vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Un refugiu pe insulele Oceanului Abstracționist

    de Tomck@t | 25 aprilie 2014, 2:27 PM | Cultură

    0

    O totală abstracție geometrică și valori metafizice asociate cu materii și structuri pure. O serie de insule „insultate” (spunem asta la modul super-metaforic, de dragul jocului de cuvinte, deloc peiorativ) cu tehnicile estetice ale artelor super-moderne se găsesc, începând de ieri, la Sala Ovidiu Maitec a Complexului Muzeal Arad, în expoziția artistului bucureștean Andrei Ciubotaru. 

    „Insula” aduce la Arad, așadar, o abordare contemporană a artelor plastice, „construită” într-un mod la cât de simplist, atât de fenomenal. Constructivismul este o mișcare artistică ce s-a născut în Uniunea Sovietică imediat după Revoluția bolșevică și a fost influențată de futurismul rusesc și suprematismul fondat de pictorul Kazimir Malevici, care spunea că „Pictura mea nu aparține numai Pământului, Pamântul a rămas în urmă ca o casă devorată de viermi”. Doar că ceea ce ne oferă Andrei Ciubotaru este o tendință mai nouă. Se numește, sugestiv, neo-constructivism. Un stil artistic atât de nou încât nu are încă o definiție clară, dar e un fel de constructivism cu injecții de minimalism utopic.

    Tânărul artist bucureștean spune că „Insula este un teritoriu aflat dincolo de continent, un tărâm misterios înconjurat de apă ce a aprins fascinația multora de-a lungul istoriei. Să cucerești o insulă nu e un lucru la îndemâna oricui, ai o apă de trecut, nu știi sigur ce se află la capătul călătoriei și, până la urmă, nu ești convins dacă merită riscul. (…) Insula este așadar un refugiu personal, al meu sau al oricui este dispus să vadă lucrurile altfel, un loc unde releele de pe continent nu mai au puterea de a transmite semnalul cunoscut. Mi-am propus să mă eliberez de toată literatura și simbolistica «insulei». Am fugit de insula lui Robinson Crusoe, de insula lui Barbă Neagră cu comorile lui, de Tărâmul Făgăduinței, de insula Citere cu plăcerile ei. Din acest motiv am optat pentru un spațiu neutru, fără să-l încarc cu semnificații ușor de descifrat, pentru că «insula» este de fapt reflexia spațiului meu personal (interior) ce nu poate fi descris literal.

    Expoziția „Insula” rămâne deschisă până în data de 18 mai 2014.

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.