sâmbãtã, 20 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Enola Day: Linșajul mediatic sau violarea violentă a Violetei (Video educativ)

  de Lajos Notaros | 28 septembrie 2017, 8:40 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  31

  Dezvăluirea din Special Arad a modului mai puțin obișnuit în care Violeta Varga a ajuns din profesoară-logoped directoare adjunctă la școala specială de pe Capitan Ignat, iar imediat după asta inspector cu educația permanentă la IȘJ Arad a lovit cele mai moi părți ale presei și opiniei publice românești.

  Opinia publică, în marea ei majoritate, a fost oripilată de fotografiile de pe Facebook ale Doamnei Violeta, considerând că prin falsificarea imaginii ei reale, prin dorința de a se prezenta în postura de vampă manelistă – într-o poză se vede pe perete o reproducere de bâlci cu Vlad Țepeș – profesoara-logoped nu prezintă garanții de rol-model pentru elevii și elevele pe care ar fi chemată să îi educe în numele bunului simț și al decenței.

  Au existat, desigur, între atâția n-are cum să nu existe, comentarii sexiste și misogine, însă marea majoritate a fost pur și simplu oripilată de faptul că o femeie la 40 de ani care lucrează în învățământ dorește să se asemene cu o fufă adolescentină de reality-show, iar cei care o promovează la vârful ierarhiei să considere că asta este în regulă.

  Subsemnatul, cu o experiența de peste 30 de ani în învățământ, merg mai departe, considerând că Doamna Violeta are nevoie de consiliere psihologică, prezentând semne clare de tulburări de personalitate, iar pentru această perioadă activitatea ei în învațământ ar trebui suspendată.

  Desigur, se pune întrebarea, pusă de cei despre care voi vorbi mai departe: dar care-i problema?

  Nu e oare învâțământul plin de personaje nepregătite și bizare, acolo unde ne aflăm acum, mult sub curul broaștei, ce mai contează un pedagog neavenit în plus sau minus?

  19029224_747894678723991_3977224090772883370_n (1)

  Cei care gândesc astfel – sper, pentru binele nostru, să nu fie majoritatea! – nu realizează că au pus mâna pe partea cea mai critică a societații noastre: domnia imposturii în toate domeniile.

  Faptul că pregătirea profesională, competența, atitudinea morală pierd teren în favoarea nepotismelor și a intereselor de grup, dintre care cele de partid reprezintă doar segmentul cel mai vizibil, este explicația marasmului în care ne aflăm, motivul pentru care de aproape 30 de ani nu reușim să intrăm pe bune în rândul țărilor europene, a societăților în care competiția se bazează înainte de toate pe competență si performanță, nu pe relațiile de tip mafiotic și clientelar, existente peste tot, dar care acolo, în occident, reprezintă excepția, nu regula.

  A fost de-a dreptul de necrezut reacția a doi lideri de opinie, e vorba de scriitorul Ion Bogdan-Lefter și publicistul de stânga Costi Rogozanu, cei care la o emisiune condusă de un veleitar de presă exemplar, Bogdan Rareș, au opinat că dincolo de aceste poze cam penibile, Doamna Violeta s-ar putea să fie un profesionist în domeniu.

  Cei doi, iar după ei mulți alții, nu realizau sau se făceau că nu realizează că educația înseamnă înainte de toate tocmai asta: să prezinți și să reprezinti un model de urmat pentru tineri.

  Acest model nu se reduce la informațiile cu care îi bombardezi pe elevi, mai nou, în epoca Internetului, informațiile se găsesc pe toate gardurile virtuale, dimpotrivă: modul cum arăți, te îmbraci, interacționezi cu altii, discuți și îți petreci timpul liber devin elementul central al actului de educație.

  De altfel, dintre cei care încercau să scuze atitudinea Violetei, cea care, încă odată, și-a umplut Facebookul cu poze ale ei, prelucrate printr-un app, care o făceau mai tânără cu 20 de ani și o puneau în atitudini lasciv-erotice, nimeni nu pomenea de educație.

  Pomeneau de liberatea ca omul să se îmbrace cum vrea, să arate cum vrea, pentru că dacă se pricepe la ce face, ce dracu, nu mai trăim în evul mediu, nu contează cât de lung ți-e părul…

  Dincolo de incompetența jurnalistica de care dădeau dovadă, în frunte cu Bogdan Rareș, cel care foarte corect, a menționat Special Arad, ca sursă de unde a luat tema, însă nici prin cap nu i-a trecut să contacteze redacția, cei care comentau încercând să găsească circumstanțe atenuante Doamnei Violeta, nu realizau că merg exact în direcția unde îi duce această criza educațională care ține de decenii și care este în miezul crizei de identitate și civilizație în care ne aflăm de atunci.

