duminicã, 14 iulie, 2024

Special Arad Logo

  ExclusivMisterioasa reclamă Coca-Cola de pe Mețianu. Află cine este proprietarul clădirii și care e singura șansă pentru restaurarea picturii

  de Tomck@t | 14 mai 2015, 2:43 PM | Cultură | Investigaţii | Recomandările editorilor

  0

  Site-ul Arad Culture a pornit, săptămâna trecută, o petiție online numită „Vrem restaurarea reclamei Coca-Cola de pe Mețianu”, iar cu această ocazie, Special Arad se alătură campaniei, însă… noi am mers și mai departe! Nu în timp, ci în deslușirea acestui mister din inima orașului, ce macină cultura arădeană.

  Mulți arădeni se întreabă ce vrea să fie, puțini dintre ei știu că e o reclamă la prea-cunoscuta băutură carbogazoasă… însă pot fi numărați pe degetele unei mâini cei care cunosc cu adevărat și „istoricul” ei. Am întrebat istorici arădeni, critici de artă… ce e cu această imagine care o afișa – cândva – pe vedeta anilor ’20-’30, actrița Marion Davies, ținând un pahar de Coca-Cola în mână? Când a apărut, mai exact? Unii, mai precauți, au recunoscut onest că habar n-au, alții, mai precipitați, au opinat că – după cum arată – o fi acolo de prin anii ’20, din perioada interbelică. Nimic mai greșit!

  Într-adevăr, reclama în sine există din 1919, iar un calendar de colecție cu această imagine este estimat astăzi la valoarea de până la 4500 de dolari, la licitație, pe liveauctioneers.com. În schimb, se pot găsi felicitări, reclame din ziare vechi sau cutii, tot cu imaginea Marion Davies și Coca-Cola, la prețuri ce variază între 10 și 100 de dolari pe eBay.

  ebay coca-cola miss marion davies

  „Pictura murală ce o ilustrează pe Miss Marion Davies – faimoasa actriță americancă a anilor ’20-’30 – ținând un pahar de Coca-Cola în mână, a apărut pe partea laterală a clădirii de pe strada Mețianu datorită Companiei de Îmbuteliat Coca-Cola din Bihor, care avea un depozit și în Arad. După spusele unei arădence care a lucrat în această fabrică, pictura a fost realizată de niște băieți din Ungaria, undeva la mijlocul anilor ’90. Artiști profesioniși sau amatori, nu prea contează, calitatea fiind, pentru un scop publicitar, oricum, impecabilă… pe la începuturi, adică. A fost nevoie de o grămadă de aprobări de la Primărie, iar managerii irlandezi de la fabrica din Oradea au plătit „bani frumoși” pentru realizarea reclamelor, tot atunci făcându-și apariția reclamele Coca-Cola pe blocul din fața Gării CFR și pe clădirea bazinului de înot de lângă Sala Polivalentă. După ce fabrica de îmbuteliat a fost preluată de Timișoara, pictura imensă de pe strada pietonală din Arad a început să se degradeze. Treptat, tencuiala a căzut – și continuă să cadă -, la ora actuală jumătate din chipul actriței Marion Davies și partea cu paharul Coca-Cola fiind complet distrusă”, scrie Arad Culture, inițiatorul campaniei.

  Am verificat-o din mai multe surse și așa este. Nici vorbă de pictură (ori reclamă) interbelică. E o simplă reproducere. Am adăuga noi, prost executată. Fușerită ar fi cuvântul potrivit. Nu la aspect ne referim, ci la materialele folosite. Drept dovadă: tencuiala cade în bucățele, de o bună bucată de vreme, astfel încât din imagine nu se mai vede nici chipul actriței și nici paharul cu inscripția Coca-Cola. Plus că, în interior, podul clădirii a început să se mucegăiască, muncitorii având la acea vreme (în ’95) proasta inspirație de a elimina tencuiala veche – pe care, în perioada interbelică, era o reclamă la firma unui industriaș arădean maghiar – și să execute pictura în culori acrilice pe un suport șubred.

