luni, 29 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Casa lui Ioan Suciu, corifeu al Marii Uniri, a fost renovată. Cea a lui Ștefan Cicio Pop pe când?

    de Raluca Medeleanu | 29 septembrie 2023, 10:49 AM | Recomandările editorilor | Știri Arad

    1

    Un important imobil pentru istoria locală, dar și națională, a fost renovat recent. Clădirea situată pe Bulevardul Revoluției nr. 63 nu se remarcă printr-o arhitectură deosebită, ci pentru că a aparținut dr. Ioan Suciu, pe fațadă existând amplasată și o placă comemorativă.

    Imobilul situat pe colțul Bulevardului Revoluției cu Piața Luther găzduiește la ora actuală atât apartamente de locuit, cât și sedii de firme, respectiv localuri.

    Ioan Suciu s-a născut în 1862 la Șiștarovăț, iar liceul l-a urmat la Arad, fiind coleg cu o altă personalitate de a cărui nume se leagă Marea Unire, Vasile Goldiș. Studiile universitare le-a urmat la Budapesta, unde a absolvit Facultatea de Drept, după care a devenit doctor în drept. Ioan Suciu este recunoscut ca fiind principalul „pion” în organizarea Marii Adunări Naţionale de la 1 Decembrie 1918,

    „Adevăratul organizator al Adunării Naţionale de la Alba Iulia a fost Ioan Suciu, pe atunci avocat în orășelul Ineu, fost deputat în parlamentul ungar în anii 1906-1910 … cu o energie de admirat, Ioan Suciu s-a achitat în mod splendid de însărcinarea primită și naţiunea română lui Ioan Suciu are să-i mulţumească reușita atât de impunătoare a adunării naţionale…”, scria Vasile Goldiș.

    Marea Adunare a fost deschisă de dr. Ștefan Cicio- Pop, după care a luat cuvântul organizatorul Adunării, dr. Ioan Suciu, ca raportor al comitetului de organizare şi al consiliului de verificare a credenţionalelor delegaţiilor la Adunare, arătând că sunt prezenţi 1228 de delegaţi oficiali, care reprezintă întreaga naţiune română. Dr. Ioan Suciu a fost ales membru în Marele Sfat Naţional și în Consiliul Dirigent, iar în 1919 a devenit președinte al Consiliului Superior Agrar pentru Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș.

    Dr. Ioan Suciu a murit în 1939 și a fost înmormântat cu funeralii naţionale în cimitirul „Eternitatea” din municipiu, alături de Ștefan Cicio-Pop și Vasile Goldiș.

    Casa lui Ștefan Cicio Pop nu are același noroc

    casa stefan cicio pop

    Casa care a aparținut celui care a deschis Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie 1918, Ștefan Cicio Pop, nu are același noroc.

    Fiind acum în proprietatea privată a unor urmași, se află într-o stare deplorabilă. Din cauza că acumulaseră datorii considerabile către municipalitate, anume circa 30.000 euro, Primăria venise cu ideea să cumpere imobilul, sumă completă din care să scadă datoriile respective și să achite doar diferența, iar ulterior să transforme casa într-un muzeu. Conform procedurilor, această preluare urma să se efectueze printr-o licitație care ar fi trebuit să aibă loc în 28 ianuarie 2022.

    Cu toate acestea, în perioada de pregătiri a licitației respective, proprietarii imobilului au reușit să-și achite datoriile și imobilul nu a mai fost scos la vânzare.

    Muzeul dedicat Marii Uniri care era planificat în acest imobil a rămas astfel doar o idee pierdută, iar clădirea se află în continuare într-o stare jalnică, nedemnă pentru simbolul pe care îl reprezintă.

     

    Citește și:

    Corifeii juriști ai Marii Uniri, omagiați de către urmașii lor, la Palatul Justiției | Foto · Special Arad

    Casa lui Cicio Pop nu mai poate fi preluată de Primărie. Proprietarii și-au plătit datoriile · Special Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Chiar mă plimbam pe Centru weekendul trecut, și am fost placut surprins să văd Casa lui Ioan Suciu reabilitată.
      .
      Și nu oricum…!
      Ci cu atenție și grijă la detalii, și un colorit sobru, dar nu tern.
      Felicitări celor care au finanțat, a celor care au supravegheat și a celor care au executat lucrarea !!! 👏

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    5 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.