  O persoană educată nu trebuie să fie neapărat inteligentă, citită, burdușită cu diplome și distincții, ajunge să fie la locul lui, să aibă bun simț, să știe să facă distincții și nuanțări, să se comporte adecvat în situații, să-l respecte pe celălalt în măsura în care dorește să fie respectat și el la rândul său.

  Dacă ne uităm în jurul nostru, aceasta este prima impresie care ne frapează: lipsa de educație a celor mai mulți dintre noi, grobianismul comportamental, agresivitate în loc de politețe, cuvinte tari și gesticulatii nemăsurate în loc de eleganță și reținere.

  Dominația imposturii și a neseriozității în toate domeniile, provenită și din sistemul educativ în colaps, relativizează orice, principii nu mai există, regulile sunt pentru a fi încălcate.

  19702197_762212627292196_5177399607196911619_n

  Doamna Violeta a trebuit să renunțe la scaun, dar nu renunță la ideea ei că a greșit doar prin faptul ca a pus acele fotografii pe facebook, dar n-a făcut nimic rău, nu înțelege că ea n-are cum sa fie un bun educator, un pedagog responsabil în situația în care se comportă ca o adolescentă frustrată de fizicul ei și care încearcă să pară altfel decât este.

  Doamna Violeta, pur si simplu, nu a realizat lipsa de gust, vulgaritatea și neadecvarea care se degajă din aceste fotografii confecționate. Și nu filtrate stângaci, așa cum încearcă să acrediteze unii care îi țin isonul.

  PresMiss17-7-700x466blur

  Nu realizează că pentru un educator, formator, inspector cu educația permanentă, aceste fotografii și modul ei de a se folosi de ele sunt la fel cu atitudinea unui medic care ar căuta cu obstinație pulsul la fund iar febra la organul sexual al bolnavilor…

  Punctul pe i-ul imposturii agresive l-a pus Domnul Sorin Blejnar, aflat la părinți pe aici pe la noi.

  Oripilat de „linșajul mediatic” la care a fost supusă Doamna Violeta numai pentru faptul că a vrut să fie mai frumoasa decât este, sugerând că acest „linșaj” a fost comandă politică, Domnul Blejnar se erijează în simbolul lipsei de educație și simț critic, un adevărat produs de vârf al imposturii.

  Nu, Domnule Blejnar, nu a fost un linșaj mediatic, a fost un act responsabil de presă, un act din ce în ce mai rar într-o presă needucată, un semnal de alarmă în apărarea societății de impostură și grobianism: Doamna Violeta, hai să nu ne ascundem după deget, nu are ce căuta în învățământ!

  Poate să se ducă altundeva, există și domenii unde exhibiționismul, fie psihic, fie fizic, este un avantaj: la circ, în teatru, în reality-showuri sau în music-hall.

  Dar nu la școală, unde copiii au nevoie de modele adevărate, nu de vedete de doi bani, fantoșe și impostori, caricaturi grotești ale condiției umane.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. „violarea”? voi instigati la viol? nu e ilegal sa puneti asa titluri? si inca mai aveti autorizatie de functionare? IMI FACETI SILA cu articolele voastre, nerusinatilor. O sa o contactez pe doamna Violeta Varga si o sa ii propun sa va actioneze in instanta spre a fi obligati sa stergeti aceste articole care instiga la ura contra dansei.

   --18 voturi
   +1
   -1
   • Dragă cucu bau, avem treabă cu toti impostorii, hotii si șmecherii care parazitează societatea în care trăim.
    Da, avem treabă și cu cei care au permis ca o femeie cu tulburări de personalitate să ajungă să coordoneze educatia permanentă, fie si aia ce-o fi că pe noi nu ne duce mintea.
    N-avem însă treabă cu tot felu de cucuboi ascunsi în anonimat si care sâsâie de acolo ca niste șerpișori care se otrăvesc singuri neavând curajul să spună verde în față ce au de spus.
    Adică lașii nu ne interesează, cucule!

