joi, 10 octombrie, 2024

Special Arad Logo

    Buletin de informare al Tribunalului Arad

    de Special Arad | 18 martie 2021, 1:58 PM | Știri Arad

    0

    Privind informaţiile de interes public comunicate din oficiu pe anul 2021
    În baza art. 5 din Legea nr. 544/2001 se aduc la cunoştinţă următoarele:
    1. Activitatea instanţelor de judecată este reglementată de Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, Regulamentul de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti adoptat prin Hotărârea nr. 1375/2015 a Consiliului Superior al Magistraturii, modificată şi completată, Legea nr. 303/2004 privind statutul magistraţilor modificată şi completată, Codul de procedură civilă, Codul de procedură penală şi Constituţia României, Codul deontologic al magistraţilor, Legea nr. 567 din 9 decembrie 2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi al personalului care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice, Codul deontologic al personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, Legea nr. 188/1999, privind Statutul funcţionarilor publici, cu modificările şi completările ulterioare, Codul de conduită al funcţionarilor publici.
    2. Structura organizatorică şi atribuţiile departamentelor
    Tribunalele sunt instanţe cu personalitate juridică, organizate la nivelul fiecărui judeţ şi al municipiului Bucureşti şi au sediul în municipiul reşedinţă de judeţ.
    În circumscripţia fiecărui tribunal sunt cuprinse toate judecătoriile din judeţ.
    Structura organizatorică a Tribunalului Arad cuprinde patru secţii: Secţia I Civilă, Secţia a II- a Civilă, Secţia a III – a de Contencios Administrativ si Fiscal, Litigii de Muncă şi Asigurări Sociale şi Secţia Penală.
    Alături de judecători, la instanţe funcţionează personal auxiliar, personal de specialitate informatică, economic, administrativ şi de serviciu.
    Tribunalul Arad are câte o grefă, o registratură, o arhivă, o bibliotecă, un birou de informare şi relaţii publice, un compartiment de informatică şi un compartiment economico-financiar, administrativ.
    Grefa, registratura şi arhiva efectuează operaţiuni privind primirea, înregistrarea şi expedierea corespondenţei, îndosarierea actelor, păstrarea registrelor precum şi alte lucrări cu caracter auxiliar, necesare bunei desfăşurări a activităţii.
    Biroul de informare şi relaţii publice asigură legăturile instanţei cu publicul şi cu mijloacele de comunicare în masă, în vederea realizării transparenţei activităţii judiciare, în condiţiile legii.
    Departamentul economico-financiar şi administrativ are ca atribuţii principale efectuarea operaţiunilor financiar-contabile, evidenţa bunurilor, asigurarea condiţiilor materiale pentru desfăşurarea activităţii instanţelor şi gospodărirea localurilor.
    Personalul de specialitate informatică este subordonat din punct de vedere administrativ preşedintelui instanţei din care face parte şi profesional Direcţiei de exploatare a tehnologiei informaţiei din cadrul Ministerului Justiţiei.
    Pe lângă instanţe funcţionează în condiţiile legii Biroul local de expertiză.
    Programul de lucru la instanţă începe la ora 730 şi se termină la ora 1530.
    Şedinţele de judecată încep la ora 900 la Tribunalul Arad şi la 830 la Judecătoria Arad, putând fi fixate şi şedinţe succesive, iar în caz justificat şi după-amiaza.
    Accesul publicului este permis în incinta instanţei de la ora 800, după 30 minute de la începerea programului de lucru, în sălile de judecată cu 30 de minute înainte de deschiderea şedinţelor de judecată, iar în birourile unde îşi desfăşoară activitatea personalul instanţelor în timpul programului cu publicul conform orarului afişat.
    Programul şedinţelor de judecată şi cel de primire a publicului se aduce la cunoştinţă prin afişare la loc vizibil.
    Este interzis accesul altor persoane decât personalului angajat în alte birouri şi la alte ore decât cele stabilite, precum şi în incinta instanţei după terminarea programului de lucru.
    3. Program cu publicul
    – Compartimentul registratură
    LUNI – VINERI – 8:30 – 15:00
    – Compartimentul arhivă
    LUNI – VINERI – 8:30 – 13:00
    – Programul pentru studiul dosarelor din arhivă, se desfăşoară de luni până vineri, între orele 8:30 – 15:00.
    – Studierea dosarelor în arhivă este posibilă numai după o programare prealabilă cu cel puțin 24 de ore.
    – Programarea se face pe baza unei solicitări telefonice, solicitare aprobată de grefierul coordonator arhivă.
    Având în vedere că instanţele arădene dispun de dosarul electronic, se recomandă studierea dosarului on-line, dar, dacă există situații în care se solicită studiul dosarului în arhivă, acest lucru este posibil numai după o programare prealabilă cu cel puțin 24 de ore, programarea se face pe baza unei solicitări telefonice, solicitare aprobată de grefierul coordonator arhivă;
    – La serviciul de registratură și arhivă este permis accesul unei singure persoane în incinta biroului, iar pentru persoanele aflate pe holuri este obligatorie respectarea distanţei de minimum 1,5m;
