joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    „Am pierdut, suntem dezamăgiți, dar nu ne dăm bătuți!” – cam așa sună mesajul Administrației și al „echipei” Arad 2021

    de Tomck@t | 12 decembrie 2015, 4:25 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

    5

    După cum am aflat deja cu toții, Aradul a pierdut marea șansă de a fi – măcar – pe lista scurtă a orașelor candidate la titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021. Ne miră acest eșec? Nu prea. Unii erau sceptici din start, o poziție – trebuie s-o spunem – deloc adecvată, pentru că nu trecutul sau prezentul au contat, ci proiectul pus pe masa juriului. Alții și-au pierdut speranța imediat după scandalul din jurul concursului de creație pentru desemnarea siglei Arad 2021, sau… treptat, văzând evoluția pregătirilor pentru elaborarea dosarului de candidatură. S-a realizat o aplicație demnă de orașul nostru… sau n-am înțeles nimic din această competiție? Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, alături de Andrei Ando erau și încă sunt convinși că am avut o prezentare excelentă, dar „dușul rece” nu a reușit să le șteargă zâmbetul până la urechi decât pentru o zi. Dacă ieri, toată echipa responsabilă pentru dosarul de candidatură al Aradului și-a închis telefoanele, astăzi, cei doi reprezentanți „de vârf” au devenit mai comuniCACtivi(nu râdeți… e ceva foarte serios! Cacofonia de râsul curcii a fost unul dintre pilonii principali ai dosarului nostru)

    Scurt pe doi… cei doi muschetari ai culturii arădene continuă „așa cum au promis”.

    Adicătelea, Cetatea Aradului va intra în circuitul civil, faleza Mureșului va fi extinsă și în continuare se dorește achiziţionarea şi reabilitarea imobilelor precum Teatrul Vechi, Casa Hirschl, Turnul de Apă, Casa Marta, Zona Industrialã Teba, plus vechiul Cazinou. Toate acestea au fost stipulate în hotărârea CLM nr. 284 și votate în octombrie, cu scandal și amenințări, dacă mai țineți minte.  De data aceasta nu s-a vorbit despre sume de bani, dar să nu uităm că bugetul operațional total de 28 de milioane de euro se pierde, deoarece ar fi fost accesibil numai în cazul câștigării titlului. Nicio grijă!. Rămân în vigoare investițiile în infrastructura culturală în valoare de peste 200 de milioane de euro (!), pentru perioada 2017-2022.

    Acest lucru nu e rău, în esență. Viața nu s-a oprit după această înfrângere. Cultura trebuie să evolueze în continuare, rămâne doar de văzut cum vor fi alocate aceste sume și cum se va trece peste (a se înțelege mușamaliza) anumite probleme administrative în acest mega-proiect. Toate la rândul lor…

    Mai rușinos acum, după pierderea ocaziei de a ne visa Capitală Culturală Europeană, este, în schimb, faptul că Asociația care și-a dovedit eficiența nulă… nu se desființează, doar se transformă. În Asociația „Cetatea Europeană” sau ceva de genul, asigurându-ne, cu această ocazie, că mergem înainte pe „drumul ales”, cu „oamenii aleși”… cu Partidul nostru-n frunte, vom avea succese multe! Ba nu… să ne iertați avântul. Primăria și Consiliul Județean se retrag din această ecuație. Cică.

    De altfel, se poartă discuții la nivel administrativ pentru un parteneriat cu Rodos (Grecia) și se plănuiește o colaborare cu orașul din România care va câștiga titlul de Capitală Europeană a Culturii… după ce vom afla care va fi acesta.

    Gheorghe Falcă a mai precizat că în cursul acestei luni, sau în ianuarie, municipalitatea vrea să facă publică înregistrarea ședinței din București, când Aradul și-a prezentat proiectul. Ca să ne dăm seama că totul a fost minunat.

    Echipa care a reprezentat orașul avea speranțe că ne vom califica pe lista scurtă, având în vedere că numărul orașelor candidate din România a fost mai mare decât în cazul altor țări, crezând, astfel, că vom atinge un loc într-un eventual Top 6. Când au auzit – ne-a povestit primarul – că vor rămâne doar 4 orașe pe listă, au început să-și roadă unghiile (ok, n-au folosit exact expresia asta)… dar erau cât pe ce să desfacă șampania când au aflat din culise că membrii juriului erau în căutare de „o cetate europeană a oamenilor”, exact cuvintele folosite în dosarul Aradului.