    +17 voturi
    +1
    -1
    • si voi ca presa de scandal nu parazitati societatea? scanand mereu Facebookul pentru subiecte de scandal? ca asta faceti. stati pe Facebook la panda. Not very professional. Not quality journalism. Asta spune mai multe despre voi, practic toti ne putem trezi cu pozele la ziar daca ajungem nush ce personalitati, ma pot trezi ca mi se fura poze de acu 10 ani ca sa faca vreun jurnalist ratat o stire de doi lei. Ca idee. Voi incurajati colegii de breasla sa aiba un comportament lipsit de etica si nedemn doar ca sa castige o paine. Ati primit si bonusuri de la sefi pentru articolele astea? Traiti practic pe spinarea altora pe care ii terfeliti in public. Respect am pentru jurnalistii care merg in Syria care isi risca viata sa arate orori, crime, violuri, ca sa sensibilizeze comunitatea internationala, nu bazaconii cum faceti voi crezand ca sunteti nu stiu ce Social Justice Warriors!

     --4 voturi
     +1
     -1
    • …Daca isi punea poze mulgand vaca sau dand cu sapa la buni in gradina, se considera tot tulburare de personalitate???? Ca, evident, nu este postura dumneaei cotidiana. Hai sa nu aruncam cu piatra. Dar in ultimii 20 ani de invatamant nu a observat nimeni decolteul sau lungimea fustei??? Acesta este stilul ei, acceptat de colegii ei pana acum. Bine ca lungimea fustei pnelistei profe de engleza de 60ani varsta, nu se ia in discutie si nici buzele Ebei din Parlamentul Europei. De fapt, fig-face-ul aspiranta la postul de inspector, o vrea terfelita pe A.S. Am ajuns la concluzia (fiind profesor de 31 ani buni si femeie pe deasupra) ca lumea didactica de fapt sufera de deviatia sexuala numita gerontofilie.

     --2 voturi
     +1
     -1
     • Tocmai despre asta este vorba.
      N-ati prins ideea de bază!
      Nu sunt poze care o arată așa cum este ea.
      În realitate n-o s-o vedeți niciodată așa cum o arată pozele ei de pe Facebook.
      Eu chiar mă mir că iubitul ei acceptă această situație în care el nu se poate iubi cu imaginea ei de pe FB, fiind condamnat s-o strângă în brațe așa cum este ea în realitate.
      Că mulge vaca sau poartă fuste mini sau se fardează excesiv, ar fi treaba ei, o simplă chestie de gust si stil sau lipsă de gust și stil.
      Aici însă, repet cam de prea multe ori, ceea ce înseamnă ca sunt unii care ar mai trebui să exerseze cititul unui text mai pretentios, este vorba de cu totul altceva.
      Personalitatea ei de facebook nu este a unei profesoare cochete, ci a unei dame de consum, a unei maneliste fără stil și gust si decență.
      Si nu e vorba de o politiciană oarecare sau o damă bogată, ci de o EDUCATOARE, PROFESOARĂ care trebuie să prezinte tinerilor un rol-model de bun-gust, decență, eleganță, că de aia-i profesoară si nu damă de consum.
      Chiar e așa greu de înțeles?

      +7 voturi
      +1
      -1
      • Facebook NU ESTE REGLEMENTAT in tara noastra! in State, este considerat spatiu public, aici e doar de socializare. Ea nu a facut rau nimanui, nu a agresat pe nimeni, voi ati agresat-o pe ea. Iar voi i-ati incalcat dreptul la propria imagine art.73 Codul Civil precum si dreptul la libera exprimare art 30. Constitutia.

       --9 voturi
       +1
       -1
      • Văd ca nu te lași. Se pare ca n-ai altă treabă. N-am încălcat niciun cod si nicio constitutie. Ea a agresat decența si bunul simt, asta ca să nu vorbim de valori mai sofisticate precum stilul. Plus că aia nu este imaginea ei proprie, înțelegi, Kayra, dacă venea cu ea, cu imaginea ei proprie, nici dracu n-o băga în seamă. Simplu spus, este o escroacă de facebook. Până mă dai în judecată, eu am terminat, n-am timp de obsesii si pălăvrăgeli obsesive.

