vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Sculptura lui Sever Frențiu îi așteaptă pe arădeni, de astăzi, în miniparcul din spatele Tribunalului | Video

    de Tomck@t | 16 decembrie 2022, 2:53 PM | Știri Arad | Topic special

    4

    Asociația Rubio, sculptorul Camil Păcurar, reprezentanții companiei Aptiv (sponsorul proiectului) și primarul Călin Bibarț au dezvelit, în această dimineață, sculptura pictorului și scenografului român Sever Frențiu, adăugând astfel în patrimoniul Aradului o nouă operă de artă stradală, precum și un nou parc de mici dimensiuni, care pune în valoare malul Mureșului. Inițiativa Asociației Rubio diferă însă de toate celelalte, fiind în întregime din bani privați.

    Proiectul a fost anunțat în toamna anului 2021 și ar fi fost finalizat și mai repede, dacă nu ar fi durat atât de mult obținerea avizelor din partea Ministerului Culturii. Au întârziat și o parte din materialele de construcție, comandate din străinătate.

    „Ne bucurăm că în cele din urmă am adus la bun sfârșit acest proiect minunat. Sever Frențiu este o personalitate a Aradului, trebuie să fie recunoscută ca atare, astfel că ne-am străduit, cu tot ce am putut noi, să-l aducem în față, să-l promovăm, ca tânăra generație să aibă un model, să aibă o ancoră aici la Arad, pentru a nu mai părăsi orașul. Și acesta este doar un început. Credem cu tărie că astfel de proiecte pot oferi Aradului ceea ce are nevoie”, a declarat pentru Special Arad Ciprian Cristea, președintele Asociației Rubio, care a mai refăcut în trecut și esplanada de pe mal, fântâna cu cap de leu din Parcul Eminecu, respectiv Parcul Bujor Buda (de lângă hotel Continental).

    „Mă bucur că am avut ocazia să mă ocup de modelajul și volumetria maestrului Sever Frențiu și de punerea lui în valoare în Aradul în care el și-a petrecut foarte mult timp. Acest scuar a adus măcar un pic de plus valoare Aradului. A ieșit un loc spectaculos, dar foarte sensibil și subtil, care pune în evidență zona și malul Mureșului. Despre lucrare… eu zic că mi-a ieșit cam cel mai bun modelaj al meu de până acum. Mă bucur foarte tare că mi-a ieșit… am dat 200%”, ne-a spus artistul Camil Păcurar.

    Proiectul, incluzând statuia și amenajarea miniparcului din spatele Tribunalului, a costat cca. 50.000 euro, din care 20.000 a fost sponsorizat de compania Aptiv. Au contribuit și Zinon Impex și arhitecta Roxana Ocoș, cea care a întocmit pro bono dosarul depus la Ministerul Culturii.

    „Mă bucur că reușim, într-o colaborare cu – spun eu – trei «partide», pe de o parte administrația publică, care până la urmă, este beneficiarul, o asociație, adică societatea civilă care, practic, vine cu conceptul și cu munca și mediul privat, care finanțează. Din punctul de vedere al Primăriei e cea mai bună afacere. (…) Între Primărie și Rubio există chiar o foarte bună colaborare și rezultatele se văd cu ochiul liber… și vor fi și palpabile. Mă opresc aici cu speranța că noi, cei de aici, vom reuși să menținem într-o formă cât mai curată, civilizată și nedistrusă contribuția financiară și munca acestor oameni și să ne bucurăm de ceea ce avem. Evident, continuând cu astfel de acțiuni. Mai avem câteva în vizor”, a spus primarul Călin Bibarț, înainte ca sculptura să fie dezvelită.

    „Mi-a făcut o mare plăcere să colaborez la acest proiect alături de întreaga echipă și sper ca atât în prezent, cât și în viitor, acest spațiu să-și spună povestea și să facă parte din comunitatea arădeană”, a spus Andreea Meici, reprezentanta companiei Aptiv, sponsorul proiectului.

    „Ascultându-i pe ceilalți, mi-am adus aminte de un lucru: eu fiind născută la Arad, aici era locul în care veneam cu părinții mei să mă plimb, să mă joc și îmi plăcea foarte mult să urc pe acea bordură, nu conta dacă era să cad sau nu, era foarte interesant pentru un copil de 5-6 ani. Astăzi, fiind prezentă aici, alături de dvs., să sărbătorim împreună realizarea acestui proiect minunat, nu-mi aduce decât multă bucurie în suflet și sper ca toți arădenii… nu numai să beneficieze, dar să și aprecieze și să se bucure de aceste proiecte minunate”, a declarat la ceremonia de dezvelire a statuii Raluca Șerban, de asemenea, reprezentantă a companiei Aptiv.

    Despre Sever Frențiu

    Artistul Sever Frențiu s-a născut pe 15 noiembrie 1931 la Săcuieni, județul Bihor, dar a ajuns să trăiască, o mare parte din viață, la Arad, unde a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici (în 1955), deținând apoi funcția de președinte al Filialei UAP Arad, între 1958-1970. A murit la Arad pe data de 6 noiembrie 1997. A fost pictor și scenograf, iar unul dintre cele mai importante lucrări ale sale la Arad sunt vitraliile din holul Primăriei Aradului, dar a executat vitralii și pentru „Sala Corvinilor” din Palatul Cotroceni. Lucrările sale se află în colecții și în Canada, SUA, Japonia, Anglia, Belgia, Franța, Germania, Norvegia, Danemarca, Italia, Ungaria.

    În calitate de scenograf, a colaborat la Teatrul de Marionete din Arad (1957- 1961), la Teatrul de Stat din Arad (1961-1970), la Teatrul „Jokay Szinház” din Debrețin (1967-1968), la Studioul cinematografic „Buftea” (1973, 1976, 1978), la Teatrul „Ion Creangă”, București (1978), la Aarhus-Teater, în Danemarca (1978), la Norske Teater, în Oslo (1979), la Rix Teater, Oslo (1981), la Marionettes de Geneve (1986), la Teatrul francez “Edmonton”, Canada (1986), la Teatrul „Bulandra” (1989), la Teatrul Mic, București (1992), la Hordaland Teater din Oslo (1995), la Teatrul Evreiesc din București (1997), potrivit Wikipedia.

    În anul 1992 a fost inițiat în Francmasonerie, iar în 1994 a devinit Maestru Venerabil al Lojii Nomine. În anul 1995 a fost ales Mare Maestru al Marii Loji Naționale din România și în 1996 a realizat, împreună cu Vladimir Boantă, unirea masonică din România.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. 👍
      În sfårșit o sculptură frumoasă, pe lângă zecile de kitch-uri sau execuții puerile, ale așa-ziselor sculpturi, care au apărut în Arad, în ultimii ani!

      Incepusem sa cred că doar comunitatea maghiară are sculptori talentați (privind vechile lor sculpturi de prin oraș – comparați, de ex, ce este în Parcul Reconcilierii sau monumentul Sf. Treime vis-a-vis de ruginitura de lângă Libelula sau de „falusul” , numit pompos „lumânare”, din fața Primăriei….), dar mă bucur că m-am înșelat. 😀

      Felicitări, încă o dată…! 👏

      PS: Parcul Bujor Buda îl consider, de asemenea, o mare reușită, de aceeași valoare, poate, mai puțin Fântâna cu cap de leu, unde, marmura cu muchii ascuțite, aș înlocui-o (pastrând forma Fantânii ca cea a Cetății Ardului), cu un material mai moale (calcar, de ex.) cu muchiile și colturile puțin rotunjite, dar nu exagerat.

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    9 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.