joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Călin, filă din povestea înfrângerii Bătrânei Doamne în Giulești! Rapid – UTA 1-0

    de Lucian Dănilă | 21 august 2022, 12:37 AM | Sport | Topic special

    1

    UTA și toți fanii ei au toate motivele să simtă un sentiment de frustrare după înfrângerea din această seară din Giulești contra Rapidului. Bătrâna Doamnă a fost echipa care a jucat mai bine, a fost echipa care a ratat cele mai clare ocazii și, nu în ultimul rând, a fost echipa dezavantajată la anumite faze cheie de arbitrul întâlnirii, Iulian Călin.

    Nu aș vrea să cad în panta în care să pun întreaga vină a înfrângerii pe seama „centralului” Călin, dar a fost o filă importantă în direcționarea celor trei puncte. Cartonașe galbene oferite prea ușor după faze în care a dezavantajat clar UTA. Otele a fost avertizat după ce toate reluările au arătat că, sub ochii asistentului, el obținuse un corner care a fost transformat în aut de poartă.

    La aceeași fază, pentru proteste, a fost avertizat și Batha. A fost decizia care a pornit tăvălugul oprit în minutul 74, atunci când Iulian Călin parcă abia a așteptat un contact fizic între Batha și un adversar pentru a dicta fault și imediat al doilea cartonaș galben, adică eliminarea…

    Prin minutul 55, Batha l-a deposedat regulamentar pe Onea, fundașul Rapidului s-a agățat de jucătorul albanez, dar tot el a primit fault.

    Batha nu are nici el nicio scuză. Un fotbalist care a încasat patru cartonașe galbene în patru partide consecutive nu are sub nicio formă voie să protesteze. Matematica ne spune acum că Batha a încasat șase cartonașe galbene în cinci meciuri! Enorm…

    Despre joc nici nu sunt foarte multe de spus. UTA a fost echipa care în majoritatea timpului a impus jocul. Începutul a aparținut arădenilor, cu Hoxhallari foarte activ în banda stângă, cu Jobello și Otele bramburiți dar totuși periculoși în preajma careului advers, cu Cascini urcat destul de mult în jumătatea adversă. Din păcate, UTA suferă foarte tare la jocul colectiv pe faza ofensivă, la acea ultimă pasă, la centrările care de cele mai multe ori nu au adresă, iar în prima parte l-a avut și pe Isac mult prea apatic, deloc în ritmul jocului.

    Rapid nu a pus probleme, iar atunci când s-a apropiat de poarta arădeană, Morais a decis să încerce șutul de la 25 de metri, Balauru a văzut târziu mingea și plonjonul său s-a dovedit a fi inutil. Până la pauză, Rapid a mai avut un singur șut mai periculos, cel din lovitura liberă executat de Sefer pe colțul scurt.

    UTA a împins jocul după golul primit de la Morais, dar ocaziile clare au întârziat sau chiar au refuzat să apară. Totuși, pe un joc ofensiv destul de haotic, cu Otele și Jobello când împiedicați când foarte tehnici, Otele putea da lovitura în minutele de prelungiri ale reprizei, dar după o pătrundere excelentă în careu, a șutat cu stângul, mingea a fost respinsă de Moldovan defectuos dar a căzut pe transversală. Arădenii au mai avut două situații bune la loviturile de cap ale lui Benga și Hoxhallari, dar la pauză Rapid a intrat în avantaj.

    Ne așteptam ca în a doua repriză UTA să forțeze mai mult egalarea, dar Rapid a închis și mai bine culoarele decât în prima repriză, iar pe contre a avut două ocazii importante prin Papeau, salvate ambele de Balauru care și-a mai scos astfel din apatia de la golul primit. Poenaru l-a schimbat pe Isac cu Șteau și tânărul venit de la Mediaș a intrat bine în meci, dar așa cum a apărut a și dispărut după minutul 60.

    Apoi „Poe” a mutat și cu Ademi în locul lui Postolachi, dar vârful elvețian venit din Germania ne aduce tot mai mult aminte de Laukzemis. Nu se folosește deloc de fizicul impunător, este lent și nici tehnica nu îl ajută.

