marþi, 25 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Cine va curăța „putregaiul moral” din „statul captiv” care a devenit România?

  de Horia Medeleanu | 30 aprilie 2018, 1:40 PM | Opinii

  10

  Vila lui Dragnea (foto: captură video / Youtube)

  Lenin a construit statul proletariatului „eliberat” din robia capitalului, tip de stat pe care urmașul său, Stalin, l-a impus României. Dar „dictatura proletariatului” era exercitată de „cei puțini”, considerați „cei mai buni”, „aleșii”, aceștia constituiau „clasa politică”. Cei mulți formau „masele”, adică „oamenii muncii”.

  Între cele două categorii curgea o „vale adâncă”, vorba unui bătrân hâtru din satul meu. Totuși, „cei puțini” nu dețineau o putere nelimitată, deasupra lor trona „Atotputernicul” (fie el Secretar General al PCR, sau președintele al RPR-RSR). Presupusa dictatură a proletariatului avea forma și temeinicia unei piramide: Atotputernicul – puternicii – masele largi populare. Cei puternici (clasa politică), prin îngăduința Atotputernicului, se bucurau de multiple avantaje, favoruri și bunuri, la care „cei mulți”, de jos, nu îndrăzneau nici să viseze. Și totuși, puternicii sufereau o frustrare cumplită când vedeau pe Atotputernic lăfăindu-se în palate, castele, vile somptuoase de la munte la mare. Stăteau cuminți, supuși, umili în fața lui, dar în sufletul lor jinduiau la mai mult!

  Experiența de nemulțumiți de cât aveau și de cât li se permitea să aibă, a stârnit în ei dorința și lăcomia. Cu această zestre psihologică s-a născut noua clasă politică postdecembristă. Într-un timp record, politicienii noștri au pus stăpânire pe o bună parte din avuția țării, păduri, terenuri agricole, industrie, vile luxoase, afaceri „grele” etc. Prin această mișcare, clasa politică a devenit implicit și o „clasă economică”. Efectul este dezastruos! Statul a ajuns la discreția celor bogați, de la „dictatura proletariatului” la „dictatura plutocratică” (din grecescul „ploutos” = bogăție și „kratos” = putere). Plutocrație nu este interesată de progres, de ridicarea nivelului economiei la standarde europene sau de performanțe. Ea preferă o Românie neschimbată deoarece așa este profitabil potentaților economici.

  Savantul economist A.L. Capussela a denumit „stat captiv” cel asemănător cu România de azi. Un stat poate fi definit captiv „atunci când elitele economie sunt suficient de puternice încât controlează întreg procesul politic”, spune A.L. Capussela. „Într-un stat captiv, societatea nu este capabilă să tragă la răspundere elitele economico-politice, nu posedă instrumentele prin care să le limiteze puterea și să le strunească lăcomia”. Numai un stat de drept, real și puternic, va garanta stabilitatea și progresul țării noastre. Deocamdată sunt semne slabe că în locul plutocrației se va instaura domnia legii.

  Regele Augias din Iliada lui Homer, pentru a-și curăța grajdurile de grămezile de murdării, a recurs la puterea fizică, supraumană, a eroului legendar Hercule, care a abătut înspre grajduri apele râurilor Alfeus și Peneus, dar în România cine va curăța politica noastră de putregaiul moral? Răspunsul meu: doar noi înșine.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Noi înşine… pe dracu. E ca şi cum ai spune că în capitalism egalitatea şanselor este o realitate. Da de unde. Cei „graşi” sunt mai egali în şanse decât „cei mulţi” şi deveniţi slugi docile, care nici nu mai visează la ceva. Măcar să aibă ce mânca şi mâine, în rest facă ce vor hoţii de ţări, care joacă tontoroiul şi pe la noi.

   Putregaiul vine de la conceptul de democraţie, în care proştii au dreptul să stea la aceeaşi masă cu deştepţii (reali).

