miercuri, 17 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Alegeri locale în Ungaria: Fidesz-ul lui Orbán (Viktor) pierde capitala și nici în țară nu stă pe roze

  de E. Nola | 13 octombrie 2019, 11:48 PM | Internaţional

  0

  (foto: index.hu)

  Duminica au avult loc alegerile locale din țara vecină, marcate de scandalul sexual al primarului Fidesz din Győr.

  Așteptările s-au adeverit în cele din urmă: scandalul lui Borkai a fost cireașa de pe tortul opoziției lui Orbán care astfel a reușit recuperarea unor poziții pierdute în ultimul deceniu, printre care conducerea capitalei, foarte importante în situația în care Budapesta reprezintă 20% din populația țării.

  Rezultatele parțiale arată o revenire puternica a opoziției și în țară, Szegedul rămânând socialist, iar opoziția a câștigat și în alte orașe mari, printre altele Miskolc, situația fiind pe muchie de cuțit la Győr, orașul primarului care a declanșat avalanșa opoziției.

  Vom reveni cu rezultatele finale.

  UPDATE

  La o prelucrare a datelor aproape de 100%, trendul arătat de cele parțiale se confirmă: capitala a revenit aproape în totalitate sub controlul opoziției unite, primar-general fiind ales cu peste 50% Gergely Karácsony, cel care  il va înlocui pe István Tarlós, cel care a condus pentru Fidesz capitala maghiară în ultimul deceniu. Opoziția a câștigat și 14 din cele 23 de sectoare ale capitale, majoritatea fiind asigurată și la consiliul general al Budapestei.

  Și chiar dacä la consilii județene Fideszul îsi păstrează dominanța, nici în provincie nu se mai poate vorbi de controlul absolut al puterii de către oamenii lui Orbán. În zece orașe de rang județean opoziția a câștigat atât primăria, cât și majoritatea în consiliul local. Daca până acum Szegedul era un rara avis, un ultim bastion al stângii liberale din Ungaria, după aceste alegeri orașe importante precum Miskolc, Pécs, Tatabánya, Salgótarján, Eger, Dunaújváros, în total zece, au trecut de partea opoziției lui Orbán.

  În concluzie, așa cum formulează cel mai citit portal de știri din Ungaria, Index, este evident ca urbanul înseamnă din nou stânga în Ungaria, in timp ce ruralul rămâne  fieful Fidesz-ului.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.