Nimeni nu-și asumă vreo vină pentru scandalul iscat la Arad cu filmul „Arsenie. Viața de Apoi”

(CMCA susține că era cenzură doar dacă ar fi interzis filmul în întregul oraș)




Astăzi au avut loc, la o diferență de câteva ore, primele ședințe la Consiliul Local, respectiv Județean, de după scandalul interzicerii filmului „Arsenie. Viața de Apoi” în instituțiile de cultură de la Arad. Așa cum era de așteptat, controversata decizie a fost intens dezbătută, în ambele cazuri unii consilieri solicitând identificarea vinovaților pentru imaginea negativă adusă Aradului la nivel național.
La ședința de Consiliu Județean, consilierul Răzvan Anghel a fost cel care a dorit să știe de ce după interzicerea de la Cinema Arta, în primă fază Biblioteca Județeană Arad și-a dat acordul ca proiecția filmului să fie mutată în curtea instituției, ca apoi să se răzgândească. Consilierul a dorit să știe dacă au existat presiuni pentru această schimbare de atitudine. Amintim că directoarea interimară a Bibliotecii (instituție aflată în subordinea Consiliului Județean) a susținut că anularea a avut de a face cu un eveniment cultural care era deja programat acolo, dar despre care uitase.
Cionca susține că CJ-ul nu are niciun amestec, dar nu condamnă măsura CMCA pentru că „anumite subiecte sensibile trebuie analizate cu atenție” înainte de a fi permise
„Am citit declarația doamnei director care a spus că s-a suprapus cu o lansare de carte, a fost o neînțelegere, soluția a fost propusă pe ultima sută. Și pe mine dacă mă întrebați dacă sunt de acord, spun că sunt, dar dacă văd că locul e deja rezervat…”, a declarat președintele Consiliului Județean, Iustin Cionca, la ședința CJ de astăzi, spunând că nu se îndoiește de justificarea directoarei Bibliotecii în legătură cu suprapunerea evenimentelor și a indicat ca singur vinovat de incident Centrul Municipal de Cultură (CMCA), prima instituție care își asumase la început organizarea evenimentului, la Cinema Arta.
„Întrebarea trebuie să o adresați municipiului, eu de la doamna directoare nu am înțeles. Eu cred că e o chestiune religioasă, că cineva s-a sesizat că filmul deranjează anumite opinii și cineva s-a gândit să nu deschidem un subiect sensibil…”, a spus președintele CJ.
Deși consilierul județean Răzvan Anghel a indicat că Arhiepiscopia Aradului susține că nu a fost cea care a solicitat sistarea proiecției, Iustin Cionca a fost de părere că anumite „subiecte sensibile” trebuie analizate cu atenție, dar înainte a se da undă verde, nu după aceea: „Noi cred că ar trebui întotdeauna să ne uităm la filmele astea care vin și le găzduim și dacă ni le asumăm să nu ne răzgândim, dar dacă sunt subiecte delicate să nu le aprobi înainte, adică dacă e un subiect delicat să nu-l accepți. Nu am văzut filmul și chiar nu vreau să mă pronunț pe subiectul acesta”, a concluzionat Cionca.
La câteva ore după ședința de la CJ, a urmat ședința de Consiliu Local, în Sala Ferdinand a Primăriei Arad. Acolo, consilierul Codrin Dacian Vlad a fost cel care a cerut lămuriri de la directoarea Centrului Municipal de Cultură Arad (instituție în a cărei subordine se află cinematograful), Daniela Pădurean Andreica, aflată și ea în sală. Dezbaterea s-a axat asupra motivelor care au făcut-o pe directoare să nu îi mai permită Asociației Citizenit să organizeze evenimentul cu proiecția filmului la Cinema Arta, deși în primă fază și-a dat acordul (un acord verbal, după cum aflăm).
