Interesele financiar-imobiliare ale lui Falcă – mascate în proiectul „Arad – Capitală Culturală Europeană”
Ce avem noi aici? Dovada cum se vor șifona sume colosale din bani publici cu pretextul „Arad – Capitală Culturală Europeană” ??!!
Gheorghe Falcă a anunțat cu mare fast că Aradul va intra în cursa pentru câștigarea titlului de Capitală Culturală Europeană cu suma de 50 de milioane de euro din bugetul local! Mai mult, dacă vor fi luate în considerare şi investiţiile… cităm: „indirecte în cultură, precum reconversia Cetăţii Aradului, suma va depăşi 200 de milioane de euro!”. Deși suma e colosală (și în rândurile de mai jos – veți vedea – nici nu e una reală), considerăm că Aradul ar merita aceste investiții pentru cultură. Unele dintre ele, cel puțin. Problema e incertitudinea pe care ne-o stârnesc lacunele pe care le-am identificat în așa-numitul „proiect de hotărâre nr. 284” ce urmează să fie aprobat mâine, 7.10.2015 (vezi documentele în galeria foto de mai jos).
În proiectul Consiliului Local Municipal, dat publicității ieri, aflăm care sunt celelalte investiții „indirecte” în cultură, pe lângă reconversia Cetății… dar nu în ultimul rând, putem afla cu ce ușurință ni se trântesc în față hârtii pe care sunt amintite sume halucinante de zeci de milioane de euro. Sau, mai bine zis, „mii de zeci de mii de euro”, că așa calculează Primăria. Colac peste pupăză… uneori leii sunt luați drept euro!
Pregătiți-vă calculatorul de buzunar sau un pix și-o foaie… și haideți să calculăm împreună!
Proiectul de hotărâre CLM (nr. 284) din 7 octombrie, anunță estimarea cheltuielilor privind implementarea programului de candidaturã, bugetul operațional necesar pentru programul „Arad Capitală Europeană a Culturii 2021” fiind, repartizat pe șase ani, următorul:
• 2017: 800 mii euro;
• 2018: 800 mii euro;
• 2019: 800 mii euro;
• 2020: 1,6 milioane euro;
• 2021: 8 milioane euro;
• 2022: 4 milioane euro.
În total, 16 milioane euro.
La care se mai adaugă bugetul din alte surse, suma totală ajungând astfel la 28 milioane Euro.
Mai exact, se iau în calcul următorele finanțări:
– Consiliul Local: 16 milioane Euro (sumă menționată mai sus);
– Consiliul Judeţean: 3,5 milioane Euro;
– Guvern: 6 milioane Euro;
– Fonduri UE: 1 milion Euro;
– Sponsori: 1,5 milioane Euro.
Ca și în cazul fiecărui oraș candidat, suma devine accesibilă doar dacã oraşul va câştiga acest titlu, dar este o garanţie în faţa juriului internaţional privind determinarea autoritãţilor de a implementa proiectul.
De unde până unde 50 de milioane de euro, în acest caz? Până aici am calculat 28 de milioane de euro, doar că…
țineți-vă bine, sumele exorbitante abia acum urmează!
Consilierii locali municipali urmează să aprobe miercurea aceasta inclusiv susţinerea financiarã pentru perioada 2016-2026 a investiţiilor în infrastructura culturalã (a se înțelege „investiții indirecte în cultură”, după formularea edilului) constând în lucrãri de reabilitare a instituţiilor de culturã şi a altor obiective, dupã cum urmeazã:
– Reabilitare învelitoare, faţadã principalã şi salã spectacole la Filarmonica de Stat Arad (aceasta a început deja… cum adică se aprobă suma ulterior? Sau de două ori?)
– Reabilitare clãdire Teatru Clasic „Ioan Slavici” Arad; (aici, într-adevăr, e nevoie de reabilitare)
– Reabilitare clãdire cinematograful Grădişte; (nu știm dacă va fi cineva curios de acest cinematograf, dar în fine. Oricum, și aici au început lucrările… DE VREO JUMĂTATE DE AN!)
