marþi, 16 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  „Adevărul” este demodat! „Post-adevăr” este cuvântul anului 2016, potrivit Oxford Dictionaries

  de - | 16 noiembrie 2016, 7:13 PM | Stuff

  0

  „Post-adevăr” a fost declarat cuvântul anului, miercuri, de către Dicționarul Oxford, decizia fiind motivată prin faptul că acesta a fost intens utilizat în dezbaterile politice pe tema Brexit și în timpul recentei campanii prezidențiale din Statele Unite, informează Agerpres, citând DPA.

  „Dintr-un termen periferic, post-adevăr a devenit un (cuvânt — n.r.) omniprezent în comentariile politice, folosit în prezent deseori de majoritatea publicațiilor, în titluri, fără nevoia de clarificare sau de definiție”, arată Oxford Dictionaries.

  Editorii celebrului dicționar au definit post-adevărul drept o „referire la sau în circumstanțe în care fapte obiective sunt mai puțin influente în formarea opiniei publice decât apelarea la emoție și la convingerile personale”.

  Utilizarea prefixului „post” conduce la ideea unui „moment în care conceptul specificat a devenit neimportant sau irelevant”, mai menționează Oxford Dictionaries, care aseamănă post-adevărul cu formulări precum post-național și post-rasial.

  Se crede că noțiunea de post-adevăr a fost folosită pentru prima oară la începutul anilor ’90, însă Oxford Dictionaries susține că a înregistrat o „intensificare în frecvență în acest an în contextul referendumului UE din Marea Britanie și al campaniei prezidențiale din Statele Unite”. „Acesta a devenit asociat cu un anumit substantiv, în expresia ‘politica post-adevăr”, menționează dicționarul Oxford.

  Pe lista scurtă pentru cuvântul anului s-au aflat de asemenea „chatbot”, „Brexiteer”, „adulting” și „coulrophobia” — frica de clovni, mai arată sursa citată.

  În 2015, cuvântul anului a fost, în premieră, o pictogramă (emoticon) intitulată „un chip cu lacrimi de bucurie”, foarte intens folosită, potrivit blogului oficial al Oxford Dictionaries.

  Sursă foto: ITV.com

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.