marþi, 19 martie, 2024

Special Arad Logo

    Update Adio, Piața Catedralei! Noua locație, votată sub huiduielile frenetice ale piețarilor

    de Raluca Medeleanu | 16 iulie 2018, 12:42 PM | Administraţie | Topic special

    13

    imagini de la ședința de luni, 16 iulie 2018

    S-a iscat un nou scandal în jurul subiectului mutării pieței agroalimentare din Piața Catedralei, piețarii boicotând ședința de Consiliu Local de astăzi, din Sala Ferdinand a Primăriei Arad. Deși subiectul a fost dezbătut și tot dezbătut în decursul anului trecut, oamenii nu se lasă: nu vor nici în ruptul capului ca piața să fie mutată din actualul loc.

    Scandalul își are originea încă din februarie 2017 când piețarii au ieșit la protest auzind că se lua în calcul amplasarea Monumentului Marii Uniri în Piața Catedralei. Cu acea ocazie, au aflat că municipalitatea indenționează să desființeze piața agroalimentară, cu scopul de a face în schimb o zonă pietonală, chiar dacă decizia a fost luată deja încă din 2012, în momentul în care toți consilierii (inclusiv  cei care au comentat ulterior) au votat Planul Urbanistic Zonal al orașului Arad, numit simplu PUZ. În acest PUZ, s-a stabilit, printre altele, să se creeze un traseu pietonal prin oraș, care să pornească de la Turnul de Apă, apoi Piața Reconcilierii (care și ea mai demult a găzduit o piață de unelte, fosta Piața Pompierilor, desființată cu același scop), să treacă apoi prin Piața Catedralei, strada Mețianu, Piața Avram Iancu (care, în trecut, și ea a găzduit o piață desființată ulterior) și direct peste podul Decebal, către Cetatea Aradului, planificată de o groază de ani să revină Aradului. Cam ăsta era planul votat în urmă cu șase ani, plan votat, dar după cum se vede uitat.

    Deși primarul Aradului a explicat că modificarea fiind deja votată, niciun protest nu va schimba nimic, piețarii nu s-au lăsat și au adunat semnături pe care le-au depus Primăriei Arad.

    Scandalul cel mai mare a urmat apoi în 17 august 2017 când s-a intenționat supunerea la vot a mutării Monumentului Marii Uniri în Piața Catedralei. După ce mai mulți piețari au luat cuvântul, urmați de deputați PSD și USR, primarul a renunțat la această amplasare, dar și de această dată a subliniat că „în orice caz, și dacă s-ar fi votat masiv acest proiect, hotărârea nu poate anula PUZ-ul deja făcut”, referindu-se la desființarea inevitabilă a pieței agroalimentare, cu sau fără Monumentul montat acolo.

    Trebuie menționat că s-a luat în calcul, în decursul anilor, construirea unei parcări subterane și în Piața Catedralei, lucru care fi cam convenabil pentru hotelul care e aproape finalizat, de pe strada Vasile Goldiș, însă legătura dintre cele două le putem lăsa doar la nivel speculativ. În ceea ce privește informația lansată de către alte publicații arădene, cum că în locul Pieței Catedralei va fi un nou Lidl, precizăm că municipalitatea a infirmat catedoric, de fiecare dată, aceste zvonuri.

    Ulterior, chiar în această vară a anului 2018, s-a hotărât că Monumentul va fi amplasat în fața Consiliului Județean Arad, iar astăzi, 16 iulie, ședința se organizează, printre altele, pentru a vota locul în care va fi mutată piața căci, așa cum se discutase încă de anul trecut, se intenționează mutarea pieței respective, nu desființarea ei completă. Mutarea pieței agroalimentare se planifică să se facă în cele două construcții existente pe terenul de 1159 mp de pe strada Ioan Rusu Șirianu, despre care municipalitatea afirmă în studiul DALI (Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii) că sunt „în stare de degradare, dar cu o structură bună. În momentul actual, ele nu sunt folosite. Se dorește refuncționalizarea și folosirea fondului actual construit.”