– Reabilitare clãdire cinematograful Studio;
– Amenajarea Parcului Reconcilierii Româno-Maghiare; (depinde ce înseamnă reamenajare? Terase și magazine pentru turiști în jurul parcului ar fi o soluție ideală… dar asta nu implică fonduri din bugetul local!!!)
– Amplasarea Monumentului Marii Uniri (stați… stați o secundă! E vorba de șandramaua aia făcută în China, care anul trecut a rămas „blocată” în portul Constanța și, cică, e nevoie de 400.000 de lei pentru transportul la Arad ??!)
Să nu trecem cu vederea: valoarea totalã a acestor investiţii este de 25.925.000 Euro.
Și să mergem mai departe…
„Între eforturile depuse de autoritatea publicã pentru câştigarea titlului, se numãrã şi intenţia de a achiziţiona foste clãdiri cu destinaţie culturalã, precum şi spaţii industriale, în vederea reintroducerii în circuitul cultural, cu o valoare estimatã de 17.000 mii Euro”, se arată în proiect.
Art.4: (1) Se aprobã angajamentul Municipiului Arad de susţinere financiarã în perioada 2016-2026 a investiţiilor în infrastructura culturalã, prin achiziţionarea şi reabilitarea unor imobile, în vederea introducerii în circuitul cultural urban: Teatrul Vechi şi Casa Hirschl, Turnul de Apă, Casa Marta, Zona Industrialã Teba, Pavilionul Secession Parc.
Valoarea totalã estimatã este de 17.000.000 Euro.
Reabilitarea Casei MARTA (noi am înțelees că e vorba de fabrica de mașini M.A.R.T.A.) este, de asemenea, de bun augur, dar depinde cum și cu ce scop (fosta fabrică MARTA ar trebui să devină, de exemplu, un Muzeu!), însă ce anume se înțelege prin reabilitarea și introducerea în circuitul cultural urban a zonei industriale Teba… când aceasta se află deja în circuitul cultural urban !? Uite așa ajungem din nou la zvonul pe atunci negat cu vehemență, cum că Falcă et comp. vor să pună mâna pe Fabrica Teba. Cât despre Pavilionul Secession Parc… acesta vrea să fie Cazinoul Vechi și parcul din jurul lui. E bine că se intenționează reabilitarea lui, numai că, acum o săptămână, Arq a anunțat că „proprietarii au decis să restaureze imobilul și au depus dosarul la Primărie, de unde au obținut deja certificatul de urbanism. Urmează ca funcționarii să emită și autorizația de construcție, după care pot începe lucrările. Teoretic, asta înseamnă că în doi-trei ani – dacă proprietarii nu prelungesc valabilitatea autorizației – fostul cazino își va recâștiga farmecul pierdut”. Noi înțelegem de aici că proprietarii știau deja că imobilul urma să fie inclus în investiţiile infrastructurii culturale ale Primăriei între anii 2016-2026 și se pare că afacerea lor merge mână în mână cu afacerile Primăriei.
Despre Teatrul Vechi, Turnul de Apă și Casa Hirschl… sună a „mega-afaceri” și astea trebuie abordate separat în paginile Special Arad, în viitorul apropiat… Nu vă bate inima mai tare, dom’ primar, când vă gândiți la ele? Nu vă aduc aminte de Fabrica de Zahăr?…
Dar să analizăm punctele următoate ale proiectului de hotărâre CLM:
Art.5: (1) Se aprobã angajamentul Municipiului Arad de susţinere financiarã în perioada 2016-2026 a investiţiilor în infrastructura culturalã privind punerea în valoare a patrimoniului natural: Amenajarea şi extinderea Falezei Mureş, Amenajare Club Sportiv Nautic.
Valoarea totalã estimatã: 12.671.000 Euro.
din care:
– Amenajarea Clubului Sportiv Nautic: 200 mii Euro;
– Amenajarea și extinderea Falezei Râului Mureş: 12.471.000 Euro;
Art.6: (1)Se aprobã angajamentul Municipiului Arad de susţinere financiarã în perioada 2016-2026 a investiţiilor în infrastructura culturalã privind reinventarea Aradului Cultural: Reconversia şi revitalizarea Ansamblului Cetãţii Aradului, Amenajarea Grãdinii Centrale în Cetatea Aradului, Realizarea şi amenajarea unor spaţii de creaţie, inclusiv rezidenţiale, Amenajarea de spaţii pentru expoziţie, producţie şi desfacere produse din manufacturi tradiţionale.
