sâmbãtã, 20 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Falcă declară oficial: Piața agroalimentară va părăsi Piața Catedralei, chiar dacă Monumentul Marii Uniri nu va fi amplasat acolo

    de - | 14 februarie 2017, 7:10 PM | Administraţie | Topic special

    15

    În conferința de presă susținută marți de Primarul Municipiului Arad, Gheorghe Falcă a făcut precizări cu privire la amplasarea Monumentului Marii Uniri și cu privire la planurile urbanistice în vigoare pentru punerea în valoare a amsamblului Pieței Catedralei. Primarul a subliniat că este vorba despre două teme distincte.

    «Am primit solicitări de la Ministerul Culturii pentru a căuta o altă locație de amplasare a Monumentului Marii Uniri. Lucrarea aparține Ministerului, căruia îi revine și sarcina amplasării în Arad. Noi am fost deschiși la solicitarea dumnealor și am început să analizăm variante», a spus acesta.

    În ceea ce privește planurile urbanistice care vizează reamenajarea Pieței Catedralei, primarul Aradului a explicat că acestea sunt stabilite de mai mulți ani prin hotărâri ale  Consiliului Local Municipal, care vor fi puse în practică în următorii ani.

    «Avem ca sarcină găsirea unei alte locații pentru a amenaja piața agro-alimentară pentru cetățeni iar în Piața Catedralei realizarea unei piețe publice pietonale pentru a lega Piața Avram Iancu prin strada Mețianu cu Piața Catedralei și mai departe  cu Parcul Reconcilierii. Subiectul Piața Catedralei va trebui să fie tratat în următorii ani, iar Monumentul Marii Uniri, dacă respectăm Aradul, trebuie amplasat foarte rapid » a declarat Gheorghe Falcă.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. „Piața Agroalimentară” de fapt este un Monumet al culturii locale. Piața Mare, a fost pentru multe generații de arădeni locul de unde și-au cumpărat ceea ce aveau nevoie pentru a se hrănii. Dacă falcă vrea să mute Piața Mare atunci ar fi bine ca mai întâi să consulte și locuitorii Municipiului, cunoscut fiind faptul că el a fost ales primar doar de o minoritate a populației locale.

      În consecință ar fi cazul ca în sfârșit să facem un Referendum Local pe această temă, să lămurim ce vor arădeni, fără ca falcă să se autointituleze ca purtător de cuvânt al voinței arădenilor.

      +28 voturi
      +1
      -1
      • acuma nu stiu dc este chiar un ,,Monument al culturii locale”da este emblematic!!oricine stie de cind sa nascut de Piata mare.Acolo vind si taranii si busnitarii!! cumperi de la care vrei!! in privinta bisnitarolor..inseamba ca iau salarii din banii publici si nu-si fac datoria!Trebuie consultati cetatenii orasului ! alegatorii.prin sondaje de opinie.Da corect!!sau prin intilniri cu cetatenii in cartiere cum a facut in campania electorala.da sa fie ascultati nu numai el sa vorbeadca!”

        +10 voturi
        +1
        -1
        • Dacă am scris „Un Monument al culturii locale” să știi că nu am aruncat așa din mine o exagerare, fără să mă gândesc câtuși de puțin la ce scriu. 🙂

          Vorbim azi de „Circuitul Natural”, de hrană „Bio”, de folosirea resurselor locale, amprenta de CO2, de economie locală și prosperitate. Ei toate astea la un loc au existat în Piața Mare. Hrana și felul în care o produci, o comercializezi și o consumi, face parte din Cultură. Ori Piața Mare poate redevenii un exemplu de sustenabilitate, dacă știi ce vrei și mai ales „De ce”.

          Ce a ajuns? A ajuns datorită lipsei de strategii sustenabile în cadrul primăriei și lipsei de educație a cetățenilor. Eu nu sunt un retrograd, care are pretenția că tot ce a fost odinioară era mai bun și mai bine făcut. Dar dacă urmărești discuția despre ECO-logic, atunci ai să ajungi la concluzia că acest concept, din trecut, al Pieții Mari din Arad a fost și ar putea să fie și pe viitor, exact de ce avem nevoie.

          Un Referendum Local în jurul Pieții Mari, ar aduce în prim plan tocmai aceste aspecte extrem de importante pentru viitorul arădenilor.
          Facem un referendum național de 50 milioane euro, fiindcă un român are chef să-și îmbunătățească „imaginea publică” (campanie electorală pe bani publici), dar nu facem un Referendum Local pe un subiect de larg interes?
          Vorbim despre democrație în zilele astea, de parcă acum sa invetat exprimarea cetățenească în procesul democratic, … de câțiva protestatari, ce au huiduit și înjurat pănă și-au pierdut vocea. Iar atunci când întradevăr ar trebui să ne folosim de uneltele procesului democratic, devenim sceptici? De ce?

          +12 voturi
          +1
          -1
      • „…tot ce se vinde acolo se vinde fara bon fiscal.”

