marþi, 23 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Informare pentru persoanele care găzduiesc cetățeni din zona conflictului din Ucraina

  de Special Arad | 26 aprilie 2023, 1:15 PM | Undeva

  0

  Având în vedere prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 22 din 12.04.2023  pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 15/2022 privind acordarea de sprijin și asistență umanitară de către statul român cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, 

  INFORMĂM persoanele fizice care au găzduit până la data de  30 aprilie 2023, cetățeni străini sau apatrizi aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, că mai beneficiază de decontarea cheltuielilor cu hrana și cazarea în valoare de 20 de lei/zi/persoană găzduită pentru hrană și 50 de lei/zi/persoană găzduită pentru cazare, dacă depun cereri în acest sens, potrivit mecanismului de decontare aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 336/2022.

  După împlinirea termenului de 30 de zile de la data intrării în vigoare a O.U.G. nr. 22/2023, respectiv după ziua de 12 mai 2023 nu se mai pot accepta cereri depuse peste termen.

  Deasemenea, precizăm că, începând cu data de 1 mai 2023, familiile și persoanele singure, beneficiare ale Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului, de constatare a existenței unui aflux masiv de persoane strămutate din Ucraina și având drept efect introducerea unei protecții temporare, vor beneficia, pentru o singură perioadă de maximum 4 luni consecutive, de o sumă forfetară lunară, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare și hrană. După împlinirea perioadei de 4 luni consecutive, familiile și persoanele singure, provenite din zona conflictului armat din Ucraina, beneficiază de suma forfetară lunară până la finalul anului 2023, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare. Cuantumul, condițiile și mecanismul de decontare a sumei forfetare vor fi comunicate ulterior.

  Persoanele fizice care găzduiesc cetățeni străini sau apatrizi aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina mai beneficiază de decontarea cheltuielilor cu hrana și cazarea (20 de lei/zi/persoană găzduită pentru hrană și 50 de lei/zi/persoană găzduită pentru cazare) doar pentru luna aprilie, dacă depun cereri în acest sens, potrivit mecanismului de decontare aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 336/2022.

  După împlinirea termenului de 30 de zile de la data intrării în vigoare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 22 din 12.04.2023  pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 15/2022,  respectiv după ziua de 12 mai 2023, nu se mai pot accepta cereri depuse peste termen.

  Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 22 din 12.04.2023 stabilește ca începând cu data de 1 mai 2023, persoanele care vin din zona de conflict din Ucraina să fie cele care să beneficieze de o sumă forfetară lunară pentru o singură perioadă de maximum 4 luni consecutive, în vederea acoperirii cheltuielilor cu hrana și cazarea în România. Cuantumul, condițiile și mecanismul de acordare a sumelor respective vor fi stabilite printr-o altă hotărâre de Guvern.

  Sprijinul financiar se va acorda ucrainenilor și după împlinirea perioadei de 4 luni consecutive, până la finele anului 2023, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.