miercuri, 28 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Un veac de „Coco”! Nicolae Dumitrescu, omul care a fost prezent la toate performanțele Bătrânei Doamne

  de Lucian Dănilă | 8 decembrie 2021, 4:24 PM | Sport

  0

  Se împlinește un veac de la nașterea celui care a fost sinonim cu toate performanțele clubului UTA, Nicolae „Coco” Dumitrescu. S-a născut la data de 8 decembrie 1921 și avea să scrie istorie în culorile roșu și alb, atât ca jucător cât și ca antrenor.

  Născut la București, cel poreclit „Coco” a fost transferat de la Sparta București la ITA în 1946, atunci când Baronul neuman aduna toată spuma fotbalistică din țară și din Ungaria pentru a crea acea primă mare echipă a Aradului. „Coco” a jucat alături de Marky, Farmati, Lorant, Bonyhadi, Mercea, Toth, Meszaros sau legendarul Petschovski și a cucerit, ca jucător, patru titluri de campion cu ITA (sau mai apoi Flamura Roșie), în anii 1947, 1948, 1950 și 1954. Tot ca jucător a fost în teren la cucerirea celor două Cupe ale României, în 1948 și 1953.

  S-a retras din cariera de jucător în 1956, iar doi ani mai târziu avea să fie antrenorul care a adus clubului UTA primul titlu național de juniori. În 1958, UTA învingea în finala campionatului național de juniori pe Dinamo, scor 1-0, printr-un gol marcat din penalty de portarul Dușan Gavrilovici, cel care ani mai târziu avea să-l descopere pe Helmuth Duckadam. Din echipa de juniori care a cucerit titlul național mai făceau parte celebrul arbitru internațional Ioan Igna, fost fotbalist în echipa mare a Bătrânei Doamne, dar și Macavei, Gal sau Koszka.

  Acest titlu de la juniori l-au impus pe „Coco” Dumitrescu ca antrenor al echipei mari. Apoi, la un deceniu distanță după ce a fost campion național de juniori, Nicolae Dumitrescu a construit a doua echipă de aur a clubului arădean după cel de la finele anilor 40. Cu „Coco” pe bancă, UTA a câștigat titlurile naționale din 1969 și 1970, avându-i în teren pe Gornea, Biro, Lereter, Pozsony, Broșovsky, Petescu, Axente, Otto Dembrovsky, Florian Dumitrescu sau „roșcovanul” Flavius Domide. A fost generația care a intrat definitiv în istorie prin eliminarea campioanei Europei și a lumii, Feyenoord Rotterdam.

  Tot cu „Coco” pe banca tehnică, UTA avea să se califice în primăvara europeană în 1972, atunci când a eliminat echipe ca Vitoria Setubal, Austria Salzburg, Zaglebie Walbricz, dar a fost eliminată de englezii de la Tottenham după un 1-1 pe White Hart Lane.

  Nicolae Dumitrescu a fost singurul care a participat activ la toate performanțele obținute de UTA în istoria sa. În ultima perioadă a vieții, la vârsta de 72 de ani, „Coco” a fost director tehnic al echipei UTA antrenate de Ionuț Popa, în sezonul 1993-1994, când am trăit acele victorii cu Steaua și cu Dinamo de la Arad, poate cea mai bună perioadă a clubului de după Revoluție.

  S-a stins din viață în 17 martie 1999, la vârsta de 77 de ani.

  Astăzi, marele „Coco” Dumitrescu ar fi împlinit 100 de ani. În anul în care s-a împlinit un veac de „Coco”, clubul UTA a denumit tribuna oficială a arenei „Francisc Neuman”, Tribuna „Coco” Dumitrescu, ca semn de prețuire a tot ceea ce a însemnat el în istoria acestui club.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.