   Îndreptarea lucrurilor ar veni de la definirea şi identificarea (pe cale medicală şi teste de inteligenţă) a oamenilor virtuoşi, cu reale aptitudini spirituale (inteligenţă, procesor performant şi creativ, rasă pură get-be-get) şi numai din rândul lor să fie aleşi politicienii. Tot ce este alogen şi nu face parte din neam să fie trimişi acasă în ţările lor şi să se ia cetăţenia tuturor acelora care nu sunt români trăitori în spaţiul mioritic de cel puţin 5 generaţii.

   Regresul omenirii vine tocmai de la faptul că nu se spune lucrurilor pe nume şi oligofrenii sunt trecuţi dea valma la categoria oameni.

   Greşit, doar cei dotaţi cu inteligenţă (peste norme) duc lumea înainte. Tâmpiţii o trag înapoi.

   --1 voturi
   +1
   -1
   • „Tot ce este alogen şi nu face parte din neam să fie trimişi acasă în ţările lor şi să se ia cetăţenia tuturor acelora care nu sunt români trăitori în spaţiul mioritic de cel puţin 5 generaţii.”

    Acest extremism dezgustător, nu este altceva de cât „Talibanism”, să nu-i spun fascism la fel de scârbos.
    Mă jignești … pe mine și poate încă MULTE milioane de cetățeni ce se îmbujorează la față, când ridicați în picioare ascultă IMNUL.

    Cu o singură frază, ți-ai dat arama pe față și ai anulat restul, ce nu era de loc rău. Păcat!
    Huoooo!

    +1 voturi
    +1
    -1
   • Da-mi si mie un exemplu de identificare pe cale medicala a celor virtuosi cu aptitudini spirituale, respectiv inteligenta – asta se poate masura prin teste de IQ – procesor performant si creativ – aceleasi teste de IQ – , rasa pura – asta nu stiu ce ar putea insemna, ca eu sunt doar o corcitura din mai multe etnii (pentru tine necalificat, subom, bun de sapun).
    In concluzie, din aptitudinile spirituale ai enumerat doar inteligenta care implica si creativitatea.
    La virtuosi nu-mi pot imagina nici un mijloc de evaluare.
    Varza interventia ta.
    Catacterul unui individ este dat de educatie, de experinete, de cultura, de raportarea constientia si inconstienta la un set de valori. Toate astea sunt educabile, influentabile si nu pot fi efectiv relevate de analize medicale.
    Conceptele care se imbuilzezc prin tartacuta ta sunt indreptate categoric spre un nazism primitiv, revansard, arogant, nefunctional.
    Inca o intrebare pentru creativitatea procesorului tau de care vad ca esti mandru nevoie mare:
    Cine sa face evaluarile? Tot niste luminati de-astia de-ai tai? Pai daca te uiti mai atent iti dai seama cvhiar si cei doi RAM-i pe cvare-i ai ca pui bazele unei caste, care se justifica, ca-n evul mediu, ca fiind indreptatita la privilegii si care mai devreme sau mai tarziu va crea o societatge monstruoasa, mai monstruoasa decat in evul mediu intunecat (imi pot imagina desfiintarea unor creatii pentru simplul motiv ca nu provin de elita ta de rahat, arderea pe rug a blasfemniatorilor care atenteaza la ordinea sociala si ce-i mai rau … in urlale canaliei de uliti!)
    Bai baiatule, esti bun de sanatoriu, sau mai rau, esti dat cu o alifie care te face impermeabil la bun-simt!

    0 voturi
    +1
    -1
  2. Ati pus degetul pe una din ranile actualei (dez)ordini sociale.Vechiul sistem avea cateva tabuuri(legate de partid si conducatorul tarii),dar multi oameni pe care-i cunosc de zeci de ani,spun ca se simteau mai bine,cu toate carentele din acea perioada.Asa simteam si eu.Curatenia de care amintiti,intradevar doar noi am putea sa o facem.Intrebarea este:cum? O „remoralizare” sociala este dificila cand oamenii sunt abrutizati,cu mentalitati(formate)destructive,ipocrizie la cote alarmante.Nu mai exista notiunea de *perspectiva*! Intrebati cativa oameni,ce planuri au pentru urmatorii 2-3 ani? Majoritatea nu vor sti sa raspunda.Iar cei care sunt in pozitia de a putea lua o initiativa pozitiva pentru comunitate,merg pe principiul ,cainii latra,caravana trece’.

