Piața Catedralei, petice pentru o lume nouă, mai bună





19 copaci. Un bar. O farmacie. Un second-hand. Câteva magazine cu de toate. O piață a rușilor. O catedrală. Câteva petice noi. Acesta este bilanțul Pieței Catedralei la această oră. Un bilanţ făcut în plin şantier. Se lucrează intens la pavarea pieţei cu andezit, la refacerea străzilor care mărginesc spaţiul, la redesenarea trotuarelor.
Iar arădenii care circulă prin zonă par tot mai curioși de modul cum se va prezenta, la final de investiții, Piața Catedralei. Pentru prima dată, viitorul poate fi ușor de intuit: marea de andezit, pe care muncitorii se străduiesc în aceste zile să o netezească, spațiul devenit parcă dintr-o dată mare și înghițit tot de soare, fântâna arteziană deja conturată și cele patru alveole în care vor fi amenajate probabil zonele verzi ale pieței, oferă toate indiciile necesare pentru a contura în minte viitoarea imagine a pieţei.
(Piața Catedralei, acoperită pe porțiuni foarte mari cu andezit)
O mare de andezit în Piaţa Catedralei
Nu am luat drumul pieței doar ca să criticăm lucrările, în condiţiile în care investiția de aici a avut parte (fără urmări) de toate criticile posibile, de la faptul că a nesocotit istoria Aradului, până la faptul că investiția nu a fost prezentată în detaliu, iar ce se poate vedea e dovada neștiinței celor care au decis viitorul acestei zone.
Dar am venit la sesizarea cititorilor care ne-au spus că e posibil ca lucrările să se finalizeze totuşi pe 1 noiembrie (termenul limită stabilit prin contract), pentru că se lucrează intens aici şi că e un moment bun de analiză. Am pornit cu încredere spre piaţă, deși arădenii ne-au indicat faptul că viitoarea piaţă arată ieftin, că nu pare o lucrarea modernă.
Ni s-a atras atenţia să ne uităm la pavajul nou al pieţei – şters, uniform, fără provocări, fără variaţii de culori (aşa cum se promitea în primă fază), să analizăm modul în care sunt construite alveolele – mult prea înalte, să aruncăm o privire atentă pe structura nouă gândită aici – cu fântâna a cărei dimensiune nu se potriveşte cu cea a pieţei şi cu realizarea care nu corespunde dinamicii unei pieţe publice, ce are menirea de a aduna oameni. Dar, mai ales, am fost îndemnaţi să ne uităm la trotuare.
(Petice din dale de beton lângă plăcile de andezit)
Trotuare cu petice pentru noua piaţă
Aşa am făcut şi, oricât de mari speranţe ne punem, pe mai departe, că, dincolo de critici, piaţa va schimba radical în bine zona, ne-a fost greu să ne ştergem dezamăgirea de pe chip.
Plăcile de andezit au fost deja montate pe parte din trotuarele pieţei, iar la margini, acolo unde nu a mai încăput o placă întreagă, au fost montate, pe alocuri, dale de beton. Spațiile goale rezultate pe margini, create de modul în care au fost montate plăcile, au fost umplute, în vecinătatea Catedralei, la limita asfaltului care mărginește strada Mețianu și pe trotuarul care leagă strada pietonală de catedrală, cu dale de beton!
Sperăm că aceasta este doar o fază a lucrărilor, că vorbim aici de provizorat și că măsura de a umple, de a petici găurile din covorul de andezit cu dale de beton a fost luată de grija pietonilor, ca aceștia să nu se împiedice când traversează prin zonă, pe timpul şantierului. Dacă e așa, faptul e de apreciat (ar fi una dintre puținele dăți în care grija pentru cetățean ar merge chiar și în zonele unde sunt șantiere, sfidând astfel regula românească că locuitorul oraşului trebuie să suporte tot disconfortul lucrărilor).
(Provizorat sau lucrare finală în Piaţa Catedralei?)
Grija cu care au fost potrivite datele, însă, și faptul că pe mijlocul pieței pot fi văzute, pe lângă imense calupuri de andezit, și blocuri de dale din beton (semn că acestea vor fi folosite în mai multe locuri din piață), ne duce cu gândul că peticirile sunt definitive și că noua Piață a Catedralei se prezintă încă de la început ca o improvizație.
Supraviețuitorii declinului Pieței Catedralei
Ca să ne luăm gândul de la imagini care ne amintesc doar de estetica urâtului atât de familiară mai nou Aradului, am decis să nu mai analizăm intervențiile de acum ca și niște experți (nu suntem, nu-i așa, specialiști), ci să numărăm mai degrabă afacerile și arborii care au supraviețuit declinului zonei și mai apoi șantierului.
Am numărat 19 copaci (patru dintre ei se află într-un părculeț neamenajat în imediata vecinătate a pieței), patru alveole care par a fi destinate viitorului spaţiu verde de aici, un bar cu terasă, o farmacie, un magazin fito-sanitar, vreo trei alimentare, un second-hand, o piață a rușilor şi principala atracţie a zonei: Vechea Catedrală Ortodoxă.
