sâmbãtã, 13 iulie, 2024

Special Arad Logo

  „Urbanul remodelat în mod brutal și nimicul care vine după”, la kinema ikon

  de Tomck@t | 20 septembrie 2021, 11:15 AM | Cultură

  0

  Vineri, 24 septembrie, de la ora 18, cel mai nou episod din serialul de expoziții kinema ikon îl va avea în prim plan pe scriitorul Iulian Leonard: „Rubbernecking 101” – o expoziție media care își propune scoaterea la iveală a unei lumi raw, părăsite/date la o parte sau insesizabile/ascunse. „Interogarea acesteia se realizează în permanență, soundtrack-ul dialogând cu mediul imediat prin evidențierea sa la nivel senzorial. E o lume pe care o știți exact așa cum nu e”, se anunță în descrierea evenimentului.

  Expoziția media va avea loc în sala kinema ikon a Muzeului de Artă, iar intrarea va fi, ca de obicei, liberă.

  „Ideea de alienare este prezentă printr-un spațiu public privit pe furiș de un observator consecvent. Plotul este uniform, iar imaginile, surprinse în cel mai mic detaliu (pe layere), se determină una pe cealaltă laolaltă cu fundalul audio. Ne referim astfel la o revenire perpetuă, un ping pong total care combină infernul cu un ludic intrinsec – acesta din urmă subordonându-l pe primul.

  Luarea la cunoștință a monotonului înseamnă automat și transformarea sa în meditație și realizare. Totul se află într-o continuă mișcare, punând accentul, totodată, pe tempoul universului (deși acest lucru pare de multe ori insesizabil).

  Când lumea-i luată în întregul ei, plictisul e o iluzie, dar lucrurile «cu adevărat» uimitoare se întâmplă foarte rar. Prin urmare, filmele de față înlocuiesc voit rotița hamsterului cu acel ceva total diferit. Totuși, trebuie să fim conștienți că atenția (răbdarea) noastră se clatină din temelii, pe când lucrurile bune necesită timp (cronologia zi-noapte-anotimpuri). Aici observăm urbanul remodelat în mod brutal și nimicul care vine după, supraviețuirea rămânând astfel singurul nostru target viabil. Ca atare, lumea-i prezentată ca o barcă în derivă, unde constrângerile sunt tot mai mari și unde banalul, care e cheia, e omis în totalitate. În concluzie, neluarea ei în serios devine ultrarelevantă, iar lucrurile pe care le luăm în mod gratuit trebuie prețuite la reala lor valoare (momentele de acalmie pe care nu ni le acordăm/permitem și care dau nuanță și ritm vieții)” – Iulian Leonard.

  Soundtrack-ul proiecțiilor video este realizat de Rodion G.A., Topographer, Monocore, Berlin Noir, Makunouchi Bento, Alex Halka și Mitoș Micleușanu.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.