    – În perioada stării de alertă pe teritoriul României, programul cu publicul în cadrul Biroului de informare şi relaţii publice este suspendat, urmând ca sesizările, cererile sau memoriile să fie transmise prin mijloace de comunicare alternative permise de lege, e-mail: [email protected], fax: 0257/251700, respectiv prin poştă, persoanele interesate pot solicita informaţii şi telefonic, apelând numerele de telefon: 0374/491086 – pentru Tribunalul Arad şi 0374/491087 – pentru Judecătoria Arad.
    4. Conducerea Tribunalului Arad este asigurată de:
    Preşedinte – Şandor Otto Szep
    Vicepreşedinte – Virgiliu Flavius Bradin
    5. Persoanele responsabile cu difuzarea informaţiilor de interes public sunt:
    – Purtător de cuvânt – Judecător Virgiliu Flavius Bradin – Coordonator B.I.R.P.
    – Diana Dărăban – Consilier pentru informaţii publice
    – Anuţa Abrudan – Prim – grefier
    6. Coordonatele de contact ale Tribunalului Arad sunt:
    B-dul Vasile Milea, nr.2-4; Cod 310131;
    Tel: 0374/491086, Fax:0257/251700,
    7. Mijloacele materiale şi financiare necesare instanţelor sunt asigurate de la bugetul de stat.
    Bugetul instanţelor este gestionat de Ministerul Justiţiei, ministrul justiţiei având calitatea de ordonator principal de credite. Administrarea acestora se realizează prin curţile de apel şi tribunale, ale căror preşedinţi sunt ordonatori secundari de credite, respectiv ordonatori terţiari de credite.
    8. Programele desfăşurate de Tribunalul Arad şi strategiile adoptate s-au referit la: reorganizarea instituţională; pregătirea profesională; îmbunătăţirea actului de justiţie; informatizare; prevenirea corupţiei; asigurarea transparenţei.
    9. Lista cuprinzând documentele de interes public: actele normative care reglementează organizarea instanţei; organigrama instituţiei; buletinul informativ al instanţei; listele şedinţelor de judecată; documente statistice; bugetul şi bilanţul contabil; raportul de activitate al Biroului de informare şi relaţii publice; inventarul bunurilor; contracte încheiate de instanţă cu terţi; declaraţii de avere; raportul de activitate al instanţei; regulamentele de organizare al concursurilor; registrele din arhivele instanţei în condiţiile prevăzute în Regulamentul de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti
    10. Potrivit Regulamentului de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti, pentru evidenţa instanţelor se întocmesc şi se păstrează: registrul general de dosare; opisul alfabetic; registrul informativ; registrul de termene al arhivei; condica şedinţelor de judecată; registrul privind arestarea preventivă în cursul urmăririi penale; registrul privind arestarea preventivă în procedura de cameră preliminară şi în cursul judecăţii; registrul de evidenţă a sesizărilor pentru efectuarea percheziţiilor în cursul urmăririi penale; registrul de evidenţă a sesizărilor privind supravegherea tehnică şi a celor privind reţinerea, predarea şi percheziţionarea trimiterilor poştale; registrul privind evidenţa şi punerea în executare a plângerilor introduse împotriva actelor şi măsurilor luate de procuror în faza urmăririi penale; registrul de evidenţă a căilor de atac declarate împotriva hotărârilor civile şi penale; registrul de evidenţă a redactării hotărârilor; registrul de evidenţă şi punere în executare a hotărârilor penale; registrul de evidenţă şi punere în executare a hotărârilor penale pronunţate în contestaţie; registrul de evidenţă şi punere în executare a hotărârilor civile; registrul special privind mandatul ad-hoc; registrul special privind concordatul preventiv; mapa ofertelor de concordat; registrul valorilor şi corpurilor delicte; registrul valorilor şi corpurilor delicte; registrul de intrare-ieşire a corespondenţei administrative; registrul de evidenţă a petiţiilor; registrul de evidenţă pentru înregistrarea cererilor şi răspunsurilor privind accesul la informaţiile de interes public; registrul de control; registrul privind evidenţa practicii instanţelor de control judiciar; registrul special pentru înregistrarea datelor privind cazierul fiscal; registrul privind persoanele ocrotite; registrul de evidenţă a sesizărilor privind obţinerea datelor generate sau prelucrate de către furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice ori furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, altele decât conţinutul comunicaţiilor, şi reţinute de către aceştia; registrul de evidenţă a cauzelor suspendate.
    Pentru evidenţa activităţii instanţelor vor fi ţinute orice alte registre prevăzute de lege sau stabilite de Consiliul Superior al Magistraturii.
    11. Modalităţile de contestare în situaţia în care persoana se consideră vătămată în privinţa dreptului de acces la informaţiile publice sunt prevăzute în Legea nr. 544/2001, art. 21 – art. 22.
    Împotriva refuzului se poate depune reclamaţie la conducătorul instituţiei publice în termen de 30 de zile de la luarea la cunoştinţă de către persoana lezată.
    Persoana lezată poate face o plângere la secţia de contencios administrativ a tribunalului în a cărei rază domiciliază sau în a cărei rază se află sediul instituţiei. Plângerea se face în termen de 30 de zile de la data expirării termenului în care se răspunde la solicitarea informaţiilor de interes public. Hotărârea tribunalului este supusă recursului. Atât plângerea cât şi recursul se judecă în instanţă în procedură de urgenţă şi sunt scutite de taxa de timbru.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    3 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.