vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    S-a încheiat fondul „Procesului Abel”. Buleu își va afla sentința peste o săptămână și ar putea primi condamnare pe viață!

    de Lucian Valeriu | 26 iunie 2014, 6:46 PM | Investigaţii

    0

    Probele în Dosarul Abel au fost administrate în totalitate, așa încât putem afirma, pornind chiar de la expresiile juridice limpezi folosite de președintele Instanței de la Tribunalul Caraș Severin, că fondul judecării cauzei s-a încheiat astăzi, la Reșița. Joia viitoare, pe 3 iulie, urmează depunerea concluziilor finale ale procurorului și avocaților, după care, posibil chiar în ziua respectivă, pronunțarea sentinței. Aceasta – să menționăm clar – nu va fi definitivă, putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel.

    Părțile vătămate, prin avocații aleși Dan Vasile Ungureanu și Mihai Pașca, au cerut schimbarea încadrării faptei inculpatului Adrian Buleu din omor simplu în omor calificat, „ceea ce înseamnă, implicit, schimbarea încadrării pedepsei, în cazul admiterii acestei cereri pedeapsa crescând dramatic, mai ales întrucât e dublată de circumstanțele agravante” – conform chiar poziției avocatului principal al inculpatului Adrian Buleu, Sorin Bretoteanu. Acesta a și cerut, de altfel, amânarea cauzei, motivând „dreptul alternativ la apărare al părților”, iar date fiind noile circumstanțe deduse din cererea de schimbare a încadrării juridice, judecătorul a aprobat amânarea – după ce inițial a respins toate cele 5 motive pe care apărătorii lui Buleu le-au depus ca probatoriu… nici nu mai are rost să insistăm pe ele… sunt forțate, irelevante și superflue.

    Procurorul de ședință – același de la transferarea cauzei spre soluționare la Reșița – și-a formulat încă de astăzi concluziile asupra speței, arătând în discursul său concentrat, desigur, pe Rechizitoriu, că „fapta inculpatului a fost săvârșită cu intenție, vinovăția fiind cert demonstrată prin probe fizice și declarații ale martorilor propuși de părți. Probele înlătură prezumția de nevinovăție. Apărarea inculpatului nu are nicio relevanță juridică” – sunt câteva dintre propozițiile reprezentantului Ministerului Public rostite în fața Completului… și, inclusiv după părerea noastră, exact așa stau lucrurile.

    „Cel mai probabil, faptele inculpatului Buleu vor fi judecate după vechiul Cod penal – în vigoare la momentul comiterii faptei – așa încât, dacă se vor accepta circumstanțele agravante – premeditarea crimei, mobilul material și comiterea ei într-un spațiu public – pedeapsa ar putea fi condamnarea la închisoare pe viață” – este opinia avocatului arădean Mihai Pașca. El își susține anticipările pe chiar declarația martorei Mădălina Ioniță, concubina minoră a inculpatului, care,  în fața organelor de anchetă a scris că Buleu i-a spus, cu câteva zile înainte de seara fatidică de 1 mai, că „cineva, aici, trebuie să moară!” , pe de o parte, iar pe de cealaltă că , același Buleu, la momentul când a defectat intenționat camerele video de la Baza Riviera, a spus: „Doar nu eram fraier să las camerele acolo!” 

    Avocații lui Buleu au cerut – în zadar – judecătorului măsura înlocuirii arestării preventive în penitenciar cu cea de arest la domiciliu sau cu judecarea în stare de libertate sub control judiciar, „întrucât perioada de arestare, de 1 an și 2 luni, reprezintă o durată rezonabilă, inculpatul nemaiavând cum să modifice sau să fabrice probe.”
    Înfățișarea  a început la ora 13.50  și a durat circa două ore.

    Art. 189 din Codul penal

    Omorul calificat

    (1) Omorul săvârşit în vreuna dintre următoarele împrejurări:

    a) cu premeditare;

    b) din interes material;

    c) pentru a se sustrage ori pentru a sustrage pe altul de la tragerea la răspundere penală sau de la executarea unei pedepse;

    d) pentru a înlesni sau a ascunde săvârşirea altei infracţiuni;

    e) de către o persoană care a mai comis anterior o infracţiune de omor sau o tentativă la infracţiunea de omor;

    f) asupra a două sau mai multor persoane;

    g) asupra unei femei gravide;

    h) prin cruzimi,

    se pedepseşte cu detenţiune pe viaţă sau închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.