Ne-am propus să ne întoarcem la situaţia din piaţă şi să facem un bilanţ al afacerilor de aici la momentul la care aceasta va fi inaugurată, dar și după câteva luni, pentru a vedea dacă regenerarea zonei a dus la renașterea ei.
(Fântâna arteziană, piesa de rezistenţă a noii investiţii)
Datele unei investiții ciuntite
Proiectul de reconversie a Pieţei Catedralei este o investiție în valoare de 24 de milioane de lei, banii fiind alocați din bugetul local. Proiectul inițial viza și amenajarea unei parcări subterane aici, dar Primăria Arad a decis să renunțe la această investiție, cu toate că nevoia de parcări în zonă este evidentă, considerând lucrarea mult prea costisitoare pentru bugetul municipiului.
Rămasă fără parcare, investiția a fost evaluată undeva la 24 de milioane de lei și licitată. Banii urmau să fie cheltuiți pe: 25 de bănci, 83 de arbuşti, 6 rastele pentru 64 de biciclete, 3 cişmele, 23 de coşuri de gunoi, o toaletă, 3.000 de metri pătraţi de spaţiu verde, 10.309 metri pătraţi de alei şi zone pietonale, 1.261 de metri pătraţi de străzi şi accese carosabile, 32 de locuri de parcare (375 mp), o fântână arteziană în formă de stea (simbolul Cetăţii Aradului), din care vor ieşi 144 de jeturi de apă, de până la 7,5 metri, jeturi care vor fi iluminate, refacarea sistemului de iluminat.
(Una dintre alveole, destinate cel mai probabil spaţilor verzi)
UPDATE
Primăria Arad a reacționat rapid la imaginile prezentate de noi, precizând că dalele de beton sunt montate aici doar provizoriu, în zonele intens circulate:
„Lucrările din proiectul modernizării şi reconversiei Pieţei Catedralei continuă. Montarea dalelor de beton este doar o soluție provizorie pentru care s-a optat în zonele din Piața Catedralei care sunt intens circulate, tocmai pentru a preveni eventuale incidente nedorite”.
Spațiile verzi, piața și parcările de pe hârtie
Fosta zonă a halei agrolimentare a fost deja pavată cu andezit şi va primi doar câteva băncuţe. Dar amenajarea din această zonă nu va fi definitivă. După amenajare, se va propune o nouă… amenajare. Pe suprafața de 3.000 mp, se intenționează, potrivit declaraţiei de anul trecut a primarului Călin Bibarţ, organizarea unui concurs de idei al cărui rezultat să fie „în concordanță cu arhitectura zonei și în asentiment cu valorile sedimentate deja în această piață” (piaţa volantă fiind una dintre ideile vehiculate aici).
La amenajarea zonei verzi erau menţionate în trecut plantări de material dendrofloricol, gazon natural pentru trafic intens și jardiniere din beton, cu șezut, specificându-se totodată că arborii plantați vor fi de talie mare, perimetral aleii pietonale de continuitate a străzii Mețianu și a zonei destinate pieței volante.
Cele 32 de locuri de parcare trecute în proiect sunt menționate ca fiind „integrate în stilul de amenajare al pieței, dar separate atât vizual (parcare cu beton asfaltic), cât și fizic (arbori perimetrali, bolarzi din beton) de zonele destinate petrecerii timpului liber”.
În proiect se mai menționa că piața va fi pavată cu piatră naturală de culori diferite, dar culorile par să fi dispărut deja din piață.
24 de milioane de lei pentru noua piață
Lucrarea de reconversie a Pieței Catedralei a debutat pe 1 noiembrie 2022 și trebuie finalizată pe 1 noiembrie 2023, durata execuției fiind stabilită la un an.
Proiectul tehnic pentru reamenajarea Pieței Catedralei a fost întocmit de firma timișoreană Atelier Decumanus SRL, contra sumei de 383.537 lei, iar lucrările efective de amenajare a pieței sunt realizate, pe 24 de milioane de lei, de firma Tehnodomus, care a câștigat licitația organizată din 2021.
Citeşte şi:
Din 1 noiembrie începe regenerarea urbană a Pieței Catedralei
Ce a fost și ce a ajuns proiectul de reamenajare a Pieței Catedralei
Operațiunea „pune dale, doar ca să le scoți” în Piața Catedralei
Gol în Piaţa Catedralei. Turla a fost ridicată pe Catedrala Ortodoxă Veche. Șantierul s-a extins
Comentariile portalului
Ești prost informat, dar nu asta contează. Polițiștii trag lunar, cu Beretta de 9 mm, cel puțin 10 cartușe pe tragere. Așadar, Popică Sebi să stea (...)
Pă ,,bătrâna doamnă" dacă o mai țin puterile ar face bine să meargă pă centură după niște bani cinstiți, nu dân bugetul primăriei! E (...)
De peste 100 ani occidentul lupta(asa zisa lupta) ptr.stoparea acestui flagel.Fara succces,drogurile,odata cu democratia au patruns in toata lumea.Oare de ce nu pot face politicienii, (...)