Paștele, altfel… Înainte îți venea popa la poartă, acum ne caută poliția cu lumânarea. Ne vom lumina?

  de Lucian Dănilă | 15 aprilie 2020, 4:19 PM | Coronavirus | Opinii | Recomandările editorilor

  7

  Săptămâna Mare îmi trezește de fiecare dată fel și fel de amintiri din copilărie. Știu prea bine că Învierea Domnului trebuie să o simți în interiorul tău, că e o stare de spirit care exprimă bunătate și altruism, iar cel mai bun exemplu de altruism din toată această poveste biblică este că Fiul Domnului s-a jertfit pentru binele omenirii.

  Dar când ești copil nu îți poate nimeni cere asta. În inocența acelor ani simți ceea ce trăiești, ceea ce vezi, ceea ce faci. Pentru copii, Sărbătoarea Paștelui venea la pachet cu multe altele. Încă dinainte de Florii, ieșeam pe stradă cu injectoare legate cu gumă de cauciuc în care băgam fosfor de la chibrite și pușcam toată ziua. Cine nu avea, pentru că nu îl lăsau părinții, împrumuta de la prieteni. Mai tari decât micile injectoare erau acele țevi în care turnam puțină apă și carbid, iar când tunau mai multe odată aveai impresia că vine Armata Roșie. Apoi se făcea Joia Mare și ne scoteam – cei care aveam – ciocanele pentru toacă. Erai de râs dacă nu știai să bați toaca. Faza cu mielul, cu drobul, nu prea a prins la toți. În schimb așteptam cu toții ouăle vopsite, unii le spun ouă roșii, dar paleta de culori a devenit tot mai largă odată cu trecerea anilor. Niciodată nu mănânci ouă fierte mai cu poftă decât în ziua de Paști.

  Cât am mai crezut în „Iepuraș”, ne duceam pe câmp să ne facem cuibul din iarbă unde să ne primim cadoul, iar în Duminica Paștelui, când ne trezeam, primul lucru pe care-l făceam era să fugim în pijamale la cuibul nostu. Și Doamne, ce mai bucurie…

  După ’90, în Săptămâna Mare era perioada în care îl căutam cel ai des pe Iisus. Știu că am fost foarte emoționat când am urmărit prima dată pelicula „Jesus din Nazareth”, iar coloana sonoră mi-a rămas întipărită și acum. Cred că am văzut și revăzut acea serie de cel puțin zece ori. Căutam povești din evanghelie, încercam să înțelegem suferința lui Iisus, dar chiar și așa, când ne băga mama sau bunica în biserică după Înviere, după ce am înconjurat biserica și după refrenul „Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând”, tot nu puteam îndura să stăm în liniște, cuminți, mai mult de jumătate de oră. Ne chema strada și urla în noi spiritul de aventură, dorința de zbenguială. Nu-i nimic mai frumos în lumea asta decât să fii copil. Copilăria nu este făcută pentru a înțelege suferințe, ci pentru a te bucura chiar și de nimic. Cam ăsta era paștele nost’…

  Ce avem acum? Un Paște altfel… Un Paște la televizor, sau online, pe Facebook. Pocnitorile sunt acum „like”-urile ce ni le dăm din izolare, iar pentru toacă poate se inventează ceva aplicație. De ciocnit ouăle o vom face doar cu cei din casă, pentru vizitele au devenit deja o amintire. Nu ne mai pupăm, nu ne mai strângem în brațe, iar dacă apucăm drumul bisericii, o facem mascați și obligatoriu cu declarație. Dacă nu ai declarație pe propria răspundere, riști să dai declarații puțin mai încolo și niște bani la stat. Nu puțini… Ne-am ferit toată viața să nu ne vină poliția la poartă, dar acum, după ultimele ordonanțe, se pare că ne vom trezi cu nenea polițistul la ușă. Înainte venea popa, acum vine poliția, dar nu pentru a ne pune cătușe, sau a ne amenda, ci pentru a ne duce Lumina Sfântă. Ne caută cu lumânarea…

  Pe vremuri, noi aveam injectoare și țevi, iar polițiștii aveau pistoale adevărate. Acum, noi avem mască și declarație, iar ei au lumânări…