Directoarea CMCA susține că nu poate fi acuzată de cenzură, din moment ce a oprit proiecția doar în cinematograful pe care îl administrează, nu în tot Aradul
(proiecția documentarului „Arsenie. Viața de Apoi” la Terasa Flex)
„Ceea ce dumneavoastră numiți cenzură, nu este deloc așa. În data de 12 septembrie, cei de la Citizenit au venit solicitându-ne ajutorul pentru a îi găzdui cu proiecția filmului «Arsenie Boca. Viața de Apoi». Vreau să menționez și să insist asupra faptului că nu avem niciun protocol, niciun contract și nicio altă configurație legală prin care noi să ne fi angajat față de cei de la Citizenit în vreun fel. Nu am purtat nicio discuție, n-am avut niciun contract de angajament legal cu regizorul filmului. În momentul în care cei de la Citizenit au început să facă promovarea, au început să apară reacțiile negative.
Vreau să vă spun că la nivel național primele reacții negative au început din 5 septembrie. Am aici articole semnate de scriitori, profesori universitari, de oameni simpli care și-au manifestat nemulțumirea față de ceea ce este acest film. Iar în aceste condiții, văzând și reacțiile spectatorilor de la Arad, față de care noi suntem datori, pentru că o instituție este datoare în primul rând să-și servească concetățenii, am avut o discuție cu cei de la Citizenit în care le-am explicat că date fiind reacțiile negative, cel mai potrivit ar fi să amânăm această proiecție, până într-un moment mai potrivit, sau să găsim un moment în care împreună cu alte proiecții de genul, sau poate tot din aceeași sferă, filmul să poată fi perceput așa cum trebuie, cu mesajul pe care să zicem l-a gândit regizorul. Nu au acceptat acest lucru. Ne-au răspuns simplu: regizorul și-a luat bilet. Nu știu ce fel de bilet (n.red. – de deplasare de la București la Arad, evenimentul fiind cu intrare liberă), dar dacă prețul unui bilet înseamnă mai mult decât dorința de a face bine și de-o parte și de alta, asta e (…).
Ce s-a întâmplat apoi și de ce biblioteca a refuzat să facă proiecția, nu știu, n-am participat la discuție. Filmul s-a proiectat într-un spațiu privat, dar dacă ar fi fost vorba de ceea ce se numește cenzură, se întâmpla un refuz categoric de a fi proiectat pe perimetrul orașului, dar nu a fost așa. A fost o decizie privată și lucrurile s-au dus până la capăt. Filmul s-a proiectat, au fost prezente câteva zeci de persoane, unora le-a plăcut, alții au fost împotrivă, dar nu a mai fost problema noastră vizavi de modul în care a fost receptat filmul. Chestiunea este că atunci când ai de ales între opțiunea unei minorități sau a majorității, vei înclina către majoritate”, a spus Daniela Pădurean-Andreica.
Directoarea CMCA susține că un factor decisiv în anularea proiecției au fost comentariile de pe Facebook și reacția Mitropoliei Ardealului
Consilierul Codrin Dacian Vlad însă a insistat să fie lămurit cum s-a stabilit că majoritatea arădenilor au fost împotriva acestui film, iar directoarea CMCA a susținut că decizia i-a fost influențată de reacțiile oamenilor în comentariile de pe Facebook și petiția Mitropoliei Ardealului.
„Lucrurile sunt foarte limpezi, domnule consilier, când cei pe care îi ai spectatori consecvenți de ani de zile la cinematograf își exprimă, pe Facebook, așa cum este Facebook-ul, mă rog, nefiind ceva oficial, când își exprimă punctul de vedere e clară dorința ca acest film să nu fie proiectat într-o instituție publică pentru că nu ne face cinste, iar mai departe ați văzut reacțiile cel puțin la nivelul momentului, au ajuns până la președinție, pentru că instituții serioase ale statului – să nu uităm Mitropolia Ardealului – care nu este Centrul Municipal de Cultură din Arad – a făcut memoriu inclusiv la Ministerul Culturii, la toate instituțiile publice din Sibiu, inclusiv la președinția României pentru că acest film să nu fie difuzat în județul Sibiu și să fie scos din programul festivalului de film Astra. Nu cred că aceste reacții și miile de semnături pe care sibienii le-au adunat au venit pentru că filmul nu s-a proiectat în incinta Cinema Arta din Arad. Nu cred acest lucru”, a spus directoarea CMCA.
