sâmbãtã, 30 septembrie, 2023

Special Arad Logo

  11 moduri de a vă organiza colecția de cărți

  de Special Arad | 19 iulie 2021, 12:08 PM | Advertorial

  0

  Dacă v-ați obișnuit să vă înghesuiți cărțile oriunde există un spațiu suplimentar, este timpul să vă intensificați abilitățile organizaționale. Un sistem solid de organizare a cărților în biblioteci nu doar că simplifică găsirea a ceea ce căutați – vă face, de asemenea, mai dispus să ridicați o carte și să citiți.

  Organizarea cărților preferate nu trebuie să fie nici complicată, nici consumatoare de timp. Am făcut această listă cu 11 moduri ușoare și la îndemână de a vă organiza cărțile, fără să fie necesar să aveți experiență profesională de bibliotecar.

  1. Separați-vă cărțile în funcție de tip

  Împărțiți cărțile în categorii, în funcție de tipul de copertă, cartonată sau broșată, pentru un aspect mai curat și mai rațional pe rafturile bibliotecii dvs. Este, de asemenea, o modalitate excelentă de a vă organiza, dacă sunteți o persoană vizuală.

  2. Aranjați-vă cărțile după culoare

  Această strategie de organizare este ideală dacă sunteți tipul de cititor care tinde să asocieze anumite cărți cu coperțile lor sau dacă sunteți cu adevărat interesat de ideea de rafturi atractive din punct de vedere vizual.

  Cea mai bună parte a acestei metode este că puteți deveni foarte creativ – stivuiți culorile, încercați un model ombré sau optați pentru un aspect curcubeu.

  3. Nu vă fie teamă să stivuiți cărți

  Păstrarea tuturor cărților organizate pe rânduri îngrijite este un lucru depășit. Dacă doriți să iasă în evidență o parte din cărțile selectate, aranjați-le una peste alta. Le puteți stivui după temă, copertă sau dimensiune și puteți păstra grămezile pe cont propriu sau le puteți folosi pentru a separa un rând. Nu există o cale greșită de a o face.

  4. Organizați cărțile după gen sau subiect

  Grupați-vă misterele, cărțile de călătorie, romanele de literatură engleză din secolul al XVIII-lea, cărțile de bucate și așa mai departe, în categorii separate. Organizarea în funcție de gen și subiect face mai ușor să găsiți cartea potrivită pentru starea dvs. de spirit și interesele actuale. Astfel, veți ști exact unde să vă uitați când trebuie să vă satisfaceți curiozitatea despre cel de-al doilea Război Mondial sau să vreți o mică poveste de dragoste care să vă condimenteze seara.

  5. Afișați-vă cărțile preferate în față și în centru

  În loc să vă puneți cărțile preferate în același loc cu cele mediocre (și apoi să scanați frenetic rafturile de fiecare dată când doriți să le recitiți), afișați-le în față și în centru, unde pot străluci.

  6. Organizați-vă cărțile în ordine alfabetică

  Organizarea alfabetică funcționează cel mai bine dacă vă amintiți mai mult titlurile cărților și numele autorilor decât genurile și povestea. De asemenea, este ideal dacă colecția dvs. de cărți este atât de masivă încât este practic o mini bibliotecă.

  Ce este și mai plăcut decât sentimentul de realizare pe care îl veți obține din organizarea cărților în ordine alfabetică? Satisfacția pe care o veți simți atunci când prietenii dvs. vor dori să împrumute o carte și vor ști exact unde să o găsească.

  7. Organizați-vă cărțile în funcție de modul în care v-au făcut să vă simțiți

  Poate că unele cărți v-au făcut să plângeți de tristețe, în timp ce altele v-au făcut să râdeți cu voce tare la două dimineața. Poate că ați citit cărți atât de captivante încât nu v-ați părăsit canapeaua timp de ore în șir. Poate că unele cărți v-au inspirat să vă urmăriți pasiunile, în timp ce altele v-au spulberat inocența. Poate că ați citit cărți care v-au schimbat viața și altele care nu v-au lăsat deloc o impresie bună.

  Dacă aveți tendința de a avea răspunsuri emoționale puternice la cărți, această metodă de organizare este un mod minunat de a clasifica și distinge ceea ce ați citit.

  8. Grupați cărțile pe care nu le-ați citit încă

  Adunați toate cărțile pe care nu le-ați citit încă și plasați-le în secțiunea specială TBR (To Be Read), astfel încât să nu se piardă printre celelalte titluri. Astfel, veți avea întotdeauna o carte sau două (sau poate cinci) la care să apelați atunci când aveți nevoie de o lectură nouă.

  9. Aranjați-vă cărțile după înălțime și dimensiune

  Păstrați cărți de dimensiuni și înălțimi similare împreună pentru a oferi colecției dvs. un aspect curat și organizat. Scopul este de a crea linii drepte și uniforme cu partea de sus a cărților dvs. Această metodă de organizare este ideală pentru cei cu un pic de OCD.

  10. Separați-vă cărțile după autor: contemporane sau clasice

  Această metodă funcționează cel mai bine dacă aveți o colecție diversă de cărți vechi și noi. Puteți defini contemporanul și clasicul oricum vă convine: autori vii și decedați, cărți scrise înainte și după o anumită dată sau cărți publicate în anumite perioade de timp.

  11. Organizați cărțile în funcție de starea coperților lor

  Acesta este un alt mod de a limita dezordinea vizuală din biblioteci. Păstrați-vă cărțile rupte, zdrențuite și decolorate într-un singur loc, iar cărțile cu coperte frumoase, bine întreținute, într-un alt loc.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.