marþi, 16 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Arestat la Budapesta! Prietenul lui Codruț Marta și Blejnar este condamnat la 7 ani de închisoare

  de Special Arad | 28 aprilie 2016, 11:24 AM | Regional

  1

  Astă-toamnă, Rácz Attila, proprietarul din umbră al complexului Hanul Pescarilor din Săldăbagiu de Munte, considerat creierul celei mai întinse reţele de contrabandă cu combustibil din România, încasa o condamnare la 7 ani de închisoare cu executare.

  Stabilit în procesul în care a fost acuzat de coordonarea unei grupări care a fraudat Fiscul cu 87 milioane lei prin tranzacţii ilicite cu carburanţi, verdictul n-a putut fi pus, însă, în aplicare.  În loc să se prezinte la penitenciar, Rácz s-a făcut nevăzut, aşa că o zi mai târziu era consemnat, ca fugar, pe lista persoanelor urmărite internaţional.

  Între timp a fost, totuşi, găsit. BIHOREANUL a aflat că bărbatul, care are şi cetăţenie maghiară, a vrut să scape de puşcărie fugind în Ungaria, statul vecin fiind cunoscut că îşi extrădează cu greu cetăţenii. Prins la Budapesta, afaceristul a fost pus într-un comod arest la domiciliu, unde aşteaptă finalul procesului declanşat pentru extrădarea sa, proces în care avocatul pe care l-a angajat a şi invocat deja faptul că ar fi doar o victimă…

  Pedeapsa pentru Rácz Attila a fost pronunţată pe 27 noiembrie de Curtea de Apel Bucureşti într-un dosar instrumentat de procurorii DNA, care l-au acuzat că în perioada 2009-2010 a coordonat o grupare care a provocat statului o pagubă de 87 milioane lei, echivalentul a aproape 20 milioane euro. Prin intermediul unui antrepozit fiscal din Slobozia, grupul lui Rácz achiziţiona motorină tip Euro 5 ca materie primă, scutită de accizare pe motiv că ar urma să fie prelucrată. În realitate, ea era vândută unor benzinării, iar banii obţinuţi din tranzacţii plimbaţi prin conturile altor firme fantomă şi în final scoşi de oamenii lui Rácz cu justificări fictive.

  Din cele 15 persoane condamnate în acest dosar, afaceristul orădean a primit sentinţa cea mai grea, stabilită după cinci amânări succesive. Înaintea fiecărei înfăţişări, bărbatul pleca spre Budapesta şi revenea numai după ce se asigura că verdictul a fost din nou amânat. Mai puţin pe 27 noiembrie când, aflând că urma să fie priponit, a rămas în Ungaria. Ca atare, a fost dat în urmărire naţională, iar pe numele lui a fost emis ulterior inclusiv un mandat european de arestare, datele fiindu-i publicate şi pe site-ul Interpol, scrie e-bihoreanul.ro.

  După capturare, Rácz a fost reţinut 48 ore şi apoi prezentat unei instanţe care să dispună punerea în executare a mandatului european de arestare emis de autorităţile române pe numele lui. La primul termen al procesului, după cum zic chiar apropiaţi ai săi, avocatul a încercat să acrediteze ideea  că Rácz ar fi o victimă într-un proces politic, iar extrădarea i-ar pune viaţa în pericol. Pentru credibilitate, a fost dat ca exemplu Codruţ Marta (foto jos), consilierul fostului şef ANAF Sorin Blejnar, al cărui nume apare în mai multe dintre dosarelelui Rácz şi care a dispărut, presupunându-se că ar fi fost ucis pentru a fi redus la tăcere.

  marta_13173500

  În prezent, Rácz Attila e judecat şi de Tribunalul Braşov pentru o pagubă de 22 milioane lei, tot din afaceri cu produse petroliere, într-un dosar în care e coleg cu fostul şef ANAF din guvernarea Boc, Sorin Blejnar, acuzat că ar fi blocat orice control la societăţile implicate în tranzacţiile oneroase, cu doi şefi din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Braşov, Claudiu Monea şi Dorel Ciobanu, plus fostul deputat PD de Braşov Vasile Bran, toţi învinuiţi de constituirea şi sprijinirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani.

  CITEȘTE AICI MAI MULTE DETALII

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Atât Blejnar cât și Marta, au plecat către funcțiile din minister, fiind membrii ai PDL Arad, iar seful lor de partid este „ocolit” de orice implicare. Ori noi știm foarte bine că toate aceste „fabrici de bani ilegali” nu ar fi putut exista fără „blagoslovirea” lui „Il Capo di Famiglia”. Procentele trebuiau împărțite în ordine ierarhică până la Tătucul lor Băselu.
   La Interne era tot unul de al lor, un Bișnițar de valută, dat la fund în prezent, Igaș. El era responsabilul cu Paza si Apărarea? Cum de reușeau șmecherii ăștia să se fofileze cu benzina fără să nu cadă în nici un filtru al poliției?
   Ia încercați voi să copiați ” rețeta „?

   Foarte curios este, cum de reușește DNA-ul să-i ocolească pe șefii inculpaților.

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.