sâmbãtã, 20 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Despre iubirea și ura (nu Uraaa!) dintre unguri și români. Pe marginea unui sondaj…

  de Lajos Notaros | 20 aprilie 2023, 9:26 AM | Blogul Special Arad

  3

  Presa românească centrală a preluat un articol din nepszava.hu despre un sondaj efectuat de o instituție de resort, dar la comanda publicației, despre simpatiile ungurilor față de neamurile din jur. Și nu numai. De fapt chiar mai orientat așa, să vedem situația în roz. Și bonbon.

  Am fost nu foarte surprins când articolul preluat și de noi, de Special Arad, a avut o audiență semnificativă, zile la rând fiind în elita celor mai citite articole.

  Interesul este ușor explicabil, în fond, de bine, de rău, ungurii sunt printre noi – mai ales pe aici, prin vestul țării – și mai mult decât atât, nu sunt puține cazuri când sunt chiar în noi într-un fel sau altul. Și nu mă gândesc doar la căsătoriile mixte și la cei care provin din aceste căsătorii. Ci la normalitatea interesată a unei conviețuiri de secole, cu bune și cu rele, dar mai ales cu rele.

  Da, pentru că politica dintotdeauna și de peste tot se folosește de ideologia națională în propriul interes, știind că până când reușește să susțină tensiuni între nații și etnii, nimeni sau oricum mai puțini se vor ocupa de ceea ce face ea. Politica, guvernul, partidele și mai ales politicienii.

  Acesta este cazul și în sondajul despre care discutăm acum. Népszava este un ziar tradițional de stânga, social-democrat înainte de toate, aflat acum într-o cruntă opoziție cu puterea simbolizată pe dreapta de Viktor Orbán. De altfel această luptă surdă din vecini între orbaniști și cei contra își pune pecetea pe tot ce se naște și se mișcă în Ungaria zilelor noastre.

  Pentru ilustrație avem aici un grafic al institutului care a efectuat sondajul, care ne arată opțiunea celor sondați în funcție de apartenența lor la cele două tabere. Avem roata celor 18 națiuni vizate, avem curba fideszistă, colorată în galben, cea a opoziției în roșu-mov și media în albastru. Printr-o scurtă analiză realizăm că cei care reprezintă opoziția nu fac diferențe foarte mari, indicând evident cu mânie națiile cu care se înțelege cel mai bine Orbán acum, în încercarea sa disperată de a-și eterniza puterea: rușii, chinezii și turcii. Cei de ai lui Orbán, din contră, pe aceștia îi votează ca simpatici foc.

  Românii stau binișor la cei din opoziție, spre 70% simpatii, în schimb cei care țin cu puterea îi pun alături de cei care oropsesc regimul lui Viktoraș: americani și ucrainieni, coborând astfel indexul românesc la 55%.

  Altfel spus, acest sondaj nu ne spune cât de tare îi simpatizează sau îi antipatizează ungurii pe români, ci care este acum locul românilor în luptele politice din Ungaria. Evident oamenii lui Orbán ne pun alături de ucrainieni și americani, opoziția, fără să fie foarte interesată, ne pun acolo unde ne și aflăm, de fapt: la nici foarte bine, dar nici foarte rău.

  Ah, că cei mai simpatizați de unguri sunt italienii? Simplu: cu ei nimeni n-are treabă. Turismul e turism, pizza este pizza și la dolce vita, iar italienii exact asta așteaptă. În fond, cu cât sunt mai departe și neinteresați de politica din Ungaria, cu atât sunt mai simpatici.

  Iar dacă mai continuați analiza veți vedea că sondajul are o mare hibă metodologică: nu-i ia în considerare pe sârbi, sloveni și croați, vecini și ei cu ungurii, doar pe slovaci, austrieci și români. Și în afara austriecilor, vecinii, inclusiv slovacii, dar nici cehii nu o duc cu mult mai bine, stau prost. Firesc, că doară nu te vei certa cu ăla care e departe de tine și cu care n-ai nicio treabă.

  Altfel spus și finalizând: nu, acest sondaj nu vorbește despre sentimentele reale dintre nații, ci ne arată, încă odată, ca de atâtea ori, cum reușesc politicienii să amețească mințile oamenilor în funcție de interesele lor.

  Fără să mai vorbim de faptul că în afara Ungariei, unde s-a făcut acest sondaj, mai trăiesc încă câteva milioane bune de unguri, și nu doar în România, pe care nu i-a întrebat nimeni…

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Ați atins miezul „problemei”. Sunt unii care trăiesc foarte bine din asta; fie că sunt unguri mari sau români mari.
   Dacă ar ști cât de mult se aseamănă între ei, cei mai mulți nici nu s-ar mai urî între ei. Dar tensiunile sunt menținute artificial pentru că sunt foarte profitabile (pt.unii).

   +6 voturi
   +1
   -1
  2. 👏 Corectâ analiză și binevenită, mai ales la cei care continuă „să pună botul” la ideile manipulatoare ale unor politicieni, instituții sau chiar a unora din categoria presei obsedată de audiență, profit și control, în locul CORECTEI INFORMĂRI. 😣
   .
   Cel mai recent exemplu de pe „meleagurile mioritice” este:
   – INIȚIATIVA „GRIJULIE” a Curții Constituționale, care , deși de peste 10 ani SE ESCHIVEAZĂ SĂ TRANȘEZE DEFINITV INCORECTITUDINEA și IMORALITATEA Pensiilor Speciale (ai căror beneficiari sunt si ei) – problemă a cărei rezolvare INTRĂ TOTAL ÎN COMPETENTA C.C.R. (!!!) 🤔 – , onor-judecătorii Curții se trezesc ei într-o dimineață și se gândesc „cum să facă ei un imens bine României, reîmpărtind teritorial țara, în 15 județe”. 😎
   .
   Ce contează că acest domeniu DEPĂȘTE TOTAL SFERA LOR DE COMPETENȚĂ și, mai ales, de experiență geopolitică și economică (cu foarte multe implicații CÂT SE POATE DE COMPLEXE care trebuie analizate SUB TOATE ASPECTELE, DE CEI COMPETENȚI ÎM DOMENIU), ei vin cu această idee populistă , la care mulți „înfierbântați” au „pus botul” imediat , uitând cu totul că acești „grijulii” judecători, nici până în ziua de azi NU AU VRUT SĂ TRANȘEZE definitv problema Pensiilor Speciale, care era de fompetenta lor și care aduce și va mai aduce mult mai mari prejudicii materiale ßi morale României, mult mai multe decât actuala împărțire teritorială.
   .
   Deci, au reușit, cu această „fumigenă” (preluată și de „presa de senzational”), să DISTRAGĂ ATENȚIA unora, de la PROBLEMELE REALE și SERIOASE ale României…? 🤔
   Au reușit…!
   .
   Cam la fel si cu „sondajul” despre care e vorba în articol… 😉

   +5 voturi
   +1
   -1
  3. NU!!! Ungurii Nu sunt printre noi .SUNT CU NOI . Și noi cu ei . Dacă plouă în Ungaria nu se udă ungurii din România. Dar dacă plouă în România se udă ungurii de aici împreună cu românii. Din păcate unii ( vezi Viktor Orbn ) scarpina c…..l .LASATI-L CU POJGHITA.

   +2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  1 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.