  Precizăm că la ora actuală sunt 498 de semnături pe pagina petiției mai sus amintite, plus preluarea inițiativei din partea mai multor publicații, semn că foarte mulți arădeni doresc restaurarea acestei picturi care, de altfel, nu poate fi considerată o operă de artă, în ceea ce-i privește originalitatea și cu atât mai puțin din punct de vedere istoric… în schimb, indubitabil, este o imagine emblematică a străzii, recunoscută (dacă s-ar mai vedea ceva din ea) pe plan internațional! Nu este neapărat un unicat în Europa, din păcate… nu știm dacă se găsește sau nu o imagine similară pe o clădire în occident, în schimb există chiar în România, în centrul vechi din București. Mai mică, însă, și nu  atât de vizibilă precum cea din Arad. „Vizibilă” în sensul că poate fi observată din depărtare.

  petitie arad culture str metianu coca cola

  Revenind la petiția online inițiată de Arad Culture, pe de altă parte, mulți arădeni și-au manifestat revolta, cum că, cităm: „Nu vrem reclamă la otravă!”. Nu-i prea băgăm în seamă. Mare e grădina Domnului. E ca și cum ai susține sus și tare că Statuia Libertății din America ar trebui doborâtă pentru că femeia ține o făclie în mână, iar focul este simbolul Infernului!

  La scurt timp după lansarea petiției, patronul Art Caffe din Arad a luat inițiativa în propriile mâini și a contactat compania Coca-Cola din România, sugerând pe rețeaua de socializare Facebook că patronii companiei s-au arătat interesați de restaurarea reclamei din Arad. Rămâne de văzut cum va decurge discuția în continuare… însă un lucru este cert: patronul Art Caffe (cafenea din apropierea reclamei în cauză, situată în P-ța Avram Iancu, mai exact) nu are nicio legătură cu acea clădire de pe strada Mețianu…

  iar pentru refacerea picturii e nevoie – firește – de acordul proprietarului.

  Cine deține clădirea din Arad cu celebra imagine „Miss Marion Davies – Drink Coca-Cola”?

  Ne-am interesat la Primărie și am primit clasicul răspuns impacientat: „Este o clădire privată și Primăria Municipiului Arad nu are nicio legătură!”. E o minciună. Pe jumătate…

  Am contactat proprietarul și am aflat că monumentul este deținut în parte de Primărie, partea de sus a clădirii, mai precis, și cealaltă jumătate de Laurențiu Cladovan, proprietarul galeriei OldArt din P-ța Avram Iancu, un colecționar și un pasionat de artă implicat în diferite activități social-culturale din Arad.

  El ne-a spus că în mijlocul anilor ’90, când a fost contactat de compania Coca-Cola, și-a dat acordul pentru executarea reclamei, neavând nicio pretenție financiară (a primit, cu „generozitate”, două baxuri de Cola!). A avut, în schimb, o singură rugăminte: ca pictura-reclamă să fie făcută temeinic, să fie o lucrare durabilă. Compania a fost de acord și, mai mult, l-au asigurat pe proprietar că vor întreține lucrarea pe termen lung. Nu s-a întâmplat așa. După aproximativ zece ani, s-a ajuns să cadă bucăți de tencuială, începând cu mijlocul imaginii.

  Revenind la bani… din sursele Special Arad și Arad Culture… Compania Coca-Cola România a investit bani serioși în efectuarea acelei reclame,

  dar unde au ajuns acei bani?

  Se pare că singura parte beneficiară era celălalt proprietar, adică Primăria Municipiului Arad.

  Pe de altă parte…

  din ciclul Știați că… Aradul și strada Mețianu se leagă și de brandul Martini?

  Martini Metinau

  Tot de la Laurențiu Cladovan am aflat că în acea clădire (pe care se mai află câte ceva din imaginea cu Marion Davies) a avut sediul, în secolul trecut, un atelier foto numit „Foto Popa”, dar tot în acea clădire, la subsol, a funcționat și un magazin de plante medicinale, deținut de un italian care purta numele de familie „Martini”… și făcea parte din concernul faimosului brand de băutură alcoolică.

  Există vreo șansă ca imaginea să fie recondiționată?

  Având în vedere că petiția a mobilizat mulți arădeni și am dat de capăt – iată – acestui mic mister, șansele sunt foarte mari. Depinde doar de Coca-Cola, că doar e vorba de brandul lor, nemaivorbind de faptul că, anno 1995, au promis că vor întreține pictura murală.

  reclama Coca-Cola Metinau refacuta

  În caz că va fi contactat, Laurențiu Cladovan – proprietarul clădirii în proporție de 50% – este deschis ideii, în schimb, dorește ca lucrarea să fie executată profesionist, de data aceasta, să nu se degradeze precum actuala imagine și să nu aibă de suferit nici podul clădirii în interior, așa cum s-a întâmplat acum mai bine de zece ani. Un lucru normal, permitem să adăugăm noi.

  Rămâne de văzut deschiderea Primăriei și tratativele cu mega-compania de băuturi carbogazoase, Coca-Cola.

  Până atunci…

  Petiția este deschisă semnăturilor în continuare aici (vezi link) și rămâne să așteptăm noutățile.

  Vă vom ține la curent.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.