Exponatul lunii martie la Complexul Muzeal Arad: Brevetul pentru „Ordinul Coroana României” a lui Ioan Suciu

  de Special Arad | 10 martie 2017, 4:56 PM | Cultură

  0

  În luna martie, Complexul Muzeal Arad prezintă publicului Brevetul de decorare pentru Ordinul „Coroana României”, în grad de ofițer, acordat omului politic arădean Dr. IOAN SUCIU (1/14 decembrie 1861 – 10 martie 1939),  în anul 1922, de către Regele Ferdinand I.

  Ordinul „Coroana României” a fost instituit în anul 1881, de către regele Carol I, fiind conferit militarilor și civililor, pentru servicii deosebite aduse statului român. Ordinul cuprinde cinci grade: mari cruci, mari ofițeri, comandori, ofițeri și cavaleri.

  Ordinul și brevetul pentru decorare au fost conferite avocatului arădean Dr. Ioan Suciu, care deținea, la acea vreme, în anul 1922, funcția de șef al Serviciului contencios Cluj, în Ministerul Agriculturii și Domeniilor. În anul 1981, brevetul de decorare pentru Ordinul ”Coroana României”, în grad de ofițer, era donat muzeului arădean, alături de alte obiecte aparținând Dr. Ioan Suciu.

  În cadrul Colecției de istorie a Complexului Muzeal Arad se evidențiază și cele două Ordine „Coroana României”, în grad de mare cruce, conferite lui Vasile Goldiș, „șeful secțiunii cultelor și instrucțiunii în Consiliul Dirigent al Națiunii române din Ardeal” și lui Ștefan Cicio-Pop, „vicepreședinte al Marelui Sfat Național și șeful secțiunii militare în  Consiliul Dirigent al Națiunii române din Ardeal”, așa cum se precizează în brevetele acordate în 11 decembrie 1918.

  Citește și Sculptura „Maternitate”, exponatul lunii martie la Muzeul de Artă

  dr Ioan Suciu_1861-1939

  Ioan Suciu s-a născut la Șiștarovăț (județul Arad), în anul 1861. A urmat cursurile liceului din Arad, unde a fost coleg de clasă cu Vasile Goldiș, iar în anul 1888 era absolvent al Facultății de Drept din Budapesta. Din anul 1889 a deschis un birou avocațial la Arad, devenind din 1890 și membru al Sinodului Diecezan Ortodox Român Arădean. Timp de patru ani, între 1906-1910, a fost ales deputat în Dieta de la Budapesta, pe listele Partidului Național Român, de către votanții cercului electoral Ineu. În timpul Primului Război Mondial, în anul 1916, a fost internat în lagărul politic de la Sopron (Ungaria), însă la sfârșitul războiului, în noiembrie 1918, a avut un rol în organizarea Gărzilor Naționale Românești și a Consiliilor Naționale Române.

  Vasile Goldis si Ioan Suciu

  În calitate de membru al Consiliului Național Român Central, a participat la tratativele româno-maghiare de la Arad, din 13-15 noiembrie 1918, unde s-a decis soarta Transilvaniei. Din 18 noiembrie 1918, Dr. Ioan Suciu s-a ocupat de organizarea Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia (1 decembrie 1918), ulterior fiind ales membru al Marelui Sfat Național și al Consiliului Dirigent. În perioada 1930-1939 a avut un birou notarial la Chișineu-Criș.

  A încetat din viața, în data de 10 martie 1939.

  Este înmormântat la Arad, în cimitirul ”Eternitatea”, alături de Vasile Goldiș și Ștefan Cicio-Pop.

  Exponatul, Brevetul de decorare pentru Ordinul „Coroana României”, în grad de ofițer, aflat în colecția de istorie a Complexului Muzeal Arad, este prezentat publicului până la sfârșitul lunii martie, la Palatul Cultural Arad (Piața George Enescu 1, intrarea dinspre Parcul Copiilor).

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.