ISTORIA SUTIENULUI, de la lenjeria de corp din coajă de copac la „Le bien-être” și sutienul-glonț purtat de Madonna





Vechimea sutienului a fost dezbătută de-a lungul timpului de către mai mulți „specialiști”, dar tot nu s-a ajuns la o concluzie clară. Unii spun că are peste 4.500 de ani vechime, alții fac referire la lenjeria de corp din coajă de copac care datează din secolul 1 d.Hr. în India. Această lenjerie rudimentară era însă menită să ridice sânii, având o bandă metalică aurie purtată sub sâni. Alții consideră ca fiind primul sutien baretele de susţinere pentru sâni create de franţuzoaica Herminie Cadolle în 1889, sub numele soutien-gorge.
De altfel, cuvântul franțuzesc „soutien” înseamnă „suport” sau „susținere”.
Istoria modernă a sutienului începe însă în mod clar în anul 1914, când americanca Mary Phelps Jacob a brevetat, din dorinţa de a scăpa de corsetele voluminoase, primul sutien fără spate.
Conform videoclipului realizat de revista Glamour, istoria sutienului începe în Imperiul Roman (vezi mai sus).
După o perioadă lungă de domnie a corsetului, o piesă ce conferă femeii o siluetă voluptuoasă şi graţioasă în acelaşi timp, la începutul secolului al XX-lea, un simplu furou din mătase în nuanţe calde de alb, crem sau roz pal era mai mult decât necesar.
După sutienul patentat de Mary Phelps Jacobs, un model compus din două batiste din mătase legate împreună cu bentiţe de satin, a urmat o perioadă în care numeroși creatori de modă au promovat ideea purtării sutienului pentru a da o linie cât mai elegantă ținutei pentru dame. Sutienul are la început numai rolul de a susţine sânii fără să modifice efectul vizual asupra bustului. El a fost denumit pe rând „dispozitivul pentru simetrie rotundă a pieptului femeii” în SUA sau „Le bien–être” în Franta.
1914 – Potrivit lui Nicole Willis, expertă în sutiene de la Intimacy lingerie, Mary Phelps Jacob a croit primul sutien modern „din două batiste legate cu o panglică”. Phelps a comercializat pentru scurt timp sutienele brevetate de ea sub marca Caresse Crosby, după care a vândut patentul firmei Warner Brothers Corset Co., pentru 1.500 de dolari.
1934 – După cum ilustrează Jane Russel în „The Outlaw”, eliminarea bretelelor a permis femeilor să-şi expună umerii. Doi ani mai târziu, Warner a introdus sistemul de standardizare a dimensiunii cupelor, iniţial de la A la D, ceea ce a condus la o mai bună gestionare a stocurilor magazinelor şi la uşurinţa alegerii mărimii potrivite, ceea ce a dublat vânzările.
1940 – Frederick Mellinger a dat un nou avânt industriei, inventând sutienul push-up căptuşit.
1941 – Magnatul şi regizorul de film Howard Hughes a folosit tehnologia folosită în industria aeronautică pentru a proiecta sutienul-glonţ. Acesta era însă atât de inconfortabil încât Jane Russel a refuzat să-l poarte la filmările pentru „The Outlaw”. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat cu bombele sexy ale momentului, cum ar fi Jayne Mansfield (foto), care au profitat de acest model pentru a-şi pune în valoare formele.
1949 – Imaginea unei femei parţial dezbrăcate a fost subiectul campaniei de reclame „Am visat că…” comandate de compania producătoare de sutiene Maidenform.
1960 – Apariţia lui Janet Leigh doar în sutien şi jupă în filmul „Psycho” a fost un alt mare moment de răscruce, atât cinematografică, cât şi în industria sutienelor. Inventarea lycrei, material care permitea cupelor să îşi păstreze forma, a fost cel mai important lucru de la inventarea sutienului.
1968 – Membre ale Partidului pentru Eliberarea Femeilor au protestat împotriva concursului Miss America din Atlantic City, aruncându-şi sutienele, trusele de machiaj şi pantofii cu toc în „Coşul de gunoi al libertăţii”
1977 – Trei femei din Vermont au inventat jogbra-ul. 22 de ani mai târziu, acesta a făcut senzaţie atunci când jucătoarea de fotbal Brandi Chastain şi-a rupt tricoul de pe ea, rămânând doar în jogbra după câştigarea Campionatului Mondial de fotbal Feminin.
1987 – Playtex devine prima companie care „arată” o femeie doar în sutien într-o reclamă comercială.
1990 – Creatorul Jean Paul Gaulier duce la extrem varianta glonţ a sutienului cu cel proiectat special pentru Madonna.
1994 – Deşi marca Wonderbra fusese patentată în 1935, se simţea nevoia unei relansări, iar campania care a avut-o în prim plan pe Eva Herzigova şi-a atins scopul.
2001 – Începutul unui nou mileniu este marcat de “Victoria’s Secret Fashion Show” (la care au participat supermodele ca Gisele Bundchen, Heidi Klum, Tyra Banks şi Molly Sims).
Surse: Unica, necenzuratmm.ro, 989wclz.com
Comentariile portalului
https://web.facebook.com/reel/1625671734761961
Cum se luptă Nicușor cu mafia imobiliară: - pierde procese pe bandă rulată (pe banii cetățenilor, cu firme externe de avocatură) - refuză să pună în aplicare sentinț (...)
Atitudinea personagiilor publice surprinse in fotografii transmit un mesaj comun: “cainii latra, caravana trece”! Oricum ar fi ei se simt legitimati si mandrii; le plezneste obrazul si burdihanul de placere! (...)