marþi, 23 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Artă batjocorită în centrul Aradului. Sculptorul care a realizat lucrarea acuză lipsa de profesionism

  de Raluca Medeleanu | 10 mai 2024, 2:50 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  5

  Sculptorul arădean Camil Păcurar a realizat lucrarea de artă amplasată pe fântâna arteziană, cu ocazia amenajării parcului dedicat în memoria lui Bujor Buda, în 2020. Fiind executată în bronz, este cunoscut că în timp acest tip de material se înverzește. Efectul este unul apreciat vizual, în toate orașele lumii statuile fiind lăsate să primească această patină a timpului. Doar la Arad, nu. Ca de atâtea alte ori, orașul nostru trebuie să fie excepția.

  La 4 ani de la amplasarea ei, statuia a fost zilele acestea supusă unui proces grosolan de curățare, care a lăsat pete stridente, pe burtă, pe cornul abundenței și pe unul dintre brațe (unde se observă dâre care ne duc cu gândul la o frecare cu periile de sârmă).

  La văzul acestei intervenții total neprofesioniste, Camil Păcurar a tras un semnal de alarmă pe pagina sa de Facebook.

  „A venit și vremea bună la Arad, și cu asta băieții «Dorei» ai Aradului au avut grijă să «curețe» lucrarea mea de bronz de oxidarea normală și naturală cu cine știe ce substanțe!!! Cine se face vinovat de distrugerea patinei ? Vreau să văd, acum în plina campanie, ce se va face în legătură cu asta… Nu se poate ca niște oameni fără nici un pic de pregătire, cultură sau bun simț să se apropie de o lucrare de bronz din centrul unui oraș care se vrea cultural… în Europa astfel de acțiuni se pedepsesc extrem de dur! Aștept reacții…”, a scris sculptorul pe pagina sa de Facebook.

  Trebuie să menționăm că nu e primul caz în care se intervine grosolan asupra unei sculpturi de bronz la Arad. Tot pentru a opri procesul natural de înverzire, s-a luat decizia încă de la inaugurare ca statuia lui Vasile Goldiș, din apropierea Primăriei Arad, să fie vopsită cu maro – o tehnică la rândul ei îndoielnică.

  Despre sculptorul Camil Păcurar

  Camil Păcurar s-a născut la Arad, în anul 1985. În perioada 2004 – 2008 a urmat Facultatea de Arte Vizuale, specializarea sculptură, clasa profesorului Dumitru Șerban, Universitatea de Artă și Design, Timișoara.

  În 2014, a fost invitat să participe în cadrul proiectului „Romanian Contemporary Art: Benetton Project”. Tot din 2014, a devenit și membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

  Pentru lucrările sale de artă, a fost premiat în 2001 cu premiul special „Ziua adolescentului – Pro Europa”, în anii 2001 și 2002 cu premiul întâi la Măgura Buzăului, Buzău, iar în 2003 cu premiul al III-lea, la Băişoara, Cluj.

  În 2020 a realizat sculptura amplasată pe fântâna arteziană din Parcul Bujor Buda, iar în 2022 a realizat sculptura lui Sever Frențiu de pe malul Mureșului.

   

  • Citește și: Sculptura lui Sever Frențiu îi așteaptă pe arădeni, de astăzi, în miniparcul din spatele Tribunalului | Video · Special Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Ăștia sunt parveniții „de la coada vacii”, care conduc Aradul și clica lor de subordonați „geniali”, croiți „după chipul și asemănarea șefilor” !!!
   .
   La fel au făcut și „peste drum”, când au vopsit „Doreii” , cu compresorul, Poarta cu Păuni !
   Apropo, mai știe cineva, UNDE AU DISPĂRUT , dimn nou, mânerele de la broasca ușii și de ce ușa E MEREU DESCHISĂ, trântită de vânt, riscând să se deterioreze iremediabil ?
   .
   De ce, oare, pe acolo e accesul spre clădirea alăturată lăsată în paragină, în loc ca acea clădire
   abandonată să aibe PROPRIA POARTĂ DE ACCES (unde a fost înainte Biroul de Informații al Primăriei) și nu pe cea a la vecinilor ?
   Cu atât mai mult cu cât „poarta vecinilor” e o Operă de Artă, de care cei care dețin cote din clădirea părăginită, își bat joc !
   .
   Exact același lucru se întâmplă și în Parcul Bujor Buda: niște neaveniți „de 2 bani” sunt puși să se îngrijească de puținele opere de artă sculpturale, pe care le mai are Aradul…
   Mă întreb, de ce, oare, n-au fost puși să curețe rugina de pe MIZERIILE din fața fostului Cinema Dacia (acum unul dintre fiefurile „fraților-întru-manipulare și control”), pt că acolo nu era nici o pierdere ? Ba poate că arătau și mai bine …

   +11 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  1 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.