miercuri, 24 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Arădeanul Sorin Blejnar, fost șef ANAF, achitat de Curtea de Apel București. Acesta era acuzat de primirea unei mite de 1,2 milioane de euro

  de - | 25 mai 2023, 5:48 PM | Știri Arad

  1

  Curtea de Apel Bucureşti a dispus joi achitarea fostului şef al ANAF, Sorin Blejnar, în dosarul în care era acuzat că a primit o mită de 1,2 milioane euro de la omul de afaceri Radu Nemeş.

  Motivul invocat de judecători pentru achitare este că nu există probe că Sorin Blejnar a luat mită.

  În acelaşi dosar, au fost achitaţi Andreea Florentina Blejnar (soţia lui Sorin Blejnar), Viorel Comăniţă (fost vicepreşedinte al ANAF, cu rol de conducător al Autorităţii Naţionale a Vămilor) şi Sorin Florea (comisar general adjunct al Gărzii Financiare).

  De asemenea, instanţa a ridicat sechestrul pus pe averea inculpaţilor.

  Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

  În dosarul trimis în judecată în august 2019, DNA susţinea că Sorin Blejnar, Viorel Comăniţă şi Sorin Florea au primit, în perioada mai 2011 – aprilie 2012, mai multe sume de bani de la Radu Nemeş, prin intermediari, pentru ca, în schimb, să protejeze activitatea nelegală desfăşurată de firma SC Excella Real Grup SRL, coordonată de omul de afaceri.

  Ajutorul dat de soţia lui Blejnar a constat în primirea banilor destinaţi fostului şef al ANAF de la doi interpuşi ai omului de afaceri.

  Concret, cei trei inculpaţi ar fi primit drept mită următoarele sume de bani: Sorin Blejnar – 1,2 milioane euro, Viorel Comăniţă – 960.000 euro, Sorin Florea – 300.000 euro.

  Procurorii spun că sumele primite drept mită de cei trei inculpaţi au avut caracterul unei „taxe de protecţie”, pentru ca activitatea ilegală a societăţii controlate de Radu Nemeş să nu fie observată şi nici oprită de organele fiscale.

  Activitatea comercială a societăţii din domeniul comercializării carburanţilor era organizată astfel încât să se asigure premisele evaziunii fiscale. Cumpărarea şi vânzarea produselor accizabile s-a desfăşurat în timp, iar sumele obţinute erau date celor trei pe măsură ce banii erau obţinuţi din comercializarea lor fără plata accizelor.

  Radu Nemeş a fost condamnat definitiv în aprilie 2019 la 7 ani şi 6 luni închisoare pentru evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat, iar firma acestuia, SC Excella Real Grup SRL din Constanţa, a fost obligată să plătească o amendă penală de 900.000 lei.

  Sorin Blejnar a mai fost condamnat într-un alt dosar, în mai 2019, la 5 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, însă a fost eliberat condiţionat după ce a executat jumătate din pedeapsă, notează știripesurse.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Nici o surpriza, „onor” instante fac ce stiu mai bine!! este normal ca pentru cateva milioane de euro acolo, acesti infractori sunt achitati sau li se dau pedepse simbolice,gen 1,5 ani cu suspendare! Vedeti si cazul de acum una sau doua zile :fostul director de la TAROM( mita de cca 20 milioane euro) a ajuns la intelegere cu procurori(alti „onorabili”)si aprimit vreo 2,5 ani cu suspendare. Chiar ca aceasta mizerie care se autonumeste justitie este de tot rahatul. Oare ce ne mai asteapta in aceasta tara de rahat,condusa de talhari,mafioti si alte jigodii.???

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.