Dezvăluirea din Special Arad a modului mai puțin obișnuit în care Violeta Varga a ajuns din profesoară-logoped directoare adjunctă la școala specială de pe Capitan Ignat, iar imediat după asta inspector cu educația permanentă la IȘJ Arad a lovit cele mai moi părți ale presei și opiniei publice românești.

Opinia publică, în marea ei majoritate, a fost oripilată de fotografiile de pe Facebook ale Doamnei Violeta, considerând că prin falsificarea imaginii ei reale, prin dorința de a se prezenta în postura de vampă manelistă – într-o poză se vede pe perete o reproducere de bâlci cu Vlad Țepeș – profesoara-logoped nu prezintă garanții de rol-model pentru elevii și elevele pe care ar fi chemată să îi educe în numele bunului simț și al decenței.

Au existat, desigur, între atâția n-are cum să nu existe, comentarii sexiste și misogine, însă marea majoritate a fost pur și simplu oripilată de faptul că o femeie la 40 de ani care lucrează în învățământ dorește să se asemene cu o fufă adolescentină de reality-show, iar cei care o promovează la vârful ierarhiei să considere că asta este în regulă.

Subsemnatul, cu o experiența de peste 30 de ani în învățământ, merg mai departe, considerând că Doamna Violeta are nevoie de consiliere psihologică, prezentând semne clare de tulburări de personalitate, iar pentru această perioadă activitatea ei în învațământ ar trebui suspendată.

Desigur, se pune întrebarea, pusă de cei despre care voi vorbi mai departe: dar care-i problema?

Nu e oare învâțământul plin de personaje nepregătite și bizare, acolo unde ne aflăm acum, mult sub curul broaștei, ce mai contează un pedagog neavenit în plus sau minus?

19029224_747894678723991_3977224090772883370_n (1)

Cei care gândesc astfel – sper, pentru binele nostru, să nu fie majoritatea! – nu realizează că au pus mâna pe partea cea mai critică a societații noastre: domnia imposturii în toate domeniile.

Faptul că pregătirea profesională, competența, atitudinea morală pierd teren în favoarea nepotismelor și a intereselor de grup, dintre care cele de partid reprezintă doar segmentul cel mai vizibil, este explicația marasmului în care ne aflăm, motivul pentru care de aproape 30 de ani nu reușim să intrăm pe bune în rândul țărilor europene, a societăților în care competiția se bazează înainte de toate pe competență si performanță, nu pe relațiile de tip mafiotic și clientelar, existente peste tot, dar care acolo, în occident, reprezintă excepția, nu regula.

A fost de-a dreptul de necrezut reacția a doi lideri de opinie, e vorba de scriitorul Ion Bogdan-Lefter și publicistul de stânga Costi Rogozanu, cei care la o emisiune condusă de un veleitar de presă exemplar, Bogdan Rareș, au opinat că dincolo de aceste poze cam penibile, Doamna Violeta s-ar putea să fie un profesionist în domeniu.

Cei doi, iar după ei mulți alții, nu realizau sau se făceau că nu realizează că educația înseamnă înainte de toate tocmai asta: să prezinți și să reprezinti un model de urmat pentru tineri.

Acest model nu se reduce la informațiile cu care îi bombardezi pe elevi, mai nou, în epoca Internetului, informațiile se găsesc pe toate gardurile virtuale, dimpotrivă: modul cum arăți, te îmbraci, interacționezi cu altii, discuți și îți petreci timpul liber devin elementul central al actului de educație.

De altfel, dintre cei care încercau să scuze atitudinea Violetei, cea care, încă odată, și-a umplut Facebookul cu poze ale ei, prelucrate printr-un app, care o făceau mai tânără cu 20 de ani și o puneau în atitudini lasciv-erotice, nimeni nu pomenea de educație.

Pomeneau de liberatea ca omul să se îmbrace cum vrea, să arate cum vrea, pentru că dacă se pricepe la ce face, ce dracu, nu mai trăim în evul mediu, nu contează cât de lung ți-e părul…

Dincolo de incompetența jurnalistica de care dădeau dovadă, în frunte cu Bogdan Rareș, cel care foarte corect, a menționat Special Arad, ca sursă de unde a luat tema, însă nici prin cap nu i-a trecut să contacteze redacția, cei care comentau încercând să găsească circumstanțe atenuante Doamnei Violeta, nu realizau că merg exact în direcția unde îi duce această criza educațională care ține de decenii și care este în miezul crizei de identitate și civilizație în care ne aflăm de atunci.

O persoană educată nu trebuie să fie neapărat inteligentă, citită, burdușită cu diplome și distincții, ajunge să fie la locul lui, să aibă bun simț, să știe să facă distincții și nuanțări, să se comporte adecvat în situații, să-l respecte pe celălalt în măsura în care dorește să fie respectat și el la rândul său.

Dacă ne uităm în jurul nostru, aceasta este prima impresie care ne frapează: lipsa de educație a celor mai mulți dintre noi, grobianismul comportamental, agresivitate în loc de politețe, cuvinte tari și gesticulatii nemăsurate în loc de eleganță și reținere.

Dominația imposturii și a neseriozității în toate domeniile, provenită și din sistemul educativ în colaps, relativizează orice, principii nu mai există, regulile sunt pentru a fi încălcate.

19702197_762212627292196_5177399607196911619_n

Doamna Violeta a trebuit să renunțe la scaun, dar nu renunță la ideea ei că a greșit doar prin faptul ca a pus acele fotografii pe facebook, dar n-a făcut nimic rău, nu înțelege că ea n-are cum sa fie un bun educator, un pedagog responsabil în situația în care se comportă ca o adolescentă frustrată de fizicul ei și care încearcă să pară altfel decât este.

Doamna Violeta, pur si simplu, nu a realizat lipsa de gust, vulgaritatea și neadecvarea care se degajă din aceste fotografii confecționate. Și nu filtrate stângaci, așa cum încearcă să acrediteze unii care îi țin isonul.

PresMiss17-7-700x466blur

Nu realizează că pentru un educator, formator, inspector cu educația permanentă, aceste fotografii și modul ei de a se folosi de ele sunt la fel cu atitudinea unui medic care ar căuta cu obstinație pulsul la fund iar febra la organul sexual al bolnavilor…

Punctul pe i-ul imposturii agresive l-a pus Domnul Sorin Blejnar, aflat la părinți pe aici pe la noi.

Oripilat de „linșajul mediatic” la care a fost supusă Doamna Violeta numai pentru faptul că a vrut să fie mai frumoasa decât este, sugerând că acest „linșaj” a fost comandă politică, Domnul Blejnar se erijează în simbolul lipsei de educație și simț critic, un adevărat produs de vârf al imposturii.

Nu, Domnule Blejnar, nu a fost un linșaj mediatic, a fost un act responsabil de presă, un act din ce în ce mai rar într-o presă needucată, un semnal de alarmă în apărarea societății de impostură și grobianism: Doamna Violeta, hai să nu ne ascundem după deget, nu are ce căuta în învățământ!

Poate să se ducă altundeva, există și domenii unde exhibiționismul, fie psihic, fie fizic, este un avantaj: la circ, în teatru, în reality-showuri sau în music-hall.

Dar nu la școală, unde copiii au nevoie de modele adevărate, nu de vedete de doi bani, fantoșe și impostori, caricaturi grotești ale condiției umane.

Lajos Notaros, 28 septembrie 2017, 8:40 AM