Artă batjocorită în centrul Aradului. Sculptorul care a realizat lucrarea acuză lipsa de profesionism





Sculptorul arădean Camil Păcurar a realizat lucrarea de artă amplasată pe fântâna arteziană, cu ocazia amenajării parcului dedicat în memoria lui Bujor Buda, în 2020. Fiind executată în bronz, este cunoscut că în timp acest tip de material se înverzește. Efectul este unul apreciat vizual, în toate orașele lumii statuile fiind lăsate să primească această patină a timpului. Doar la Arad, nu. Ca de atâtea alte ori, orașul nostru trebuie să fie excepția.
La 4 ani de la amplasarea ei, statuia a fost zilele acestea supusă unui proces grosolan de curățare, care a lăsat pete stridente, pe burtă, pe cornul abundenței și pe unul dintre brațe (unde se observă dâre care ne duc cu gândul la o frecare cu periile de sârmă).
La văzul acestei intervenții total neprofesioniste, Camil Păcurar a tras un semnal de alarmă pe pagina sa de Facebook.
„A venit și vremea bună la Arad, și cu asta băieții «Dorei» ai Aradului au avut grijă să «curețe» lucrarea mea de bronz de oxidarea normală și naturală cu cine știe ce substanțe!!! Cine se face vinovat de distrugerea patinei ? Vreau să văd, acum în plina campanie, ce se va face în legătură cu asta… Nu se poate ca niște oameni fără nici un pic de pregătire, cultură sau bun simț să se apropie de o lucrare de bronz din centrul unui oraș care se vrea cultural… în Europa astfel de acțiuni se pedepsesc extrem de dur! Aștept reacții…”, a scris sculptorul pe pagina sa de Facebook.
Trebuie să menționăm că nu e primul caz în care se intervine grosolan asupra unei sculpturi de bronz la Arad. Tot pentru a opri procesul natural de înverzire, s-a luat decizia încă de la inaugurare ca statuia lui Vasile Goldiș, din apropierea Primăriei Arad, să fie vopsită cu maro – o tehnică la rândul ei îndoielnică.
Despre sculptorul Camil Păcurar
Camil Păcurar s-a născut la Arad, în anul 1985. În perioada 2004 – 2008 a urmat Facultatea de Arte Vizuale, specializarea sculptură, clasa profesorului Dumitru Șerban, Universitatea de Artă și Design, Timișoara.
În 2014, a fost invitat să participe în cadrul proiectului „Romanian Contemporary Art: Benetton Project”. Tot din 2014, a devenit și membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.
Pentru lucrările sale de artă, a fost premiat în 2001 cu premiul special „Ziua adolescentului – Pro Europa”, în anii 2001 și 2002 cu premiul întâi la Măgura Buzăului, Buzău, iar în 2003 cu premiul al III-lea, la Băişoara, Cluj.
În 2020 a realizat sculptura amplasată pe fântâna arteziană din Parcul Bujor Buda, iar în 2022 a realizat sculptura lui Sever Frențiu de pe malul Mureșului.
• Citește și: Sculptura lui Sever Frențiu îi așteaptă pe arădeni, de astăzi, în miniparcul din spatele Tribunalului | Video · Special Arad
Comentariile portalului
== TZAI DRK CU MINCIUNILE VOASTRE ORDINARE == ROMULANIA ALOCA DOAR 6/100 DIN PIB PT SANATATE== AUSTRIA FRANTZA ALOCA 11,2/100 DIN PIB == PANA SI BULGARIA ALOCA 7,7/100 DIN PIB == SCARBA MI E DE VOI == AJUNGETZI (...)
Din ce se vede,distinsul domn senator este un mic fir de par in calea ascensiunii lui Georgescu,un element nesemnificativ,ce s-ar vinde pe bani putini. Asta desigur,daca (...)
Repercusiunile șefului arogant care nu este capabil de aceasta funcție, polițiștii care țin pasul cu inflația, inclusiv acela care a ieșit la pensie și continua (...)