  Ortodocși fiind, ne-a plăcut de multe ori să fim mai catolici decât Papa. Nu am învățat nimic din mesajul Papei Francisc de duminică, iar acum, din disperarea de popularitate, mai marii noștri, ai Bisericii și ai guvernării, ne dau liber la a ieși din case cu mesajul pe declarația pe propria răspundere: „pentru Lumina Sfântă”… Au făcut ei vreun armistițiu cu COVID-ul să nu ne atace în Noaptea Învierii și noi nu știm? O fi COVID-ul ortodocs? Că dacă nu, atunci ar trebui să deschidă de luni toate fabricile, toate hotelurile și cafenelele, și să ne lase să ieșim pe stradă, la lucru, la distracție. Dă-l încolo de COVID. Păi după ce ne țineți de o lună în case? Nu am învățat nici acum că apartenența la credință nu ține de locul unde simți, ci e despre ceea ce simți oriunde, oricând.

  Ne vom lumina oare? Vom știi după pauza asta planetară să respectăm mai mult, să ne bucurăm mai mult, să avem mai multă grijă de noi și de cei apropiați, să apreciem mai mult ceea ce avem? Sunt atât de curios cum va fi lumea după pandemia asta… Dacă nici acum nu am avut timp să reflectăm nici nu o să mai avem. Sau poate, la următoarea pandemie…

  Ciudate vremuri… Să aveți un Paște fericit!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Nu mi se pare deloc o decizie inteleapta dar sa o tot dam cu discriminarea e cam mult. Pentru ca:
   1. Ortodocsii reprezinta aproximativ 87% dim populatie, in comparatie sa zicem cu romano-catolicii (peste 4%). Dupa modelul respectiv, cei care nu au votat cu un Primar ales, ar trebui sa aiba primarul lor.
   2. Ministrul Vela a explicat ca nu a fost solicitat de reprezentantii celorlalte culte religioase.
   E o decizie proasta, dar nu are nicio legatura cu discriminarea, mai ales ca, asa cum spunea un mare ganditor in viata, Lumina o ai sau nu in Suflet.
   Mai olecuta si se vor trezi unii sa afirme ca le este incalcata libertatea religioasa. Sa fim seriosi!

   +10 voturi
   +1
   -1
   • Discriminarea se produce în totdeauna asupra minorității.

    În altă ordine de idei NU cred că e treaba POLIȚIEI să ducă LUMINA ÎNVIERII la cei care o doresc.
    Cum rămâne cu răspândirea virusului, polițistul este o persoană expusă care intră în contact cu prea multe persoane.
    Biserica Romano-Catolică tocmai pentru a nu răspândi virusul și pentru a proteja populația a cerut credincioșilor săi să pună la fereastră o lumânare ca semn al Învierii. O totală diferență de abordare.

    --9 voturi
    +1
    -1
  2. “Sunt atât de curios cum va fi lumea după pandemia asta… Dacă nici acum nu am avut timp să reflectăm nici nu o să mai avem.”
   Ai dreptate, păcat că unii nu inteleg nimic din “povestea biblică” și își amintesc atât de bine de carbit (am puscat și eu cu asa ceva în cutii de Amigo!) Nu era vorba sa ieșim din case în grupuri sau sa mergem la biserică! Era vorba de locuri special amenajate de unde se putea ridica pâinea cu vin, sfințită, păstrând distanța socială ! Vad ca se duce un război împotriva bisericii ortodoxe de parcă biserica (ca instituție) e vinovată de ceva! Biserica asta care e prigonită acum pe toate forumurile a stat ca un scut în fața turcilor, a catolicilor care sute de ani au încercat sa ne schimbe religia! În biserica asta ortodoxă sute de ani au fost amenajate spitale, scoli… Averea bisericii a fost confiscată de Cuza, comuniștii au făcut din Aiud și celalte închisorii adevărate cimitire vii ( cred ca înțelegeți), acum e altă prigoană! “Vrem spitale nu catedrale”, ok, acum avem spitale pline! Spitalul din Suceava e printre cel mai modern din țară, poate din Europa de Est, e un spital în care s a investit foarte mult și de asta tot cele mai multe cazuri sunt acolo! Dintre toți acei care s-au împărtășit la Constanța (aprox 100) cati s-au îmbolnăvit?
   Nu o sa învățăm nimic pt ca e la fel ca în urmă cu 2000 de ani, avem ochi și nu vedem, urechi și nu auzim! Dacă tot stăm acasă poate punem mâna și pe Biblie sa înțelegem unele lucruri, sa vedem dacă le putem înțelege, nu doar sa scriem povesti lacrimogene, sentimentale care prind la babe! Îmi cer scuze, ești băiat fain și nu am intenția sa te judec, poate de aia ai 5000 de prieteni pe fb, că ești băiat fain și scrii povesti care prind la sentimentalisti, și sunt destui…

