Greșeală capitală (culturală): Coca-Cola, str. Mețianu, Arad. Prostia persistă





În caz că n-ați știut… sau ați uitat, există în comuna noastră aproximativ urbană* un site numit Vestic. În caz că n-ați știut… sau nu v-a interesat niciodată, acest site este deținut de Andrei Ando – cel mai tare ziarist din Galaxie și marele șef la Asociația „Arad – Capitală Culturală Europeană 2021”. Adică și ziarist, și uom de cultură de mare angajament, să fie clar! Și-acum că am stabilit aceste detalii (de altfel) futile, să vedem care-i faza cu Cola (scuzați-ne cacofonia, adevărul e că noi nu ne ridicăm la standardele ălui mai mare jurnalist în viață, mai sus pomenit).
„O reclamă publicitară simbol pentru Arad ar putea fi refăcută din fonduri private” se intitulește știrea zilei pe saitul vestit… ăăă… vestic, care debitează așa:
„O fată cu un pahar plin cu o băutură răcoritoare în mână! Este o imagine simbol pentru orice arădean cu vârsta de peste 20 de ani. Reclama la o cunoscută băutură răcoritoare a stat zugrăvită pe o clădire din centrul istoric încă din perioada interbelică până recent, când tencuiala a căzut cu tot cu splendida gravură. Dorinţa arădenilor de a vedea restaurat acest monument s-ar putea împlini în scurt timp. Una dintre nostalgiile arădenilor, pe lângă stadionul pe care s-a jucat primul meci de fotbal din ţară, ciocolata de Vinga sau cea mai veche casă din municipiu (WTF?! – n. red.) este şi reclama la o cunoscută băutură răcoritoare, care zeci de ani a stat zugrăvită pe o clădire de pe strada Meţianu. Impresiona nu neapărat prin produsul promovat, ci prin frumuseţea picturii care aducea un puternic parfum interbelic acestei zone pietonale.” (vezi print screen în galeria foto, mai jos)
O minunăție de articol… și din punct de vedere jurnalistic, și deontologic, și filologic sau galactic, dar mai ales cultural, demn de Capitală Culturală.
Asta… la mai bine de trei săptămâni după apariția petiției online numită „Vrem restaurarea reclamei Coca-Cola pe Mețianu”, demarată de AradCulture.ro, respectiv articolul nostru în care am „dezvirginat” întreg misterul ce o învăluia pe săraca Marion Davies de Arad, fleșcăită pe peretele dărăpănatei clădiri de pe strada Mețianu. Arad Culture a scris-o, Special Arad a întărit-o, pe surse, că acea reclamă nu a fost făcută de prin anii ’20, ci în anul 1995, contrar impresiei generale. Dacă țineți de toți sfinții că nu e așa, întrebați-l pe Laurențiu Cladovan (proprietarul clădirii), sau pe cineva de la Primărie, celălalt proprietar în regim de fifty-fifty. Sau sunați dreacu la Departamentul Marketing Coca-Cola România, cei care ne-au contactat alaltăieri. Vă dăm noi numărul în privat, dacă vreți. Ori… dacă aveți dovezi contrare irefutabile, din alea șocante și „n-o să-ți vină să crezi”… aduceți-ne, să știm și noi o treabă… și dăm o cola, după.
Nici nu mai are rost să dezbatem subiectul că semi-articolul citat mai sus a apărut în data de 4 iunie, după articolul nostru din 2 iunie (vezi aici). Drept dovadă că sursele Vestic.ro se rezumă la Special Arad. Măcar de-ar fi urmărit link-ul și ar fi citit mai atent, era să dea lovitura. Așa… a comis o greșeală capitală (culturală).
Tot îi bine! Numa’ să vedem odată reclama aia (re)făcută!
Numai că… stați, stați așa… să ghicim care e ghidușia supremă. La final, Asociația „Arad – Capitală Culturală Europeană 2021”, în frunte cu faraonul nost’ Ghiță Falcă, vor culege ropote de aplauze și o să ne bombardeze cu comunicate de presă și ședințe extraordinare… pentru că au reușit, ei și numai ei, să refacă reclama atât de îndrăgită. Doamne, miluiește-ne pe toți!
*** Nota bene: articolul se află în rubrica de pamflete. Decât AM ZIS!
* vorba maestrului Horia Medeleanu
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)