și Imperiul Roman, merită urmărită o mini-serie din 2001 dedicată chiar marelui rege al hunilor, intitulată simplu și elocvent: Attila, cuceritorul. La capitolul jocuri video, se remarcă titlul Total War: Attila, un joc de strategie dezvoltat de Creative Assembly și publicat de Sega în 2015, pentru utilizatorii de PC-uri. Mai nou, producătorul de sloturi online Relax Gaming a lansat Attila The Hun, un joc de păcănele online disponibil începând cu anul 2020.

    Attila Hunul provenea dintr-un mediu privilegiat și educat

    În ciuda aparențelor, Attila nu era deloc un bărbat needucat. S-a născut într-o familie puternică pe malul de nord al Dunării și a fost instruit de mic în tir cu arcul, lupta cu sabia și călărie. Se pare că, la fel ca fratele său, avea cunoștințe avansate de gotică și latină. În plus, avea cunoștințe de diplomație, fiind introdus în cercurile politice ale regilor huni, inclusiv în momentele când se interacționa cu ambasadori romani. De altfel, Atilla și fratele lui, Bleda, au ales să fie inițial aliați ai Imperiului Roman. Pacea nu a durat mult, reluându-se obișnuitele războaie dintre huni și romani.

    Motivația de a invada Galia se leagă și de motive romantice. Aparent, decizia a fost adoptată după ce a primit o scrisoare de dragoste, însoțită de un inel, de la Honoria, sora împăratului Valentinian al III-lea. Istoricul Ioan din Antiohia (din secolul al VII-lea) notează faptul că Honoria l-a rugat pe Attila să o ajute să renunțe la o căsnicie nefericită. Sub acest pretext, Attila a demarat invazia, susținând că a venit pentru a se căsători, iar zestrea aferentă ar fi jumătate din Imperiul Roman de Apus.

    În anul 453, Attila Hunul a decis să o ia de soție pe Ildico, probabil o prințesă germanică. Chiar în noaptea nunții, Attila a murit, motivele fiind neclare. Misterul morții sale poate fi așadar asemănat cu misterul morții fratelui său. A urmat o procesiune funerară lungă, iar trupul i s-a închis în trei sicrie: unul de aur, unul de argint și unul de fier.

    Aurul și argintul simbolizau prada pe care Attila a luat-o de la romani, iar fierul amintea victoriile sale. Attila a fost îngropat în secret. Legenda spune că hunii au deviat un râu, și-au îngropat conducătorul și apoi au repus apa pe cursul normal. De asemenea, participanții la înmormântare ar fi fost uciși în mare parte, pentru a nu divulga locația.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.