Fotografiile colorate digital ne apropie mai mult de timpurile îndepărtate





Cel mai la îndemână mod de a putea să înțelegi stilul de trai, aspectul general al unei epoci, este să iei un teanc de fotografii din cutia cu amintiri a bunicilor și să le contempli, preț de câteva minute. Însă lipsa culorilor din ele pare a fi un fel de barieră ce te oprește să pătrunzi 100% în adevărata atmosferă a acelor vremuri. Par reci, desprinse dintr-un univers oarecum paralel, care cu greu îți vine să crezi că a existat cu adevărat. Oamenii și locurile afișate în ele par manechine și decoruri artificiale.
Tocmai de aceea, poate, au așa succes proiectele de genul Istorie în culori, prin care fotografiile de epocă românești sunt modificate în programe de editare, adăugându-li-se mult râvnitele culori. Privindu-i pe oamenii vestiți sau anonimi ai vremurilor începutului de secol XX, îți par mai „din carne și oase”, fotografiile devin mărturii mai plauzibile ale existenței lor. Colorate fiind, te transpui tu mai ușor în vremuri de demult, sau le apropii pe ele mai mult de epoca contemporană.
Calea Victoriei, București ( anii ’20 )
George Enescu și Yehudi Menuhin
Brâncuși lucrând la Coloana Infinitului (1924)
Poză din Alba Iulia (1930)
Regele Carol al II-lea și Prințul Mihai
Țăran Valah din Primul Război Mondial
Sat românesc în 1939
Sursă Foto: Istorie în culori
Comentariile portalului
Și în UDMR sunt astfel de oameni? Răspuns:da. Spre surprinderea celor care idealizau aceasta formațiune politică(sa zicem, deși nu e partid politic) .
Distinsă doamna Luci,chiar dacă sărutați dosul,mîinile și poalele domnului primar nu sunteți cu nimic mai bine văzută de către cititor nici de (...)
Copiii mânca crenvurștii în grădinițe și dulciuri turcești și asta se laudă aici...nu mai spun de condițiile din grădinițe, tot ce (...)