    UPDATE ora 16:30

    Ședința Consiliului Local Municipal a ținut mai mult decât era de așteptat întrucât punctul de pe ordinea de zi care privea mutarea pieței agroalimentare din fața Catedralei Vechi într-o altă locație nouă, pe strada Ioan Rusu Șirianu, stradă aflată în apropiere, a stârnit scandal mare în rândul mai multor oameni veniți pentru a își exprima profundul dezacord. Partea din spatele sălii, de după scaunele consilierilor, a fost umplută până la refuz atât de arădeni care locuiesc în jurul Pieței Catedralei, cât și de comercianții pieței, dar am putut observa printre aceștia și membrii de partid care se vedea „de la o Poștă” că au fost chemați pentru „show-ul” care a urmat.

    Deși se știa încă de la început că se va folosi modalitatea de vot cu majoritate simplă (adică doar jumătate plus unu dintre consilierii prezenți trebuiau să-și dea acordul, iar asta înseamnă automat că opoziția nu prea are niciun cuvânt de spus încât să schimbe votul), atât unii consilieri cât și unii dintre cetățenii prezenți au profitat de ocazie, unii pentru a-și face imagine, alții să-și spună durerea, în speranța ca cineva să îi ia în seamă.

    Nu exagerăm câtuși de puțin dacă vă spunem că ședința a fost un fiasco total, plin de prost gust. Urlete, huiduieli, comportament de circ, nu de instituție publică, iar totul pentru o cauză pierdută din start. Așa cum am menționat mai sus, astăzi se supunea la vot noua locație, nu decizia de a muta piața. Decizia a fost luată deja, chiar dacă lumea nu a vrut să înțeleagă asta, iar consilierii care au luat rolul de „apărători ai dreptății cetățenești” știau și ei foarte bine că o fac doar de spectacol.

    Proiectul de hotărâre a trecut de votul consilierilor așa cum era de așteptat, cu majoritate simplă, iar Lilioara Stepănescu, secretarul Primăriei Arad, a explicat că nu e vorba de nicio „fentare a legii”, întrucât astfel de proiecte mereu au fost votate cu majoritate simplă, nu cu „două treimi”.

    „Întotdeauna Studiile de Fezabilitate și Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii au fost votate, în absolut fiecare caz, cu majoritate simplă”, a explicat Stepănescu, încheiând așa zisa dezbatere, în fundalul huiduielilor gălăgioase a tuturor cetățenilor din sală.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Din cate stiu eu, cladirile in care vrea Falca sa mute piata trebuiau demolate pentru extinderea Parcului Reconcilierii. Sa se gaseasca un loc mai pe placul comerciantiilor si nu cred ca ar fii probleme. Oricum piata aia trebuie sa dispara de acolo.

      +2 voturi
      +1
      -1
    2. Ceea ce afirmați că clădirile nu sunt funcționale nu este adevarat acolo sunt magaziile de decoruri ateliere de tâmplărie și garjele teatrului. Nu stiu cum se face transferul din punct se vedere legal ca terenul este al statului si clădirile ale teatrului construite special pentru lucrările de productie ale teatrului.

      +4 voturi
      +1
      -1
    3. Un PUZ votat in urma cu sase ani nu e batut in cuie. Hotararile de consiliu pot fi si abrogate, cand vezi ca mii de aradeni doresc sa nu se desfiinteze piata. Cu siguranta nici nu au semnat toti care vor acest lucru. O fi avand piata multe carente, dar poate fi (re)amenajata. Mi-e si groaza cand ma gandesc ce se va face acolo, tinand cont de gusturile indoielnice ale lui Ghita Falca. De interese nici nu mai vorbesc.

      +9 voturi
      +1
      -1
    4. De data asta cred ca decizia Primariei este un pas inainte. M-am saturat de toti bisnitarii si tiganii care isi fac veacul pe acolo.
      Vreau o piata publica, amenajata frumos unde te poti plimba dupa-masa. Aradul are nevoie de cat mai multe zone de promenada.

      +6 voturi
      +1
      -1
    5. Dacă tot vrei pietonal cu ce te deranjează o piață renovata frumos fără a mai avea jegul de acum dar sigur marele constructor școlit pe viteza la orașul lui de suflet Timișoara normal ca are alt ceva în căpșorul ala al lui de babuin.

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    0 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.