        Da? … extraordinar?! Și tocmai din acest motiv nu avem noi drumuri, străzi și autostrăzi asfaltate ca lumea, ne cad fațadele pe centru în cap și ne omoară, … avem cea mai scumpă și mai ineficientă termofiare din lumea civilizată, …samd, … doar fiindcă în Piața Mare se vând produsele fără bon fiscal și atunci este motivat să o desfințăm. Dar în același timp subvenționăm bișnițăreala cu țigări de contrabandă și alcool.

        Sunt de acord că nu ar trebui să fie așa. Dar hai să punem pe cântar aceste aspecte și să le prioritizăm. Poate dacă îi lăsăm pe cei cu creiere funcționale și creative să emită strategiile locale, vom putea rezolva și acest mic detaliu.

        Dar de copy-paste, fără noimă și bun simț, eu cel puțin m-am săturat până peste cap.

        +6 voturi
        +1
        -1
      • Ai perfectă dreptate, Alex. Și să nu mai vorbim de șobolani, gunoaie, oameni în stare de ebrietate și mulți boschetari.Dar se pare că noi nu vrem să evoluăm, ținem la tradiție, deși suntem conștienți că majoritatea „țăranilor” care vând acolo sunt defapt bișnițari.

        --2 voturi
        +1
        -1
        • A exclude, experiențe bune din trecut nu înseamnă să oprești Evoluția. Nu tot ce aduce societatea „modernă” actuală este doar pozitiv. Cine, cum am spus, întradevăr vrea binele comunității, aplică cele mai BUNE SOLUȚII. Ori dacă există soluții ce deja au încorporate și „tradiție”, obții în majoritatea cazurilor o mare parte de UNICITATE și caracter autohton. Nu știi despre ce vorbesc? Ia trenul până la Budapesta (are CFR oferte extrem de interesante pentru weekenduri) și vizitează una din halele piețe, ale capitalei Ungariei. Au devenit renumite în toată lumea. Se flocăie turiși la ele, ca la Turnul Eiffel.

          Care ar fi de fapt Soluția propusă de tine? Copy-Paste?
          Soluția lui falcă poate fi atât de atractivă? Beton, beton și iar beton … pavele, multe bănci, borduri, … exorbitant de scumpe?

          Eu nu susțin că ceea ce există în Piața Mare, Azi, ar trebui „Conservat”. Voi care habar nu aveți cum arăta o dată acea Piață, sigur că nu aveți de unde să știți, la ce mă refer eu. Vorbiți cu arădeni de cel puțin două trei generații și veți afla.

          Nici falcă nu știe. El nu știe nimic despre orașul ăsta și de aia, în dușmănie, distruge tot ce odată făceau Aradul să fie Arad.

          +1 voturi
          +1
          -1
          • Uitasem esențialul.

            Să furi idei, adică proprietate intelectuală, de la alții, dar fără să ai știința de a le îmbina armonios într-un concept ce se autosusține, nu va fi nici odată Soluția Sustenabilă. Ne lovim zi de zi aceste Proiecte Regeneratoare! Este de fapt, ce văd implementat în România, de „gașca” celor ce cred că navigând pe internet și privind la poze, furând din conținutul ofertelor deja depuse, samd,… înlocuiește talentul, bunul simț, simțul estetic, educația și experința.
            „Lasă măăăă, că știu eu! Nu sunt Ăia, mai deștepți ca mine!”

            BA SUNT!

            La Ei fac ce trebuie făcut, cei ce întradevăr se pricep. (Iar populția în general îi respectă pe cei ce știu mai mult ca ei.) Nu cei ce doar au impresia că știu și „se bagă în față” cu tupeu. Dar mai ales nu sunt Firmele Politicienilor!!! (ospătari, drumari, pădurari, bișnițari, …samd)
            De aceea ce se implementează la noi este de tipul noului pod „Ca nuca în perete!”, renovări ce nu au termene de garație și se „Huluie” după 2-3 ani, asfaltări ca vai de ele, bude ecologice fără întreținere, tramvai modern pe șine strâmbe, etc.etc … proiecte ce sună extrem de pompos, de ex. „Regenerare Urbană”, dar care nu sunt altceva decât ȘTIFTURI 100%.
            „După chipul și asemănarea inițiatorului. Un simplu Știft!”
            Adevăratul HOȚ, al resurselor pe care noi toți i le punem la dispoziție.

            Deschideți ochii și privește în jurul tău. Ce vezi?
            Eu văd clădiri cu o arhitectură unitară ce odată străluceau. Azi arată de parcă cel de al doilea război mondial sa încheiat săptămâna trecută. (cu mici excepții)
            Și ce ni se spune? Că nu este vina Lui, ci este vina proprietarilor și a legislației. Dar dacă în 12 ani nu avut timp să găseacă o Soluție, cum crezi tu și alții ca tine, că el va fi în stare să mai găsească Soluții Sustenabile, atât la ce Nu sa Făcut, dar și la ce Ar Trebui Făcut de acom în colo.

            Nu a avut Timp Suficient să ne arate ce poate?
            Să fi realist și să spui lucrurilor pe nume, ca și autorea/ul acestui articol, nu înseamnă sa ai ceva personal cu individul ce azi stă în scaunul Primarului.
            Nu poate? Nu știe mai mult? Nici o problemă! Să lase pe cei ce știu!

            +1 voturi
            +1
            -1

    Scrie un comentariu

    6 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.