Falcă și-a pierdut cumpătul! A urlat și l-a dat afară pe Marin Lupaș din CLM: „am dreptul să cer evacuarea oricărui consilier!”

  de G. Tomescu | 7 octombrie 2015, 8:18 PM | Administraţie

  10

  Articolul Special Arad a stârnit un tărăboi cum rar avem ocazia să vedem. Când am analizat proiectul de hotărâre CLM, pus pe masa consilierilor astăzi, și am spus că interesele financiar-imobiliare ale lui Falcă sunt mascate în proiectul „Arad – Capitală Culturală Europeană”, nici nu am visat să îl enervăm în asemenea hal pe îndrăgitul nostru edil-șef. Dar asta indirect, ce-i drept. Circul a fost circ fără să vrem.

  În ședința extraordinară a Consiliului Local Municipal de astăzi, primul punct ce trebuia votat, la inițiativa primarului, a fost (deja) „faimosul” proiect de hotărâre nr.284, care viza bugetul operațional al municipalității în cursa pentru titlul de „Capitală Culturală Europeană 2021” și totodată investițiile colosale, de aproximativ 130 de milioane de euro, în infrastructura culturală. Doi în unu, doar că ultima parte a proiectului, odată votată, se va aplica inclusiv dacă nu câștigăm titlul mult râvnit.

  Doi reprezentanți ai opoziției (PSD și ALDE), au încercat să obiecteze, primul fiind consilierul Marin Lupaș, care a solicitat amânarea ședinței, catalogând proiectul „o ciorbă administrativă în care s-au pus de toate”. Argumente foarte slabe. Dar, practic, nici nu s-a ajuns la argumente, deoarece Gheorghe Falcă a sărit ca ars, atrăgând atenția tuturor consilierilor că dacă nu se va vota acest proiect… gata! Nu mai concurăm pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021, pentru că ne presează timpul. Al doilea consilier care a intervenit a fost Ionel Ciupe, care spunea că „proiectul a fost scos pe ultima sută de metri” şi că „trebuia discutat și analizat cu cel puţin trei săptămâni înainte”. De asemenea, primarului i-a mai fost „aruncată-n față” întrebarea că de ce abia acum se vrea cumpărarea Casei Hirschl, cu tot cu Teatrul Vechi, sau a fostei fabrici MARTA, când s-au mai depus astfel de proiecte și în anul 2008, Primăria nefiind interesată atunci.

  Simțind că singura șansă de a realiza acest mega proiect ultra costisitor e în pericol… atât i-a trebuit primarului să-i sară siguranțele. Acesta și-a ieșit din fire, a ridicat tonul și a zbierat:

  „Indisciplina am înţeles-o, dar nesimţirea chiar n-o înţeleg!”

  Ajutat de președintele de ședință, Ovidiu Moșneag, primarul a încercat să se abată de la subiect, amintind de Rodica Borza care vota, mai demult, împotriva proiectului modernizării orașului, din Vlaicu până în Aradul Nou, și astfel de blabla-uri degeaba.

  Între timp… rapid, ca o lovitură de fulger, s-a votat amânarea propusă ad-hoc, cu 15 „împotrivă” şi 3 „pentru” (Marin Lupaş, Ionel Ciupe şi Gheorghe Săplăcan), după care proiectul în sine, care a trecut, astfel, aproape pe neobservate, cu 16 voturi „pentru” şi 2 abţineri (Lupaş şi Săplăcan).

  În timpul votului, sau cu o secundă după… parcă nimeni nu mai știa ce și când… Ionel Ciupe și Marin Lupaș au încercat să mai sublinieze din nou problemele din acest proiect… moment în care Falcă a intervenit din nou, cât se poate de dur. Am spune într-un mod totalitar:

  „Conform regulamentului, am dreptul să vorbesc şi să nu fiu întrerupt! De asemenea, am dreptul să cer evacuarea oricărui consilier!”

  Așa a și făcut. L-a dat afară pe consilierul PSD Marin Lupaș, în timp ce a amenințat și cu suspendarea şedinţei.
  Într-un final, Marin Lupaș a părăsit singur sala Ferdinand, fără să mai intervină „gorilele faraonului”.

  Toată debandada și-a atins scopul, cu toții răsuflând ușurați. A venit Andrei Ando la microfon, ca să ne spună că este fericit. Nu era fericit, avea emoții și era nervos și el peste măsură. Dar ne-a asigurat că aceasta a fost o zi fericită în istoria Aradului, pentru că – vrem, nu vrem – s-a dat undă verde mărețului proiect numit „Arad – Capitală Culturală Europeană 2021”. Pentru că așa au vrut ei… dar mai ales, EXACT AȘA cum au vrut ei.

