marþi, 26 septembrie, 2023

Special Arad Logo

  Ce ne poate uni?

  de Horia Medeleanu | 30 octombrie 2018, 6:40 PM | Opinii

  8

  Nu-i o mare descoperire faptul că poporul român de azi este dezbinat și dezorientat. Grija zilei de mâine este atât de împovărătoare, încât nimic nu-l mai dinamizează, nimic nu-i mai produce acea stare de însuflețire colectivă, atât de necesară construirii viitorului unei națiuni. În anii ’20 ai secolului trecut, filosoful spaniol Ortega y Gasset a scris o carte despre țara sa: „Spania nevertebrată” (A fost tradusă în românește). Definiția ni se potrivește și nouă: suntem, azi, o națiune nevertebrată.

  Ortega y Gasset spunea că spaniolii din acel timp se pierdeau în glorificarea trecutului, în loc să-și concentreze voința și energia asupra viitorului comun. Ce s-a născut din această stare de spirit a spaniolilor, cunoaștem: un război civil pustiitor, în urma căruia s-a instaurat o dictatură fascistă prin care s-a evitat o dictatură comunistă. Dar, din experiența spaniolă s-a putut trage o învățătură: Nu simpla exacerbare a sentimentului național este indicată pentru realizarea unei coeziuni naționale binefăcătoare. În cazul nostru, nu Decebal, Ștefan cel Mare și Mihai Viteazul ne pot ajuta să ieșim din impas. Desigur, nu e vorba să scoatem din conștiința noastră amintirea trecutului istoric, dar, cum spunea Ortega y Gasset, membrii unei națiuni „nu conviețuiesc ca să stea pur și simplu laolaltă”. Pentru aceasta este necesar „un program de viață comun”, adică un proiect privind viitorul, un proiect în care să se regăsească fiecare membru al comunității naționale. Nu de patriotismul de paradă foarte la modă, ci de un patriotism lucid, un patriotism al muncii și responsabilității tuturor, de la cei de sus până la cei de jos, avem nevoie. Acum ori niciodată! (Acest tip de patriotism ar trebui promovat, în primul rând, în școlile de toate gradele din România).

  Asistăm la spectacolul deprimant al plecării tinerilor valoroși din țară. Este un fenomen nemaiîntâlnit în istoria noastră. România modernă, așa cum a fost și atât cât a fost, au construit-o tinerii școliți în universitățile Apusului, dar care s-au întors acasă pentru a-și pune inteligența și cunoștințele acumulate în serviciul neamului lor. Și azi, este necesară pregătirea tinerilor noștri supradotați, în Apus, pentru a-și însuși cuceririle științei, tehnicii, administrației și conducerii moderne. Eu nu cred, nu pot să cred că un „specialist” în economia socialistă se va transforma peste noapte într-un specialist în economia capitalistă. Pe acest fond, este normal ca în pozițiile în care se decide viitorul națiunii să se afle tinerii valoroși. Aceasta, din două motive: întâi, că ei reprezintă viitorul, în al doilea rând, că ei nu sunt „întinați” de trecut. Acel „proiect pentru viitor”, preconizat de Ortega y Gasset, nu poate fi conceput fără ei, dar din nefericire, deocamdată, tinerii noștri valoroși nu au nicio șansă în țara lor. Ei sunt asemeni unui tren de lux ultramodern care, în loc să circule pe linia principală, este retras pe o linie moartă.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Dascalii s-au apucat de furat si apoi de afaceri, si-au echivalat Stefan Gheorhiu cu o diploma in economie si au avut asigurat pe banda rulanta doctorate… Acesti noi specialisti au privatizat si devenit manageri… au construit Romania Moderna.

   Journalistii nu s-au ocupat de ei, pentru ca cei ce sunt patronii ziarelor si ale televiuziunilor sunt tocmai acesti specilisti de tip -nou si modern- sau urmasii lor si e riscant. E mai indicat sa le urmezi -indicatiile- si -directivele-…

   Nici epoletii nu s-au ocupat de ei, pentru ca le erau suprimate chestoratele…

   Un proces care a creat societatea existenta astazi… una in care nu ai voie sa ai curaj… Un comunism resetat.

   Sa gandim putin… la parcursul proprietatii… A fost a burghezimii si mosierilor… A fost nationalizarea si a ajuns la stat… Apoi capusata de politruci si securime… care a asteptat vreo 50 de ani si mai apoi si-a privatizat-o… E anormal si nesanatos… Nu are cum sa functioneze…

   Inapoi nu putem merge, societatea a evoluat, inainte insemna altceva ce nimeni nu a parcurs inca, ceva nou… dar nu ceea ce e astazi! Eu nu mai cred in ideologii, cred doar intr-un mod modern si echitabil, dar nu egalitarist de organizare a societatii…