   +1 voturi
   +1
   -1
  3. De acord cu radiografia societății românești actuale, dar trebuie evidențiat și rolul major al străinilor. Comunismul și comuniștii ne-au fost impuse de sovietici în anii ’50. Democrația de azi și cozile de topor din România sunt impuse de Occident.

   --2 voturi
   +1
   -1
  4. Noi nu mai putem face nimic. Din ca.15 milioane care nu fac parte din aparatul de stat sa spunem, aproape tot atatia daca ar avea ocazia sa ajunga pe functii ar „face si drege” si ei. Priviti sincer la vecinii si cunoștințele voastre. Tot sincer…cati din 10 daca ar prinde functii, nu si-ar urmări interesele pentru sine, copii si prietenii lor? Din pacate cei multi „e prosti” Se putea face ceva inainte de mineriade. Acum nu e tarziu ….pare imposibil. Securitatea e peste tot si in toate.

   0 voturi
   +1
   -1
  5. Sed si ma minunez!
   S-a dat o explicatie a comunismului centrata pe frustrarile clasei politice care voia mai mult si apoi s-a trecut la teza acapararii statului postdecembrist de aceasi clasa politica manata de lacomie.
   S-a indicat dusmanul de clasa si imediat s-a trecut la conceptul de plutocratie si la cel de stat captiv.
   Aparent corect dar in fond fals. Idea ca noua ne merge rau din cauza bogatilor care sunt tot fostii comunisti si care au pus mana pe parghiile puterii, este insuficienta.
   In comunism oamenii erau condamnati sa traiasca dupa presciptii centrale trasate de o doctrina egalitarista. Libertatea individului era in mod major subordonata interesului statului. Asezarea sociala se realiza noncompetitiv dupa criterii de slugarnicie fata de partidul stat si astfel genera incompetenta si impostura si mai departe, genera saracie, involutie, necompetitivitate, injustitie sociala.
   Plutocratia in articol este prezentata ca fiind cauza problemelor pe care le traim, dar seamana conceptual cu tezele comuniste care condamnau detinatorii de capitaluri, care prin puterea lor financiara dominau jocul economic si profitau de toate resursele publice, pe care le controlau in scopul prezervarii privilegiilor economice si financiare. Marx, Engels si Lenin ar fi mandrii de renasterea doctrinei comuniste.
   Din conceptiile comuniste ale autorului se desprinde si definirea partiala a statului captiv, care ar fi tinut captiv de o minoritate a bogatilor.
   Tarile care reusesc sa mearga inainte sunt cele care au inteles ca trebuie sa construiasca institutii puternice care se descurajeze orice urma de dirijare a resurselor spre unii sau altii, state care tolereaza necompetitia.
   Tot jocul economic este dominat la noi de unii care detin monopoluri date de stat si care nu vor sa intre in competitie. Nu acestia sunt de condamnat ca vor mai mult, ca vor siguranta, ca vor o securizare a averilor si a pozitiilor lor sociale.
   Statul este de vina ca nu reuseste sa incurajeze competitia libera si sa descurajeze dirijarea resurselor spre privilegiati.
   Statul este de vina ca nu reuseste sa descurajeze coruptia care face posibila acapararea resurselor publice de catre anumiti privilegiati.
   Statul este o organizare administrativa, politica si juridica dintr-un anumit teritoriu. Noi, intr-un fel sau altul, fiind la fel de lacomi si avizi de putere, de bogatie, de recunoastere sociala, sustinem acest stat al privilegiilor. Dar pentru ca suntem ipocriti nu recunoastem omului dreptul la a trai mai bine, mai sigur si mai confortabil. Este in natura umana sa vrea mai mult.
   Vom avea mai mult doar atunci cand vom intelege si respecta idea de democratie, de stat de drept, de justitie, de economie de piata, de concurenta libera, de acces liber si neingradit …..
   … prea multe de spus.
   Oricum, ideea este ca statul captiv exista, insa nu se rezuma la detinatorii de capitaluri ci la coruptia generalizata, mai exact la faptul ca suntem organizati in caste medievale care detin privilegii primite de la stat. Statul captiv este acel stat in care institutiile publice lucreaza in favoarea unor privilegiati, a unei minoritati (partidele politice) si dirijeaza resursele, in mod discretionar, indeficient si inutil din punct de vedere al interesului public. Intr-un stat captiv institutiile si-au pierdut scopul pentru care au fost infiintate si au devenit instrumente de diijare a resurselor spre unul sau spre altul, discretionar, pe comision.
   Statul captiv este acel stat in care cetatenii nu mai detin nici o putere fiindca institutiile cheie care ar trebui sa la garanteze libertatile sunt dominate de slugi numite politic, adica discretionar si necompetitiv.