   0 voturi
   +1
   -1
   • Da, avem spitale pline cu bolnavi și cu doctori care …. (sau mai bine să nu ne răcim gura de pomană).
    Da, avem vreo 70 de spitate ÎNCHISE de către conducătorii noștri.
    Da, avem nevoie de spitale și de tehnică medicală suficientă.

    DAR

    AVEM nevoie de ȘI DE personal medical dedicat (asistente, infirmiere, brancardieri, etc) care să își facă treaba pentru că acum salariile sunt la un nivel acceptabil, nu mai au motive foarte întemeiate să spună că pleacă în străinătate că nu au salarii. MAI AVEM de lucru la condițiile de muncă din spitale ȘI la MENTALITATEA noastră a fiecăruia dintre noi (aici suntem praf)

    --2 voturi
    +1
    -1
   • Atât biserica ortodoxă cât și „Supermodernul” spital din Suceava sunt două termene abstracte ale ceva ce ar trebui să-i ajute pe oameni. Ambele sunt conduse de oameni și aici încep problemele.
    O clădire este doar o clădire, echipată cu mobilier și aparatură modernă, sau cu simboluri. Și după cum spun și cei din SUA când fac lobby pentru industria de armament „Nu armele omoară ci oamenii care le dețin” așa și în acest caz cu Spitalul din Suceava mult lăudat de politicul ce l-a „finanțat”. Nimic din lumea materială nu funcționeaza mai bine decât priceperea și intențiile oamenilor care sunt la conducere.
    Un BMW nu este o unealtă de ucis. Și totuși omoară vieți tinere pe bandă rulantă.
    .
    Buba nu este că religia predominantă este ortodoxă, ci felul în care oamenii ce conduc, fac ca Instituția să fie percepută. Nu sunt de loc percepuți ca niște progresivi, fiind preocupați să adapteze „biserica” la cerințele de azi în societatea secolului XXI. Dimpotrivă sunt motorul principal al menținerii în negura primitivismului feudalist a populației. Ortodoxia nu este cunoscută ca fiind un concept democratic. Ori oamenii de azi se simt îngrădiți și sufocați de o serie de impuneri „de buni ortodocși”. Vorbesc de mare parte din cei ce o critică. Faptul că ortodoxia a rămas cu ambele picioare în feudalism și promovează obiceiuri din acea vreme, a devenit o frână în dezvoltarea spirituală și formarea caracterului noilor generații. Iar aici mă refer la cei cu mintea la purtător ce încearcă să fie cuminți și să se conformeze tradițiilor, fiindcă se simt parte dintr-un grup ce-i definesc ca naționalitate, dar se revoltă împortiva ciudățeniilor prin care „biserica”îi obligă să-și arate afilierea la credința creștin ortodoxă. În definitiv omul indiferent de apartenență religioasă, are un dialog individual cu Dumnezeu, Alah, Buda …etc și problema apare atunci când alt om vine și-i spune că trebuie să fie într-un fel sau altul, pentru a se ridica la un nivel superior de spiritualitate. „Spălătorii de creiere” care-i vor adepți fanatici și devotați cauzei, dar care de fapt au agende personale.
    .
    Pui INCOMPETEȚI să conducă un spital foarte modern, efectul nu poate fi unul care să corespundă așteptărilor. Pui COMPETENȚI într-un spital de campanie, fac minuni. Pot oprii chiar și una din cele mai periculoase epidemii cum este EBOLA.

    --1 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  2 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.