    Nu am aflat nimic despre motivațiile juriului pentru care s-au ales cele patru orașe (Baia Mare, București, Cluj-Napoca, Timișoara) și nici motivul pentru care Aradul a ratat șansa. Este destul de probabil să nu aflăm nici clasamentul cu puntajele obținute, ca să ne dăm seama dacă ne-am apropiat, măcar, de orașele finaliste.

    La conferința de presă de astăzi, președintele Asociației „Arad Capitală Culturală Europeană 2021”, Florin Didilescu, nu a fost prezent. Avea altă treabă în județ. Oricum, se știe, doar că nimeni nu spune cu voce tare, era instalat în conducerea asociației numai pentru a nu exista vorbe că Ando era, de fapt, toată echipa, ales „după chipul și asemănarea” primarului Falcă. Mai erau, desigur, doi-trei oameni, pe post de executanți. Nu e vorba că n-au încercat să ajute! Dar unii erau trimiși la o plimbare, în timp ce alții au fost aplaudați tocmai pentru cele mai proaste idei, vezi inițiativa „Șuhaida”. Nu spui ține… persoană însemnată. Să-i spunem Zoe Trahanache. Dar, în fine, gafa cu ciocolata „furată de la unguri” era doar cireașa de pe tortul incompetenței și al aroganței acestei așa-zise „echipe”, pentu că, în ciuda semnalelor Special Arad, la finalul marii adunări generale unde s-a prezentat oficial dosarul, s-au servit șuhaide din nou, băgându-ne pe gât, încă o dată, informația că au fost „inventate și rafinate de-a lungul anilor la Arad”. Noroc că în dosar nu s-a mai introdus acest lucru. Carevasăzică… s-a(u) scos.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. 200 milioane de euro !!! Din taxe locale ! Speram sa nu fie acelasi tip de investitii in „infrastructura culturala ” la fel ca si cele in intrastructura drumurilor care sunt jalnice ! Si sa nu uitam de pistele de biciclete care dupa o luna de la lansare au inceput sa se stearga dat fiind modul precar in care au fost executate !

      +12 voturi
      +1
      -1
    2. Pacat ca ne amagim degeaba, nu se poate cu oamanei care mai ieri erau prostii clasei, iar azi ne dau lectii…
      Chiar avem oameni de calitate in municipiu, dar daca nu le dam intaietate ni se intampla mereu asa, sa nu reusesti nimic, cu toate ca estei poarta de intrare in tara dinspre lumea normala, a execelentei si a celor care daca au valoare sunt promovati, alesi etc.
      Asa ca aradeni, treziti-va si nu mai acceptati sa va conduca coreigentii, sau cei care nu au reusit in propriile afaceri si reusesc, culmea, in cele publice…

      +12 voturi
      +1
      -1
    3. Nici nu mă bucur dar nici nu-mi rod unghiile sau mă dau de ceasul morții – știam că n-avem șanse. Dealtfel am ales bulina Timișoarei și văd că s-a înscris între cele 4. N-am visat ci am ales obiectiv. Repet: Aradul este un oraș frumos și plin de istorie, cu vână adâncă, valoros, promițător pt viitor pe toate planurile. Privitor la proiect cred că am pierdut pt că nu am știut să valorificăm ceea ce a oferit spațiul arădean de la prima sa atestare și până în prezent. Cea mai mare parte din timpul alocat lucrului pt prezentarea dosarului s-a pierdut pe certuri și orgolii după care ”golul” s-a umplut contra cronometru cam cu ce s-a nimerit. Când te pui cu burta pe un astfel de proiect scoți untul și din tine și din el, altfel nu ai nicio șansă. Tom – e foarte ok prezentarea ta. Din păcate compatibilă cu realitatea. Totuși, un gust amar tot rămâne. Orice proiect ține de echipă iar dacă aici s-au încăpățânat doar doi/trei impunându-și ideile și ambițiile cu sula-n coaste așa a și ieșit.

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    5 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.