– Reconversia si revitalizarea Ansamblului Cetăţii Aradului: 50.000.000 lei;
– Amenajarea Grãdinii Centrale în Cetatea Aradului: 2.500.000 lei;
– Casa Monoxilei: 200 mii Euro;
– Realizarea si amenajarea unor spatii de creaţie, inclusiv rezidenţiale: 5.000.000 Euro;
– Amenajarea de spatii pentru expoziţie, producţie şi desfacere produse din manufacturi tradiţionale: 1.300.000 Euro.
Valoarea totalã estimatã: 59.000.000 Euro.
…ia să calculăm mai atent:
Mai întâi avem sume în Lei, apoi în Euro… dar la calcularea sumei totale, luăm valorile în lei drept euro ??? Pentru că doar așa ne ies 59 milioane de euro… în schimb, dacă transformăm sumele de 50.000.000 lei și 2.500.000 lei în Euro la cursul valutar luat aproximativ la 4,5 lei/euro, ne iese un total de 11.666.666 euro!
Adunați cu restul sumelor în euro de mai sus (200 mii + 5.000.000 + 1.300.000, adică 6.500.000 euro în total) nu rezultă nicidecum acei 59.000.000 de euro…ci mult mai puțin: 18.166.666 euro!
Cu restul banilor ce o să faceți?
Ar mai fi o variantă… cazul în care s-a scris greșit. Adică au vrut să spună EURO în loc de LEI.
Dar… atenție mare! Avem în față un document oficial sau nu? Ni se va spune, cu o ușurință dezarmantă, că s-a comis o mică greșeală. Dar dacă nu e nicio greșeală și absolut nimeni nu ar fi observat „eroarea”… putem ajunge la concluzia că, la fel de ușor, unii dintre bani vor ajunge în niște buzunare, nu-i așa?
Deci care e suma totală?
Dacă suma de 59.000.000 este corectă, totalul sumelor scrise mai sus cu roșu este de 114.596.000 euro.
Dar dacă Leii sunt Lei și nu Euro… avem un total de „numai” 73.762.666 euro. (A se observa 666 la final! :P)
Precizăm că la una dintre aceste sume se mai adaugă bugetul operațional de 28 milioane Euro, accesibil numai dacă câștigăm titlul de Capitală Culturală Europeană!
În schimb, toate aceste planuri mărețe… vrem să spunem gigantice, cum ar fi reconversia Cetății, reabilitarea/cumpărarea Teatrului Vechi, a Casei Hirschl, a Turnului de Apă, a Casei Marta, a Zonei Industriale Teba, a Cazinoului Vechi, a Filarmonicii, a Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, rămân în picioare! Chiar dacă nu vom câștiga titlul mult râvnit.
–––––
Atașat, în „Raportul de specialitate” se mai arată că în perioada 2014-2020 (n. red. – suntem pe la sfârșitul anului 2015, dar în fine), Municipiul Arad va depune proiecte eligibile pe Programele Uniunii Europene, în vederea atragerii de fonduri estimate la 10 milioane Euro.
P.S. În ceea ce privește titlul… „Interesele financiar-imobiliare ale lui Falcă – mascate în proiectul «Arad – Capitală Culturală Europeană»” cum spuneam… o să demonstrăm asta în paginile viitoare ale Special Arad
Comentariile portalului
Doar așa, pedagogic: e o potrivire, nu o căutare. nola e pseudonimul meu - prescurtare de nume - de când fac jurnalism. Odată cu venirea digitalului cineva (...)
E.nola, de la Enola Gay, propagandistule. Trompeta progresitilor neomarxisti, asta ești, nimic mai mult! LGBTQ+, comunitate în care, mai nou, au loc și pedofilii. Pedofili care vor fi (...)
A fost, s-a dus....mâine e o altă zi. C'est la vie! Nu prea am impresii pozitive din perioada respectivă. viața petrecută înainte de revoluție. Mergeam mai (...)