       +8 voturi
       +1
       -1
  2. Fiind o persoana bine „entangled” in jungla policitii locale, chiar era nevoie de circ mediatic pentru a i se taie avantul. E destul de mare dezastru ca ea va ramane in continuare bine-mersi in invatamant, „educand” mai departe multi copii care nu au nici o vina ca au in fata o asemenea faptura fofilata prin statute si pozitii care nu le merita. Sunt multe de spus (si nu de bine despre calitatile ei de profesionale!), dar pot sa spun ca orice om cu bun simt ca e o mare diferenta in imbracamintea excentrica si cea vulgara. Avea la un moment dat pusa pe contul ei o scrisoare de la un copil in care era elogiata cat de e fermecatoare femeie. Presupun ca aparitia de om impaiat o are si la scoala….

   +11 voturi
   +1
   -1
  3. Ma bucur ca cineva mai gandeste normal in toata marea asta de manelisti superficiali, ignornati, needucati si plini de tupeu.

   M-am saturat de toti ghertoii si toate matracucile numiti/numite politic, fara pic de competente, fara niciun merit, doar pentru ca sunt membri de partid sau pentru ca graviteaza in sfera de influenta a partidului.

   M-am saturat sa se tot inchida ochii doar pentru ca sunt „de-ai lor”.

   +26 voturi
   +1
   -1
  4. Asta nu ajunge ca e cum e, mai insista sa semnalizeze. Si-a scos diplomele pe posturile de stiri. Diplome de la Vlaicu, de parca ar fi absolventa cel putin de Sorbona! Geniu cu 6 si ceva la Bac!!! Uitati-va pe saitul de titularizare ce nota de departajare are (6 si ceva) iar la bac/licenta, tot 6! O desteapta de 6 in conducerea invatamantului aradean! Bleax!

   +20 voturi
   +1
   -1
  5. Stimate Domn Notaros,
   eram eleva in clasele gimnaziale la Liceul Pedagofic.
   Imi amintesc cu drag, ca mi-ati atas atentia, desi nu erati profesorul meu la clasa.
   Mi-ati atras atentia, prin faptul ca la vremea aceea erati un profesor atipic……
   Era cam mult pentru stereotipurile comuniste …..un profesor in blugi, cu un par cret voluminos ,,”)))
   Erati o figura aparte……copil fiind v-am admirat
   Am admirat-o si pe domnisoara Oprea …….doamna fiind si Dansa – vizibil o persoana preocupata de propria infatisare,,,,

   La vremea aceea, nu vorbeam de silicoane si botox …..dar, o admiram pe domnisoara Oprea – pt indrazneala tinutelor……se vorbea printre elevi, ca ar avea operatii estetice

   Dar …chiar admiram profesorii atipici ,,,,

   Violeta probabil face parte din aceasta categorie, pot spune insa in cunoastinta de cauza ca este EXTREM DE IUBITA DE COPII , PARINTI …..ESTE OMUL CARE SE IMPLICA CU MULT PROFESIONALISM IN MESERIA EI .

   cu deosebit respect,
   o eleva ce admira un profesor in blugi, cu par cret si mare ……prea mult pt tiparele comuniste de atunci 🙂

   +2 voturi
   +1
   -1
   • Îti multumesc pentru aceste amintiri, îmi pare rău dacă te-am dezamăgit prin această analiză-portret a Doamnei Violeta Varga.
    Nu am nimic împotriva profilor atipici, dimpotrivă, consider că dintre ei se pot ivi mai usor pedagogii, educatorii buni, tocmai prin refuzul formelor goale în favoarea conținuturilor autentice.
    Cazul de față, însă este altceva.
    Doamna Varga nu este deloc atipică, intră în norma din zilele noastre a oamenilor care încearcă prin virtual să-si construiască o nouă identitate.
    Simplu spus, îi mint pe cei din jur cu ajutorul tehnicii digitale.
    Un prof care minte produce mult mai mult rău decât un prof care mai lasă de la el sau nu este atât de pretențios cu elevii săi.
    Profii sunt iubiți de elevi pentru doua lucruri: pentru ca sunt buni sau pentru că sunt nepretențioși.
    Nu pot judeca relația Doamnei Varga cu elevii, pot însă judeca relația ei cu lumea.
    Această ultimă relatie este mincinoasă iar pentru un dascăl este descalificant…
    Nu știu de Doamna Oprea, ceea ce știu e că era o femeie frumoasă, în ce mă privește, chiar dacă am avut probleme cu asta, nu am renunțat nicio clipă să incerc să fiu în fața elevilor așa cum sunt, nu așa cum aș dori să fiu.
    Încă o dată, nu am personal nimic cu această Doamnă, dimpotrivă: m-aș bucura enorm să înțeleagă unde a greșit si să încerece, dacă poate, să se corecteze.

