sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Aradul „pe roșu” la procentul PIB per capita, față de alte județe din țară

    de Raluca Medeleanu | 24 ianuarie 2024, 11:37 AM | Business | Știri Arad | Topic special

    1

    Jurnaliștii de la Hotnews au realizat o amplă analiză a puterii economice pe care o are, la ora actuală, țara noastră, arătând că la o privire superficială s-ar putea concluziona că România stă bine la PIB/capita, dar că lucrurile se complică atunci când se face o analiză mai detaliată, în situația fiecărui județ în parte. Datele arată că Aradul se află în regres, în ceea pe privește creșterea economică.

    „În România creșterea economică e însoțită de creșterea inegalităților, nu de reducerea acestora, ceea ce arată că la noi fie stabilizatorii automați nu funcționează fie sunt foarte vulnerabili”, este de părere Cătălin Ghinăraru, cercetător și unul din puținii experți redutabili pe care Romania îi are pe piața muncii. Datele lui au fost ulterior confirmate de BNR și de Statistică. „Avem o economie foarte vulnerabilă și foarte volatilă și vom rămâne o bună perioadă de timp în această categorie”, consideră cercetătorul român.

    „Pe cifre, stăm bine. Dar dacă intri în detalii lucrurile se complică”

    Jurnaliștii de la Hotnews au concluzionat că deși România stă foarte bine pe cifre, având un PIB/capita calculat la Paritatea Puterii de Cumpărare (PPC, sau PPP – în engleză Purchasing power parity) mai mare decât Bulgaria, ba chiar și decât Grecia, Slovacia, Croația, Letonia, respectiv la egalitate cu Ungaria, situația se complică atunci când intrăm în detalii și ne uităm la fiecare județ în parte.

    PPC  măsoară puterea de cumpărare a unei monede, exprimată într-o altă monedă de circulatie internațională, de regula euro sau dolari. Având în vedere ca prețurile bunurilor si serviciilor diferă de la un stat la altul paritatea puterii de cumpărare calculează o rată de schimb alternativă între monedele celor doua țări, comparând un „coș de bunuri”, după formula: S=P1/P2 Unde: S = rata de schimb valutar dintre valuta 1 si valuta 2, P1 = Valoarea bunurilor în valuta 1 și P2 = Valoarea bunurilor în valuta 2. Rata de schimb a parității puterii de cumpărare este folosita pentru a compara nivelul de trai din țări diferite. Așa se explică de ce, deși PIB/capita e mai mare în Grecia decât în România, la paritatea puterii de cumpărare stăm mai bine decât ei, explică cei de la Hotnews.

    Din 42 de județe, doar 15 au avut o dinamică mai rapidă a PIB/capita decât media națională, celelalte 27 având o dinamică mai slabă, deteriorându-și poziționarea relativă.

    Cel mai bogat județ, care este de departe București, are peste 260% din media Uniunii Europene la paritatea puterii de cumpărare (deci de peste 2,5 ori mai bogat decât media), dar la celălalt capăt al clasamentului găsim cel mai sărac județ- Vaslui- de aproape 7 ori mai sărac decât Capitala.

    În urmă cu 20 de ani, Clujul era pe locul al cincilea ca PIB/capita, după București, Ilfov, Constanța și Brașov. În 2010, devansează Brașovul și ajunge pe locul 4, iar mai nou a trecut și de Ilfov, stând în coada Capitalei.

    Aradul, pe minus, la o diferență de aproape 20 ani

    harta PPC

    Potrivit hărții interactive realizate de Hotnews, județul Arad se află în scădere în ceea ce privește PIB per capita, față de media națională.

    Comparând datele înregistrate la o diferență de aproximativ 20 ani, Aradul a înregistrat o scădere în ceea ce privește acest indice economic, fiind pe minus (-6.8) față de media națională. Dacă în anul 2000, procentul era de 108%, în 2019 el a ajuns la 101%, potrivit hărții interactive

    Totuși, județul nostru nu este în coada listei. Surprinzător, județul Bihor se prezintă cu un procent mai „roșu” decât în cazul județului Arad, paritatea puterii de cumpărare înregistrând o modificare de -13.7 în 2019, față de anul 2000. Dacă în 2000, procentul era de 94%, în 2019 a ajuns la 80%.

    Cel mai slab ritm de dezvoltare l-a avut însă Covasna (-32.2), urmat de județele Galați (-15.9), Vrancea (-14.9) și Bacău (-13.5), iar cel mai ridicat l-au avut București (+34.1), Cluj (+21), Timiș (+9.7) și Sălaj (+8.3).

    Citește articolul integral pe temă: HARTĂ INTERACTIVĂ „Micile uniri” de care ducem lipsă / Noua geografie a creșterii economice – HotNews.ro

     

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. == NU E CIFRA RELEVANTA == PIB UL LOCAL ESTE CIFRA CU ADEVARAT RELEVANTA SI ARATA FORTZA ECONOMICA A ZONEI RESPECTIVE .
      P[B /CAPITA ARATA DOAR BUNSTAREA POPULATZIEI LOCALE SI ARE MULTE VARIABILE .
      ORICUM IN ORASUL CENUSIU ARAD CLASA DE MIJLOC E FORMATA DOAR DIN BUGETARI SI PENSIONARI CU EPOLETZI IAR IN RSTUL LOCALITATZILOR DOMINA SARACIA CRUNTA DE CLASA DE MIJLOC NICI NU POATE FI VORBA
      . TRAISCA FANARIHOTZII SI SLUGILE LOR CU EPOLETZI .

      +8 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    4 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.