luni, 29 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    UTA, un club „altfel” cu un singur jurnalist la conferința de presă, cu „acționari” care nu contribuie la buget și cu un conducător care nu apare în organigramă

    de Lucian Dănilă | 16 noiembrie 2023, 5:21 PM | Recomandările editorilor | Sport

    8

    Din 2013, vara în care a pornit proiectul UTA Bătrâna Doamnă, conducerea grupării, prin Alexandru Meszar, încerca mereu să afișeze o imagine de un club „altfel”. Acum, prin politica conducerii chiar pare un club… „altfel”.

    Într-un interviu acordat site-ului aradon.ro, Alexandru Meszar vorbea despre bugetul clubului, mai precis despre cheltuieli și venituri. Până la aprofunda cele spuse de Meszar, facem și precizarea că în urmă cu un an și jumătate, același Meszar a contactat conducerea ziarului de atunci pentru a publica un comunicat, sub forma unui articol, în care încerca defăimarea celor din grupul Next Gen, dar și a unor jurnaliști locali.

    În acea perioadă a fost refuzat deși a tot plusat la suma de bani pe care intenționa să o plătească pentru publicarea acelui articol. Acum, însă, la un an și jumătate distanță, nu știm dacă a plătit sau nu dar cu siguranță acel interviu apărut este de fapt un monolog între Alexandru Meszar și Meszar Alexandru, adică el a întrebat și tot el a răspuns…

    Și pentru a întări ideea că UTA a devenit un club altfel în peisajul fotbalului românesc, spunem că gruparea arădeană este poate singura în care cei pe care îi numește Meszar „acționari”, adică familia sa și apropiații săi, nu contribuie cu niciun ban la bugetul clubului. Deci, este un club „altfel”… Acționarii despre care vorbește Meszar nu pot fi numiți acționari atât timp cât societatea este de fapt un ONG, formă de organizare care nu are acționari.

    „Din păcate și UTA, ca și majoritatea cluburilor din lume, cheltuie mai mult decât produce. Din bugetul total al clubului 20% sunt din drepturi TV, 15% de la bugetul local, 15% din vânzarea de bilete, 10% din sponsorizări și publicitate, 10% din activități de marketing și fanshop și, ce este mai greu, diferența de 30%, în mare parte, trebuie să o rezolve an de an asociații. În anii când clubul vinde jucători este un pic mai ușor”, spunea Meszar în acel interviu.

    Cei șapte „acționari” sunt Alexandru Meszar, soția lui, Gabriela Meszar, Alexandra Lucaci, Călin Costea, Dorin Stana, Călin Costea și reprezentantul Suporter Club UTA. Niciunul dintre acești „acționari” nu contribuie la bugetul clubului.

    Un alt aspect în care UTA a devenit un club „altfel” este cel legat de politica de acordare a acreditărilor reprezentanților presei. Patru jurnaliști locali nu au fost acreditați pentru simplul motiv că Meszar și-a pierdut încrederea în ei. Astfel, clubul din Arad este singurul din țară care a interzis jurnaliștii locali la masa presei. Într-adevăr, a devenit un club „altfel”.

    În interviul acordat celor de la aradon.ro, Meszar explică și această măsură pe care a luat-o cu de la sine putere. La întrebarea dacă a fost justă măsura de neacreditare a jurnaliștilor locali, Alexandru Meszar a răspuns:

    „Categoric da. Vorbesc de entitatea privată UTA, evenimentul pe care îl organizăm, adică meciul, este tot unul privat, unde poți avea acces contra cost, invitat sau pentru că avem încredere în profesionalismul și în bunele tale intenții și îți dăm acces liber. De aici vine cuvântul ”acreditat”, a fi de încredere. Vorbim acum de jurnaliștii în care nu mai avem încredere, pentru că în loc să relateze, pozitiv sau negativ, activitatea sportivă, s-au pus în slujba unei manipulări, s-au ocupat de campania de discreditare a clubului și a conducerii. O pot face în continuare, au tot dreptul pe care li-l dă ideea de libertate, de a face cum cred ei, dar nu la noi în casă”.

    rednic conferinta

    Astfel, antrenorul Mircea Rednic a ajuns ca la unele conferințe de presă să răspundă unui singur jurnalist, fiind singurul antrenor de la un club de tradiție din România care are la conferințele de presă mai puțini jurnaliști decât reprezentanți ai echipei. Probabil că nu se întâmplă acest lucru nici la echipe cu 150-200 de spectatori la meciurile de pe teren propriu, cum ar fi FC Voluntari, sau cum erau nu cu mult timp în urmă Academica Clinceni sau Concordia Chiajna.

    Rednic: „Toți jurnaliștii ar trebui acreditați”

    „Nu cunosc situația, dar nu avem nevoie de așa ceva. Cred că toți ar trebui acreditați”, spunea antrenorul Mircea Rednic în luna iulie.

    De curând, Mircea Rednic s-a plâns și unor suporteri ai clubului UTA că „este penibil să mă duc la câte o conferință de presă la care vine un singur ziarist”.

    Iar ca gruparea arădeană să fie „altfel” până la capăt, să mai spunem că UTA este condusă de Alexandru Meszar, singurul conducător de club din Liga 1 care nu apare în organigrama clubului, el fiind un funcționar public, director la Direcția Județeană de Tineret și Sport.

    Altfel, să ne fie de bine…

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Credeam ca UTA este a Aradului, a aradenilor! Acest cetatean ca de-altfel vremelnicii parveniti din administratia politica confunda proprietatea privata cu cea a comunitatii! Profitori ai acestui sistem viciat, distrus, corupt!
      Investitorii care voiau sa preia clubul si-au facut averile in sectorul privat – de la 0 – nu falimentand fabrici de stat si imbogatindu-se ca bugetari!
      Suntem de vina ca acceptam compromisul dar atat de bine ne-au dezbinat ca stam deoparte sa nu ne murdarim! Iar ei profita!

      +7 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    7 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.