Arhiepiscopia Aradului: „nu a fost înregistrată nicio solicitare privind proiecția filmului”
Consilierul a adus apoi în vorbă lipsa de emitere a unui punct de vedere în această problemă a Arhiepiscopiei Aradului, care susține că nu i-a fost solicitat niciun punct de vedere și că dacă i-ar fi fost solicitat, ar fi răspuns că „nu este treaba Bisericii să cenzureze”.
Ulterior ședinței, Special Arad a contactat Arhiepiscopia Aradului, care a confirmat că nu și-a exprimat nicio părere referitoare la proiecția filmului.
Codrin Dacian Vlad și-a continuat argumentul, amintind că până și BOR a ieșit cu un comunicat în care susține că Biserica nu este în măsură să emită păreri despre filme: „Dacă mitropolitul Streza (al Ardealului, n.red.) a făcut respectiva petiție, a doua zi a ieșit purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române și a spus că nu este treaba Bisericii să cenzureze… dacă discutăm în termeni pioși. Iar dumneavoastră ne-ați spus că între dumneavoastră și Citizenit nu a existat niciun contract și nicio obligație. Atunci cum puteau oamenii respectivi să desfășoare o activitate sau cum puteați să le promiteți că își vor putea desfășura o activitate într-o clădire deținută de municipalitatea arădeană fără contract?”, a întrebat Codrin Dacian Vlad.
„Dacă bine ați reținut, v-am spus că am fost la faza de discuții, n-am apucat pentru că reacțiile au venit atât de repede vizavi de acest film încât lucrurile nu au mai ajuns să fie finalizate”, a spus directoarea. „De la cine au venit?”, a insistat consilierul. „De la public, așa cum v-am spus”.
Primarul Bibarț: „Ce ne-ascundem după ochelari?! E un subiect controversat!”
Discuția dintre consilier și directoarea CMCA a fost întreruptă în cele din urmă de primarul Călin Bibarț, care a luat partea directoarei, afirmând că are dreptul să selecteze ce se difuzează în cinematograful pe care îl administrează și că nu este vorba de cenzură dacă până la urmă filmul a fost proiectat (chiar dacă într-un local privat) la Arad.
„Haideți să fim oameni serioși. Ce ne-ascundem după ochelari?! E un subiect controversat! Dacă până și cei de la Biserica Ortodoxă se contrazic între ei: Arhiepiscopia Sibiului cu purtătorul de cuvânt al BOR-ului. Deci este un subiect controversat”, a insistat Călin Bibarț.
„Dar este un subiect laic…”, a continuat consilierul.
„Laică este și discuția dumneavoastră, laică a fost și discuția doamnei directoare cu Citizenitul, cu care avem o relație foarte bună și pe picturile murale am colaborat foarte bine, aici este un domeniu privat care, până într-un finalmente, Primăria n-a intrat cu Centrul Municipal într-un subiect controversat, n-a cenzurat nimic, pentru că el a rulat până la urmă în spațiu privat și cine a dorit s-a dus și l-a văzut. Haideți să închidem subiectul!”, a concluzionat Călin Bibarț.
• Citește și:
• Fascinanta viață de apoi a lui Arsenie Boca, categoric un „Rock Star” la Arad · Special Arad
Comentariile portalului
Odihna vesnica !!
Deci, infradtructura orașului e legată de sărbătorile religioase!?
Imi cer scuze,poate gresesc ,fara sa tin partea soferului si facand abstractie de functie,din video nu vad cu ce a gresit omul? Se pregateste sa intre in locul (...)