luni, 22 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Curiozități candid-morbide dintr-un Arad mort și, totuși, plin de viață nedeslușită

  de Tomck@t | 25 septembrie 2021, 4:22 PM | Cultură | Recomandările editorilor

  0

  „Bă, cum se traduce rubbernecking în limba română?”, l-am întrebat pe Iulian Leonard, căci Google Translate, ca de obicei, e defazat rău și sugerează cuvântul „dărâmături”… cu toate că n-ar fi foarte departe de miezul problemei, dacă ne referim la expoziția media de vineri seara, din sala kinema ikon a Muzeului de Artă, intitulată „Rubbernecking 101”.

  Expoziția – practic, proiecția foto și video multi-secvențială – este de fapt o continuare și un upgrade la „Restart”-ul lui Iulian Leonard din 2019, o colecție de imagini vii dintr-un Arad mort, integrată, de data aceasta, în sezonul 4 de serial kinema ikon ca episodul cu numărul 7.

  Un avid și consecvent observator pe furiș al spațiului public, Iulian Leonard vânează, descoperă și arhivează obtuzitățile și unicitățile vizual-poetice din ciclul „blink and you’ll miss it”, rezultatul acestui soi de studiu pasiv al urbanului remodelat în mod brutal și al nimicului care vine după fiind o sintetizare nesistematică a bizareriilor circumstanțiale, a banalităților spectaculoase și a subtilităților aproape imperceptibile din orașul nostru, privite cu un ochi critic și deopotrivă ludic.

  Astfel, cadrele și secvențele din colecția „Rubbernecking 101” povestesc tacit și cu tact despre un ping-pong mental care refuză monotonia, forțând alienarea la ricoșări automatice, dar și la reveniri perpetue, ca într-un joc de simulare atipică a tempoului universului. E un cvasi-documentar provincial și providențial, un arsenal cinematografic întreprins în „lupta” nimănui, încercând a combate doar frica omului care-și ferește privirea.

  Poți privi expoziția „Rubbernecking 101” ca boul la poarta nouă, întorcându-ți capul lovit de stupefacție pe gâtul „cauciucat”, o poți cataloga un serviciu de RETIM muzeal al unor imagini statice și cinetice care surprind elemente citadine uneori semnificative, alteori nesemnificative, dar – cu ochiul potrivit – nu poți să nu sesizezi, în consecință, detaliile care dau cu adevărat sare și piper cotidianului. Până la urmă, exact aceste experiențe unicate din natura urâtă a Aradului reciclează și Iulian Leonard.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.