miercuri, 24 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Timișoara redevine oraș portuar. Turiștii vor putea ajunge până în Viena

  de Special Arad | 22 octombrie 2021, 3:03 PM | Regional

  1

  (foto: Ziar de Vest)

  Un proiect transfrontalier România (Timișoara) – Serbia se apropie de finalizare, astfel că în curând orașul Timișoara va redeveni oraș portuar ce va putea transporta turiști până la Viena, anunță Ziua de Vest.

  Apele Române Banat pregătesc procedura de realizare a recepției acestor lucrări, după un proiect finanțat cu bani europeni, partea română beneficiind de aproape 7 milioane de euro.
  Obiectivul proiectului urmărește să refacă navigația pe canalul Bega între cele două țări și, astfel, se va deschide drumul către Viena și Amsterdam, așa cum era în urmă 50 -60 de ani, scrie ziarul timișorean.

  Bega izvorăşte din Munţii Poiana Ruscăi, trece prin comuna Tomeşti, Coştei, Topolovăţ, Timişoara şi pe teritoriul Serbiei. 44 de kilometri are Bega pe teritoriul României şi 70 de kilometri pe teritoriul Serbiei, ca şi canal navigabil.

  Prima menţionare a unui port în Timişoara este pe la 1752 – portul Timişoara, din Iosefin. Anual se transporta pe Bega o cantitate impresionantă de mărfuri, unele produse agricole care ajung până la Budapesta, Viena şi pe canalul Rin, Rhone, ajungând la Amsterdam.

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. De fapt Timișoara va redeveni singurul port interior al României, care va trasporta mărfuri pe relația Dunăre-Main-Rin. Ar trebui ca cei din conducerea Aradului să concesioneze loc în port, să transportăm mărfurile pe viitor pe canal, ecologic și civilizat, fără poluare.

   Oricum, Timișoara ne-a luat-o mult înainte cu ani-lumină din toate punctele de vedere, inclusiv ca lifestyle. Am servit ieri cina cu prietenii la Grădina Bănățeană, pe malul Begăi pe splai! O încântare vizuală și a simțurilor totală! Poți cere mai mult spirit autentic bănățean?

   Ruladă din piept de porc umplută cu prune și sos de ceapă cu piper Comtim (divină); o Timișoreana rece nepasteurizată servită în pahare premium din sticlă de Tomești!!!; apă minerală cu coloizi de aur și argint Aur’a; un Cramele Recaș rose demisec cum nu am mai degustat!

   +9 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  9 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.