    +10 voturi
    +1
    -1
    • Daca ajungi sa admiri un dascal….nu vezi dezamagirile
     Dascalii sunt si ei oameni din carne si oase ……toti dascalii avem „masca sociala”…..nu cred ca ne-o punem din dorinta de a mintii sau insela pe cineva ….

     Violeta este o fata foarte frumoasa, copiii au poreclit-o in scoala „papusa „”…..pentru un dascal bun – relatia cu elevii – este CEL MAI ESENTIAL ASPECT.

     Domnul Notaros, sunteti dascal …un om intelege ca a gresit, dar conteaza si cum ii spui ….
     Daca ,,,,,il faci sa se simta „mic si super vinovat „” ..nu stiu ce va intelege,,,,

     Chiar, m-as bucura, sa o cunoasteti pe Violeta……si sa primeasca sfaturi intelepte…pt ca aveti o experienta de viata ….

     Suntem oameni din carne si oase …gresim deseori …
     Insa …..sa ne hartuim , in loc sa ne fim sprijin …e greu, e mult , e dureros …..

     Cu aleasa pretuire,
     o eleva

     +3 voturi
     +1
     -1
     • Rândurile tale mă onorează, până și naivitatea care de cele mai multe ori merge mână-n mână cu bunătatea sufletească ma impresionează.
      Voi fi primul gata să recunosc dacă am gresit în acest caz.
      Deocamdată am descoperit un suflet frumos, punctul meu de vedere rămâne neschimbat, aș fi însă foarte bucuros să ai dreptate.

      +9 voturi
      +1
      -1
      • Domnule Profesor,
       nu doresc sa intru in polemica cu dvs ….
       insa in naivitatea mea, vad multi oameni IN FUNCTII MARI, OAMENI care ar putea fi i subiectul unui serial ..aici in special ….si credeti-ma- chiar ati avea audienta reala …

       N-au insa „norocul „violetei :))))

       In naivitatea mea …chiar doresc o lume adevarata, neprefacuta , fara interese, fara jocuri de culise …etc

       Asta e in basme:)))

       Cu respect.

       +3 voturi
       +1
       -1
      • „naivitatea care de cele mai multe ori merge mână-n mână cu bunătatea sufletească”? Nu domnule, naivitatea este total separata de bunatatea sufleteasca, bunatatea sufleteasca este EMPATIE. O calitate pe care multi nu o aveti desi ganditori precum Ghandi sau Dalai Lama sau chiar Isus Hristos le-au propovaduit si voi in marea majoritate ati ignorat invataturile lor. Bunatatea sufleteasca este o calitate a sufletelor tari, nu a sufletelopr slabe.

       --7 voturi
       +1
       -1
      • Aici pur și simplu sunteti în eroare: empatia n-are legătura cu bunătatea sufletească decât în textele de pseudo-psihologie din diferitele reviste care ne învața cum să ne cunoaștem si să trăim o viata echilibrată si fericită. Cei răi pot avea o empatie senzationala, îi ajută să-l descopere pe celălalt la fel de bine ca pe cel bun, numai că întentiile celor răi sunt de altă natură. Nu există personaj mai empatic decât escrocul sentimental, de exemplu. Don Juan este empatic, Don Quijote, nu. Care este cel rău, va dați seama?

       +6 voturi
       +1
       -1
  6. Nu e vorba aici de a polemiza, am impresia însă că, iartă-mă, citești pentru prima dată Special Arad.
   Dacă n-ar fi așa, ai știi de pe acum că de obicei urmărim afacerile „oamenilor mari”, fie că sunt politicieni, fie oameni de afaceri, fie doar „oameni mari”.
   Altfel spus, ne legăm de „oameni mici” doar dacă este cazul.
   Noi nu creăm realitatea, ci o prezentăm, dacă cuiva nu-i convine nu este vina noastră.
   Desigur, prezentarea nu de puține ori suferă, numai cine nu muncește nu greșește, însă te asigur, niciodată nu intenționat sau cu rea credintă.
   Apropo, ce părere ai de cel mai mare om al Aradului care taie pomii care se înclină?
   Nu de altceva, doar pentru că despre asta nu puteai afla de altundeva decât de aici.

   +16 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.