Curiozități candid-morbide dintr-un Arad mort și, totuși, plin de viață nedeslușită

  de [email protected] | 25 September 2021, 4:22 PM | Cultură | Recomandările editorilor

  0

  „Bă, cum se traduce rubbernecking în limba română?”, l-am întrebat pe Iulian Leonard, căci Google Translate, ca de obicei, e defazat rău și sugerează cuvântul „dărâmături”… cu toate că n-ar fi foarte departe de miezul problemei, dacă ne referim la expoziția media de vineri seara, din sala kinema ikon a Muzeului de Artă, intitulată „Rubbernecking 101”.

  Expoziția – practic, proiecția foto și video multi-secvențială – este de fapt o continuare și un upgrade la „Restart”-ul lui Iulian Leonard din 2019, o colecție de imagini vii dintr-un Arad mort, integrată, de data aceasta, în sezonul 4 de serial kinema ikon ca episodul cu numărul 7.

  Un avid și consecvent observator pe furiș al spațiului public, Iulian Leonard vânează, descoperă și arhivează obtuzitățile și unicitățile vizual-poetice din ciclul „blink and you’ll miss it”, rezultatul acestui soi de studiu pasiv al urbanului remodelat în mod brutal și al nimicului care vine după fiind o sintetizare nesistematică a bizareriilor circumstanțiale, a banalităților spectaculoase și a subtilităților aproape imperceptibile din orașul nostru, privite cu un ochi critic și deopotrivă ludic.

  Astfel, cadrele și secvențele din colecția „Rubbernecking 101” povestesc tacit și cu tact despre un ping-pong mental care refuză monotonia, forțând alienarea la ricoșări automatice, dar și la reveniri perpetue, ca într-un joc de simulare atipică a tempoului universului. E un cvasi-documentar provincial și providențial, un arsenal cinematografic întreprins în „lupta” nimănui, încercând a combate doar frica omului care-și ferește privirea.

  Poți privi expoziția „Rubbernecking 101” ca boul la poarta nouă, întorcându-ți capul lovit de stupefacție pe gâtul „cauciucat”, o poți cataloga un serviciu de RETIM muzeal al unor imagini statice și cinetice care surprind elemente citadine uneori semnificative, alteori nesemnificative, dar – cu ochiul potrivit – nu poți să nu sesizezi, în consecință, detaliile care dau cu adevărat sare și piper cotidianului. Până la urmă, exact aceste experiențe unicate din natura urâtă a Aradului reciclează și Iulian Leonard.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.