   +1 voturi
   +1
   -1
  2. Buna intrebare! Buna si ipoteza de la care s-a pornit, cea cu nevertebrata Romanie, cu leneveala in trecut si cu si mai multa leneveala in prezent si pentru un viitor de trandaveala in care totul ni se cuvine si pentru nimic nu trebuie sa luptam. Si da, ura care ne macina exista, este mare si afecteaza poate mai mult din jumatate din populatia tarii.
   Cum scapam de ea? Pai in prima faza trebuie sa fim constienti de ea, sa o recunoastem, sa recunoastem ca ne afecteaza. Cum ne putem da seama? Simplu, incercam retrospectiv sa vedem daca in cadrul emiterii de pareri, de judecati, de opinii, de sfaturi etc. am argumentat cu referire la altii, pe care i-am criticat, i-am criticat argumentat sau si mai clar, mai grav, i-am criticat neagurmentat, adica i-am condamnat. Pentru cei mai sinceri si mai de calitate le recomand sa faca analiza asta si cu privire la ce au gandit doar.
   Eu imi dau sema ca sunt plin de ura. Urasc nemernicii care indemna la ura, care in numele unor idei sau lozinci, indeamna pe unii sa-i condamne, urasca, desfiinteze, pedepseasca, castreze pe altii.
   Poate am scapa de ura asta daca ne-am regasi in situatie de criza. Intr-o criza care sa ne afecteze pe toti, ca sa ne simtim solidari noi intre noi, macar raportat la criza. Problema eate ca vom cauta, ca luzarii, sa gasim tapi ispasitori pentru criza si solutiile nu le vom vedea din cauza lenei si a ramanerii in trecut, din lipsa de sinceritate si din lipsa de inclinatie spre adevar (fiindca asta, adevarul, a devenit o poveste rasuflata pentru naivi si pentru prosti).
   Adevarul este ca nu stiu cum vom iesi din cloaca asta mizerabila. Atat cei mai prosti si mai sarac dotati intelectual cat si cei cu pretentii elitiste de intelectuali sunt la fel de robi urii (exemplu colegul vostru E Nola care-l uraste pe Dragne si clica lui si nu este deloc deranjat de cauzele care permit existenta unor Dragnea si a unor clici de partid mafiote).

   +2 voturi
   +1
   -1
  3. Peste 2-4 generații, când din pribegie se vor întoarce mai mulți cu mințile la purtător, atunci poate vor fi majoritari și se vor putea impune.
   Așa cum sunt românii azi? … doar cu drepturi?
   NIMIC!
   Nu avem un Proiect de țară comun.
   Prea mulți hoți și mincinoși cu drept de vot,, fără scrupule (morală și etică). Cu ei nu te poți înfrății la un proiect de țară.

   0 voturi
   +1
   -1
  4. Ba niciodata! Nici pe-afara nu este mai bine. Aceeasi mizerie si manipulare, aceleasi indemnuri la ura, aceeasi prostie care nu se vede din cauza unui surplus de bani, a unei fatade ipocrite de educatie a tolerantei. Si pe-acolo doar minciuna si mizerie!
   Si nu vom avea un proiect de tara fiindca ne-am ingropat in minciuna. Minciuna asta care ne-a transformat in handicapati porneste de la marea minciuna a democratiei romanesti originale, de la afirmatia falsa ca am avea la conducere persoane reprezentative, care ne reprezinta pe noi si interesele noastre, binele public. O minciuna!
   In sistem electoral de vot proportional pe liste blocate nu avem posibilitatea sa votam pe cine vrem noi si suntem nevoiti sa votam doar pe aceia dintre candidati care ne-au fost bagati, cu sila, pe listele lor infecte, de sefii de partide.
   Singura treaba a politrucilor care se erijeaza mincinos in reprezentantii nostrii este sa se arate ingiojorati si preocupati ba de una, ba de alta. Nimic adevarat si nimic concret. Doar vorbe, totul este din gura si mai mult de atat, problemele noastre nici macar nu sunt ale noastre, sunt simple teme de dezbinare sunt simple motive pentru care suntem indemnati sa ne uram: pentru stanga si drteapta (amandoua de rahat, trupe smechere de hoti infecti), pentru unul sau pentru altul: Base, Dragnea, Iohanis, Falca si alti trepadusi marcati de furt, smechereala, minciuna, scandaluri.
   Noi ajungem sa nu mai vrem nimic, ajungem sa vrem ce ne spun politrucii ca ne dorim: sa moara Dragnea, sa moara PSD, sa moara PDL sau PNL, sa moara ungurii si tiganii si arabii si negrii, sa moara analfabetii si incultii, sa moara manelistii … sa moara toti! Suntem niste biete animale de povara pentru amuzamentul sui pungulita politrucilor si smecherilor.

   +1 voturi
   +1
   -1
   • Rămân la părerea mea. Și aici urmează argumentația.
    Când tineri educați se vor sătura să fie discriminați că-i cheamă Gheorghe, Ion, Avram, Iancu, Tudor …etc de o segregare „ascunsă” înfăptuită de cei ce doar ei se consideră „cetățeni pur sânge”, prin societățile a căror cetățeni au devenit prin naștere și educație, când se vor sătura să fie întrebați mereu „Da tu de unde vii?”, când se vor sătura de trumpism, etc etc etc… își vor îndrepta privirea spre patria părinților. Cu cei de aici ce vor reușii să-și mențină mințile nepângărite de propagande de tot felul (inclusiv promisiuni deșarte despre uimitorul „Paradis” și întoarcerea lui Mesia), fakenewsuri și manipulări ordinare, vor aduce schimbarea. Dar noi vom fi de mult praf și pulbere. 🙂

    Și Nu … nu sunt naiv. Fac și eu o prezicere, că doar este de actualitate cu preziceri. Este bine să visezi cu ochii deschiși. Îți dă putere să zâmbești.
    Dar îți înțeleg pe deplin decepția și scârba.

    0 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  7 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.