  Sinistrul „show” s-a desfășurat într-un mod halucinant cu teama primarului că „inamicii care nu au vrut această candidatură” puteau să câștige atât de ușor peste „supremația” sa… Dar nu despre asta vorbim aici, noi chiar ne dorim acest titlu pentru Arad!

  La o adică…

  de ce nu am vrea? Nu asta era problema, dom’le Falcă, Ando și cine se mai bagă-n horă… e foarte bine că s-a aprobat proiectul de hotărâre. În schimb, țineți-vă bine de acum încolo, pentru că orice ilegalitate pe care o vom găsi în acest mega proiect votat astăzi, vă va enerva de zece ori mai mult. Succes! 😉

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Deja ilegalitati se comit.
   Institutiile de cultura din oras ( Teatru, Filarmonica,Centrul municipal de cultura, Centrul cultural judetean)sunt obligate de consiliul local prin propunerea lui Falca sa doneze cite 10.000 de lei pe luna ONG-ului Capiytala culturala Europena contrar legi,
   Aceste institutii nu au voie sa sponsorizeze astfel de entitati private. Intrebati curtea de conturi daca este legal?

   +3 voturi
   +1
   -1
  2. Cand v-a da Falca explicatii procurorilor DNA despre relatiile de tip mafiot intre el si patronul firmei SC.PANIPROD SRL SEBIS (CARAND)??Sutele de contracte cu dedicatie pentru aceasta firma, iar Ghita Falca nu se sfieste sa il catalogheze pe patronul firmei SC PANIPROD SRL ,,prietenul meu pe care ma bazez,, . SC PANIPROD SRL a incasat sume exorbitante pentru toate contractele cu dedicatie primite de la primaria ARAD. Toti primarii apropiati lui Falca au apelat la serviciile acestei firme de casa a lui Falca .De ce oare??? De ce oare Ghita Falca a facut o vizita mascata in data de 6.10.2015(marti) la Carand ??

   +3 voturi
   +1
   -1
   • Domnule profesor de limba română,
    Nu poți putem fi profesori de limba română, dar aș vrea să ști că rolul principal al unui mesaj scris sau vorbit este de a fi înțeles, nu pentru a te învăța limba română, din moment ce ai înțeles mesajele transmise (că sunt împotriva șefului tău) înseamnă că problema ta nu este conținutul mesajului ci învățarea limbii române, pentru asta îți pot recomanda o școală generală, nu în spatele șefului, acolo ai nevoie de o limbă lungă și mieroasă dar care iți cam îndoaie coloana vertebrală, la fel ca și coloana, alegerea este a ta

    +1 voturi
    +1
    -1
  3. Gresit domnule primar: nu ai voie sa dai afara niciun consilier. Domnul Lupas pe care il respect ca om chiar daca probabil n-a vrut sa escaladeze conflictul, a gresit parasind sala.

   Un consilier este ales sa reprezinte interesele cetateanului, sa dezbata in consiliul hotararile care sunt pe ordinea de zi. Nu te iei si pleci asa ca face Falca spume la gura.

   +2 voturi
   +1
   -1
   • Nici legea nu permite așa ceva. Legea este clară — doar președintele de ședințpă poate în situații limită cere eliminarea unui consilier.

    «Încălcarea de către consilieri a prevederilor Legii nr. 215/2001, […] a prevederilor prezentei legi si ale regulamentului de organizare și functionare a consiliului atrage aplicarea următoarelor sancțiuni:

    d) eliminarea din sala de ședință;

    Sancțiunile […] se aplică de către PREȘEDINTELE DE ȘEDINȚĂ» (Legea 393/2004, privind Statutul Aleșilor Locali, Art. 57, al. 1. și 2.)

    +5 voturi
    +1
    -1
    • … astfel de prevederi nici nu ar trebui discutate, n-ar trebui ca cineva sa se puna intr-o situatie in care le-ar da curs.De ce sa dai pe cineva afara dintr-o astfel de intrunire?Sa intelegem ca cei care se intrunesc acolo n-au nici macar minimul de educatie care sa le permita sa discute civilizat?Dupa aceasta cearta putem spune ca nivelul intelectual, comportamental si educational din CLM e foarte scazut, tocmai din acest motiv majoritatea reuniunilor din CLM se transforma intr-o piata unde dialogul si educatia lipsesc.Noi, cei care am votat, bine, rau sau deloc, la ce sa ne asteptam din partea unor asemenea ,,domni”, indiferent de ce parte a baricadei sunt?

     +1 voturi
     +1
     -1

  Scrie un comentariu

  7 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.