    Pe fondul unui joc în care UTA căuta fără succes culoare spre poarta adversă a venit faza la care a fost eliminat Batha. Imediat după intrarea lui Ubbink, olandezul dând impresia că are capacitatea să facă puțină lumină în bezna în care era învăluit joul ofensiv al arădenilor.

    După eliminarea albanezului, UTA a trecut la tactica mereu comentată de „lungă și pe a doua”, sau efectiv arunca mingea chiar prin Balauru spre careul advers sperând că Ademi sau Keșeru pot profita de anumite nesincronizări în apărarea Rapidului. Și așa au apărut ocaziile care îi face pe arădeni să fie și mai necăjiți după această înfrângere. Keșeru, absent total din joc timp de zece minute după ce a intrat în locul lui Otele, putea da lovitura după o indecizie a lui Grigore, dar șutul său a fost parat de Moldovan. Era minutul 89. Apoi, deși meciul a fost oprit de mai multe ori pentru îngrijiri medicale, deși a fost oprit la eliminarea lui Batha, deși au fost cinci momente în care s-au făcut înlocuiri, Iulian Călin, filă importantă din povestea acestui joc, a dictat doar 3 minute de prelungiri.

    Și chiar la ultima fază, la o lovitură liberă executată de portarul Balauru de lângă banca de rezerve a Rapidului, Șteau a prelungit cu capul pentru Vukcevic, muntenegreanul a șutat violent din voleu dar Moldovan a avut parada etapei și a stabilit scorul final: 1-0 pentru Rapid.

    După un astfel de meci, se vede tot mai mult că politica asta de a fi eleganți în Liga 1 nu prea ține de foame. Rapid a arătat că forța ei nu e pe teren. Este în tribune, atât cu stadionul plin cât și cu patroni care pot și au de unde să investească, cu un președinte de club vocal, cu un PR foarte bun.

    Ai noștri nu știu decât să ne spună că „și baronul Neuman ar fi tăcut”, că așa era el, elegant. O astfel de politică nu ne face decât să fim siguri că nu e ultima dată în acest campionat în care arbitrii înclină spre ceilalți, exact atât cât să pierdem frustrant…

    Totuși, principala cauză pentru care UTA nu poate spera la mai mult din jocurile în deplasare este lipsa eficacității. UTA nu a marcat nici cu Argeș, nici cu Voluntari și nici cu Rapid sau Sepsi! Patru deplasări, niciun gol marcat. Asta e cea mai gravă problemă, iar asta ține de Poenaru, de staff-ul său și de cei pe care-i trimite pe teren plătiți tocmai ca să marcheze, să facă diferența.

    Rapid București – UTA Arad 1-0 (1-0)

    GOL: Morais 17

    Rapid: Moldovan – Onea, Săpunaru, Grigore, Morais – Kayt, Crepulja, Alex Ioniță (54 Papeau) – Sefer (76 Pănoiu), Dugandzic, Costache (54 Mățan).

    Rezerve: Drăghia – Dussaut, Ignat, P. Iacob. Ciobanu, Albu, Pănoiu, Papeau, Mățan.

    Antrenor: Adrian Mutu

    UTA: Balauru – Vukcevic, Benga, Chindriș, Hoxhallari – Batha, Cascini – Otele (73 Ubbink), Isac (46 Șteau), Jobello (81 Keseru) – Postolachi (60 Ademi).

    Rezerve: Mociu – Erico, Șteau, Dobrescu, Negoescu, Keșeru, Ademi, Matei și Ubbink.

    Antrenor: Ilie Poenaru

    Arbitri: Iulian Călin (Ștefănești – Argeș) – Alexandru Cerei (Cluj) și Andrei Constantinescu (București). Rezervă: Bogdan Dumitrache (București).

    Camera VAR: Iulian Dima (București) și Stelian Slabu (Brașov).

    Observator FRF: Nicolae Marodin (București)

    Observator LPF: Paul Cazan (București)

    Eliminat: Batha 74

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    6 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.