   +1 voturi
   +1
   -1
  6. Cred ca daca justitia ar functiona s-ar regla o gramada de chestii, dar cum sa functioneze cand judecatorii sunt selectati dintre tocilarii de 22 de ani, fara expereinta juridica sau de viata, care intra partial pe noroc si care sunt platiti indiferent de valoarea muncii lor, adica sunt incurajate sufletele de sluga? Cum sa functioneze daca avocatii sunt doar o casta in care se intra dupa toceala (o selectie care exclude tot ce inseamna caracter), se intra foarte greu (odata intrat nu-ti permiti sa ai idei proprii ca nu stii daca a doua oara mai reusesti). Cum sa functioneze cand procurorii nu au nici o raspundere, se cred judecatori si inamovibili? Cum sa functioneze cand ies oamenii iin strada sa sustina un stat mafiot si iresponsabil?
   Cum sa functioneze justitia daca au acces la ea doar cei cu bani? Nu este doar o vorba aruncata ci un adevar foarte dur pentru toti aceia care se simt lezati in drepturile lor dar nu-si pot permite un avocat (in care oricum nu are incredere), nu-si pot permite sa plateasca taxe de timbru adesea aberant calculate, nu-si permit sa plateasca expertize etc. si toate astea pentru ca dupa o perioada de timp enorma primesti o sentinta complet aiurea, data un judecator incompetent si trebuie sa o iei de la capat cu alte onorarii, taxe si expertize si din nou cu speranta ca de data vei avea ”noroc”?
   Ce sens au toate cand la protectia consumatorului se cauta de catre functionari motive de musamalizare a abuzurilor, cand la orice institutie publica de adresezi te trezesti in cosmarul unui milog care cere de pomana unui functionar gras, infect si arogant care este foarte deranjat de prostia si nesimtirea ta?
   Nu avem dreptul sa ne alegem firma de asigurari pentru asigurarile de sanatate (monopolul CASS este expresia comunismului care rezista in democratiile penibile) si banii din sanatate se duc oriude numai unde trebuie nu.
   Nu avem scoli. Tot ce intampla bun in domeniul performantei scolare este meritul parintilor carte isi trmit cu eforturi colosale copii la meditatii (cam 50% din copii sunt meditati pentru a suplini imbecilismul care caracterizeaza invatamantul romanesc cu bani nedeclarati, adica prin evaziune fiscala).
   Si sunt atat de multe de spus si toate fara nici o legatura cu plutocratia prost inteleasa sau cu definirea comunista a termenului de stat captiv.
   Si uite asa ajunge un individ cu tare majore de educatie si implicit de perceptie a realitatii sa faca filozofie sau politica sau altceva cand el, in modul cel mai evident traieste dulci aduceri aminte (cam partiale, cam de alzheimer) din perioade triste, de oprimare a tot ce inseamna libertate.
   As spune ca problema tarii este numarul imens de suflete de sluga impostoare, cu pretentia ca sa pricep, cu morga si aroganta! Gretos.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  5 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.